Acció climàtica posa xifres al cost d’elaborar vi base cava

(FOTO: ACN)
17/11/2022 - 17:54h

La forquilla dels costos de producció se situa entre els 86 i el 96 cèntims el litre, depenent de la varietat

Quatre mesos després de xifrar els costos de producció d’un quilo de raïm, el Departament d’Acció Climàtica –en col·laboració amb el CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) i la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya)– ha quantificat ara quin és el cost d’elaborar un litre de vi base cava. Segons l’estudi que el Govern ha presentat aquesta setmana en una nova Taula del Cava, la forquilla dels costos per produir aquest tipus de vi se situa entre els 96,67 i els 86,81 cèntims, depenent de la varietat premsada.

Per arribar a aquesta dada, l’estudi ha tingut en compte el cost de produir un quilo de raïm més el cost de transformar-lo. Aquest darrer és de 17,40 cèntims per litre, que s’han sumat als costos de producció del raïm que ja es van presentar al juliol. Així, el litre de vi base cava parellada és el més costós d’elaborar de tots (96,67 cèntims), seguit del xarel·lo (87,05 cèntims) i del macabeu (86,81 cèntims).

Els preus amb què s’ha treballat per arribar a aquesta mitjana són els que van del 2018 al 2020, i per al 2022 s’ha tingut en compte una inflació del 8,1% per calcular les despeses.

Transparència

Ser més transparent és l’objectiu que el Govern s’ha marcat amb aquest estudi, tal com han coincidit a ressaltar Alba Balcells, directora general de l’INCAVI, i Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació de la Generalitat. Mòdol ha remarcat la importància del document per valorar totes les baules de la cadena de producció del sector del vi, i destaca que s’ha “d’intentar al llarg de la cadena de valorització que cap baula quedi òrfena”.

El secretari d’Alimentació ha reconegut que “aixecar els estàndards” és l’única manera de “valorar el producte”, i ha destacat que “entre tots s’ha de contribuir a fer que hi hagi un règim d’igualtat dins el sector”.

Carmel Mòdol ha recordat que no hi ha obligacions legals per fer complir el que marca aquest estudi, però ha apuntat que eines com aquesta ajuden a generar transparència en les condicions comercials. Així, els criteris que determina l’informe seran de gran ajuda en el marc dels controls que realitza el Cadecat per verificar el compliment de la Llei de la Cadena en les relacions contractuals entre els productors de raïm i els cellers.

D’altra banda, el Secretari d’Alimentació ha assegurat que també es faran inspeccions periòdiques per verificar que els cellers treballen en condicions d’absoluta transparència pel que fa a l’entrada de raïm i sortida de vi. En aquest sentit, ha anunciat que de cara a l’any que ve s’incorporarà nou personal a l’equip de control del frau agroalimentari per realitzar aquests controls.

Bona resposta del sector

Joan Josep Raventós, responsable del vi i el cava de la FCAC, s’ha mostrat optimista amb els resultats de l’estudi presentat, que s’ha fet d’acord amb un informe que ja havia iniciat la Federació de Cooperatives. “Creiem que és un treball molt significatiu”, ha dit Raventós, que ha assenyalat que l’estudi inclou les dades de 22 cooperatives. Cal recordar que aquestes empreses són responsables de la producció del 50% del vi base cava que s’elabora a Catalunya.

“Jo no sé si això serà la solució al nostre sector”, ha reconegut Raventós, “com a mínim demostra que des de fa tres o quatre anys els pagesos hem estat perdent molt de valor en les nostres produccions”, apunta. Segons les dades del responsable de la FCAC, els darrers anys s’han estat pagant poc més de 50 cèntims per litre de vi base cava, mentre que el cost de produir-lo estava al voltant dels 20 cèntims.

“Esperem que enguany el que es pagui s’acosti al cost de producció. Si no aconseguim això, veig un futur molt negre per a l’agricultura”, ha lamentat.

En aquest mateix sentit s’ha expressat Josep Marrugat, responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, que ha sentenciat que “fer de pagès ha de ser viable aviat” si es vol mantenir el teixit agrícola. Marrugat ha coincidit amb Joan Josep Raventós a l’hora d’apuntar que l’estudi del CREDA i la FCAC “constata que els pagesos han estat perdent diners”, tot i que ha reconegut la bona tasca que s’està fent des de l’administració assegurant que “es veu voluntat de govern d’intervenir en el sector”.

També et pot interessar

Comentaris