“Invertim més temps a explicar què ens fa diferents que a fer valdre les virtuts del cava”


Entrevistem Joaquim Tosas, nou president de l’AECAVA
Joaquim Tosas va assumir la setmana passada la presidència de l’Associació d’Elaboradors del Cava (AECAVA). Ha rellevat Damià Deás en el càrrec amb la mirada posada a continuar la “bona feina” feta per la junta directiva, i amb la voluntat d’aconseguir que la qualitat del cava sigui el seu principal tret distintiu. De moment, Tosas té clar que cal seguir el Pla Estratègic elaborat per la DO Cava, una eina que considera “bàsica” per impulsar el sector. De cara a Nadal, Tosas es mostra optimista: les vendes de cava seran superiors a les de la prepandèmia.
Per què ha assumit el repte de liderar l’AECAVA?
Soc dels que pensen que es pot ser crític, però el que no pot ser és criticar i no prendre part. S’han fet moltes coses bé, però també és cert que n’hi ha que es poden millorar. Si es pot fer des d’una posició on es pugui ajudar el sector, bé hem d’intentar-ho, no? Aquest és l’objectiu, intentar aportar coses positives.
Diu que vol intentar ajudar el sector. Pensa que el seu estat de salut no és bo?
Crec que actualment l’estat de salut del sector del cava és millor del que era fa dos o tres anys. El Pla Estratègic de la DO Cava ha estat molt útil. La segmentació, per exemple. És una eina que permet singularitzar cada un dels productes, igual que la classificació de cada un dels caves depenent de la seva criança i el mètode d’elaboració. Si tu apostes per promocionar els productes que estan dalt de tot de la piràmide, això acaba sent beneficiós per a tots els que estan a sota.
Les vendes dels caves prèmium no han parat de créixer els darrers anys.
Sí, a això em refereixo. L’evolució dels caves de gamma alta és boníssima, i penso que és una bona eina per posicionar el cava allà on toca, amb uns estàndards de qualitat alts.
Aquesta aposta per promocionar les virtuts del cava és un dels cavalls de batalla amb què vol lluitar.
Hem de tenir clar que nosaltres som, només, un actor més dins el sector, però tota la feina que puguem fer en aquest sentit, la farem. Crec que la junta directiva que hi ha a l’AECAVA ha fet molt bona feina, i penso que s’ha de seguir per aquest camí. Hi ha cellers que estan duent a terme una feina excel·lent els darrers anys, però cal que això arribi al consumidor.
Es pot fer emmirallant-se amb el xampany o els escumosos italians?
Hi ha una cosa que hem de tenir en compte. França o Itàlia fa molts més anys que nosaltres que estan a la Comunitat Europea, i això els ha donat avantatge a l’hora de posicionar-se. Quan nosaltres vam entrar als mercats internacionals ho vam fer amb productes de qualitat, però amb els preus més econòmics com a bandera, això ja és hora que canviï.
No l’ha notat, aquest canvi, en els dotze anys que fa que està vinculat al sector?
Sí, i tant que l’he notat. Crec que l’evolució que s’ha fet els últims anys ha estat molt bona, però insuficient. Encara venem a preus mitjans baixos, i això impacta en tota la cadena de valor. Si no aconseguim que la primera baula de la cadena de producció, l’agrícola, es guanyi la vida, no podrem continuar mantenint la qualitat dels nostres caves.
Cal que els preus del raïm siguin superiors.
Evidentment. S’estan fent coses per millorar, però és un camí llarg i tortuós. I tots hi hem de posar el coll, des del primer fins a l’últim, perquè el cert és que la gent valora els productes que fem. A vegades som nosaltres mateixos els que ens tirem pedres a la teulada. Anar units ens fa molt més bé que anar desunits.
Ho diu pels cellers que van marxar de la DO?
Ho dic per tots. Pels elaboradors i els viticultors, i també pels cellers que han decidit prendre un altre camí. És legítim que tothom agafi la direcció que vulgui, però el desordre que hi ha al sector no crec que li faci bé a ningú.
