Corpinnat demana que es faci efectiva la Llei Catalana del Vi

30/09/2022 - 16:56h

La marca col·lectiva ha celebrat aquest dijous la I Nit de la Verema a Torelló, un dels 11 que integren Corpinnat

Corpinnat vol que la Generalitat desplegui la Llei Catalana del Vi abans de la pròxima verema. La normativa, aprovada al Parlament el març del 2020, encara no ha entrat en vigor, i segons Ton Mata, president de la marca col·lectiva, permetria endreçar el sector i propiciar un acord entre els elaboradors d’escumosos del Penedès que treballen amb valors de qualitat similars.

Mata va fer pública la demanda el passat dijous, durant la I Nit de la Verema organitzada pel col·lectiu, que va reunir premsa especialitzada en vi amb els onze cellers de Corpinnat a Torelló (Gelida). Durant el seu parlament, el president de la marca col·lectiva va reclamar a l’INCAVI que “arbitri” dins el sector, i va apuntar el desplegament de la llei vinícola com a “pas previ” per poder teixir un projecte comú dels elaboradors penedesencs.

L’abril de l’any que ve es compliran cinc anys del naixement de la marca col·lectiva. En un principi eren sis els cellers que la integraven, i ara la xifra ja arriba a onze. “Fa cinc anys, ningú hauria dit que Corpinnat era possible; ara és una realitat”, va dir Mata. Des que es va posar en marxa –com a alternativa a la manca d’exigència de la DO Cava–, Corpinnat ha deixat molt clars quins són els seus valors irrenunciables: vinificació 100% a la propietat, compliment de tots els requisits per a tota la raó social i l’exclusivitat d’ús de les marques només per als vins del territori.

Algun d’aquests punts és el que va impedir que Corpinnat i els Clàssic Penedès arribessin a un acord per crear una denominació d’origen d’escumosos del Penedès, tot i que la marca no renuncia a l’entesa. “La millor manera de ser generosos amb el nostre territori és ser exigents”, va dir el president de Corpinnat.

Verema primerenca

Pel que fa a la verema dels cellers de la marca col·lectiva, la d’aquest 2022 ha estat la més primerenca de les que s’han realitzat fins ara. L’increment de temperatures, i l’escassetat de precipitacions, han marcat una collita en què s’han veremat més de 5,7 milions de quilos de raïm, de poc més de mil hectàrees. El rendiment mitjà per hectàrea s’ha situat per sobre dels 7.100 quilos.

Pel que fa al preu del raïm, els cellers Corpinnat han pagat enguany una mitjana de 0,89 euros el quilo, molt per sobre del que assenyala el reglament de la marca. El 2018, el col·lectiu va fixar una retribució mínima de 60 cèntims el quilo, que havia de pujar fins als 75 cèntims aquesta campanya. Al final, el que s’ha pagat ha estat per sobre. “Corpinnat és una proposta social. Volem incrementar el valor de tots els actors de la cadena”, va apuntar Mata durant el seu parlament, que van seguir una cinquantena de persones.

També et pot interessar

Comentaris