El cor batega a la Manxa

02/12/2022 - 09:28h

Maria Torra

En un lloc acollidor de la Manxa de Don Quixot, Sancho Panza, els molins i les seves posades, ens rebia amb els braços oberts el nostre amic Mattia, de Montebeluna. Un italià a la Manxa, que fa 8 anys va emprendre l’aventura de dirigir la finca Olivar del Valle, de 700 hectàrees, plena d’oliveres i vinyes alineades. Les seves oliveres abasteixen el modern trull que elabora el seu propi oli, del qual la collita 2003-2004 va ser la primera d’una contínua producció d’olis classificats com a oli d’oliva verge extra amb el segell SIQEV, únic de garantia internacional, amb què, any rere any, guanyen els més prestigiosos premis mundials. L’oli de la nostra dieta mediterrània. El secret de la seva qualitat va des del cultiu respectant el medi ambient i cuidant la salut de l’arbre i del fruit, passant per la collita, mecànica o a mà, traslladada tot seguit al trull, per no patir alteracions, fins al rentat del fruit, la molta, la preparació de la pasta, la separació de fases sòlides i líquides, la decantació i/o centrifugació i el filtratge. Tot fet el mateix dia de la collita. Instal·lacions pulcres, tines d’acer inoxidable, en passadissos impol·luts. Màquines impecables. Un molí que trenca olives, fa la primera premsada i separa la pasta de l’oli, amb decantadors que eliminen impureses. Arbequina, cornicabra, picual, hojiblanca, arbosana, lecciana i koroneiki són les varietats cultivades, i l’última, molt semblant a l’arbequina, però ovalada. Vam fer un tast saludable d’oli d’arbequina de sabor pur, poc àcid, amb vitamines i polifenols. L’aigua separada podria ser aprofitada com a aigua vegetal saludable. Si l’oli és sa per al cor, el Magnolio l’ajuda a bategar.

També et pot interessar

Comentaris