És dels que pensa que la unió dels elaboradors d’escumosos penedesencs és possible.
Penso que és factible, sí, i sé que és el que m’agradaria. Penso que seria la solució als problemes que puguem tenir. La història que acumulem ja no la podem canviar, però el que tenim per endavant només depèn de nosaltres. Penso que des de la DO Cava s’ha fet bona feina per traçar un pla on tothom s’hi pugui sentir còmode, i fer més fàcil la integració de tots.
Molts cellers, però, diuen que el que es planteja encara és molt diferent del que ells fan.
Si mires els plecs de condicions del Consell Regulador, amb la nova segmentació, no crec que hi hagi tanta divergència. És cert que encara hi ha coses diferents, però penso que són elements salvables. Al final, el 80% d’aquests productes s’elaboren amb la triada de varietats (macabeu, xarel·lo i parellada) i seguint un mateix mètode. Sovint crec que invertim més temps a explicar què ens fa diferents, que a fer valdre les virtuts d’allò que ens uneix.
Les sensacions que tenim per a la pròxima campanya de Nadal són bones. Pensem que millorarem les xifres de venda prepandèmia
Joaquim Tosas, president de l’AECAVA
Quan hi ha tants productes diferents, costa fer entendre al consumidor què és cada cosa.
Cert, per això cal que ens expliquem. Cal que la gent entengui bé la cadena de valor del producte, sobretot els prescriptors, que són els que parlen dels nostres productes. Aquests són els que han d’estar convençuts, per després traslladar el missatge als consumidors. Si ells no entenen què relatem, allò que som no arribarà al client.
Parla del prescriptor forà o del de casa?
De tots. A Catalunya s’ha de fer molta pedagogia, també, i sobretot creure’ns allò que som i estimar els nostres productes. No dic que hàgim d’aprendre aquest sentit crític, eh, però sí que hem d’intentar ser més generosos amb el que fem bé, i no parlo només del sector del cava.
S’acosta la campanya de Nadal, clau per al sector. Com es presenta?
Les sensacions que tenim són bones. Pensem que millorarem les xifres de venda prepandèmia al voltant d’un 10%, seguint la línia del creixement del primer trimestre d’aquest 2022. Venim d’uns anys durs, les famílies tenen ganes de celebrar. El que no tenim tan clar és com aniran les coses a partir del gener.
Per què ho diu?
Estem en un entorn molt volàtil i canviant. El clima d’incertesa és elevat. Els economistes presenten un escenari una mica dramàtic de cara al pròxim any, i no sabem com això pot afectar el consum. Les previsions, però, les agafo amb pinces. Al setembre, molts experts vaticinaven que l’economia es desplomaria, i sembla que de moment, ens n’anem sortint, així que caldrà seguir l’evolució dia a dia.
El que sí que és un fet és l’impacte de la pujada de preus en la producció de cava.
Sí, s’ha parlat molt els darrers mesos de l’increment dels preus de les matèries primeres que ha afectat tot el sector. Calculem que l’impacte en alguns d’ells ha estat del 50%. Això, com era d’esperar, ha repercutit en el preu final del cava, que es pot incrementar entre un 8 i un 12%, calculem. Malgrat tot, la pujada serà inferior a la d’altres aliments.
Costarà tornar a normalitzar la situació.
Sí, costarà molt, de fet, crec que no tornarem mai a la situació on érem. Els preus es moderaran, però a curt termini no és fàcil que se situïn al mateix nivell que estaven.
Mentrestant, les altes temperatures, estan fent tornar a brotar els ceps.
Estem vivint una situació del tot anòmala pel que fa al clima. El canvi climàtic ha accentuat les fluctuacions tèrmiques i de pluviometria, i això té efectes directes sobre la vinya. Sols no canviarem el que està passant, així que toca apostar per les mesures preventives i adaptatives per garantir el futur de la vinya.