“El Concurs 2022 és el de la il·lusió i un gran espai de retrobament”

Entrevistem Xavier González, director del Concurs de Castells de Tarragona

Pel seu càrrec, el de director del Concurs de Castells de Tarragona, no entra a jugar a fer quinieles, però el cas és que Xavier González compta les hores perquè arribi el gran cap de setmana per al món casteller. Han estat quatre anys de sequera castellera a la TAP, però demà i diumenge l’arena es tornarà a tacar de multicolor per revifar la flama d’aquesta mostra universal de tradició popular catalana. Sap que potser no es podrà seguir el fil on es va deixar ara fa quatre anys, però Xavier González està convençut que el Concurs de Castells de Tarragona gaudeix de tan bona salut que tornarà a ser el gran aparador de sempre i que les colles, amb el seu esforç i dins les possibilitats de cadascú, contribuiran a fer-ho possible.

Com es presenta aquesta edició del Concurs?
Per nosaltres és el Concurs de la il·lusió. Després d’aquests anys que el món casteller ha patit especialment les conseqüències de la pandèmia, l’encarem amb moltes ganes.

L’ha sorprès el nivell en general i d’algunes colles en particular tenint en compte d’on venim?
Estem positivament sorpresos. Quan a primers d’any vam començar a mirar el tema logístic i organitzatiu, sabíem com estava el món casteller, com havia quedat de tocat, i l’evolució dels darrers tres o quatre mesos és espectacular. En aquest sentit, valorem el gran treball que han fet les colles per arribar al Concurs amb aquest estat de forma i sent capaços de generar aquesta expectativa tan gran que hi ha de cara a les dues últimes jornades del Concurs.

L’expectació és realment gran…
Tenim moltes ganes que arribin les jornades del cap de setmana. De fet, són quatre anys sense Concurs i volem recuperar la sensació que dona la Tarraco Arena Plaça amb les colles, el públic i totes les emocions que es viuen en aquest espai. Estem convençuts que serà un gran Concurs, castellerament parlant i també en el vessant social, de manera que per fi podrem tancar la porta a aquests anys de patiment, i serà un gran espai de retrobament.

Aquestes ganes refermen la solidesa del Concurs.
Nosaltres sempre hem reivindicat que és l’esdeveniment de cultura popular perfecte perquè tothom centri la mirada cap al món casteller i cap a Tarragona, i la setmana abans, a Torredembarra. El Concurs gaudeix de bona salut, és un gran esdeveniment de país i ofereix al món casteller l’oportunitat de projectar-se més enllà de Catalunya i els Països Catalans, tal com ho demostra la gran quantitat de mitjans d’aquí i de fora que s’han acreditat. La represa és potent i estem en un bon moment, i diumenge a la tarda començarem a pensar en el Concurs del 2024.

Amb el temps que hi ha hagut per preparar aquesta edició, s’ha pensat en algun canvi a aplicar en futures edicions?
Sempre treballem i pensem en possibles millores, però els eixos principals, que van ser l’ampliació del nombre de colles i el desplegament en tres jornades, així com l’espai, que és insuperable, es mantindran. D’aquí a 10 anys complirem 100 anys de Concurs; sempre s’ha fet al mateix lloc, tot i que ha anat canviant de fesomia, des del recinte que era els anys 30 fins avui dia, que és modern i amb totes les prestacions i seguretat.

El Concurs no són només castells, hi ha un seguit d’actes paral·lels que també fan la seva funció.
Sí, vam fer un reconeixement al mestre Pau Casals, un dels impulsors del primer Concurs i que va marcar un abans i un després del fet casteller ara fa 90 anys. També podem destacar altres actes com la revetlla castellera, demà a la nit; el concurs de grallers, per reconèixer la importància de la música en els castells…

I una diada internacional.
Sí, és una manera d’acollir gran part de les colles de fora del país: Andorra, Londres, París, Madrid, Copenhagen. El que volem és que el Concurs sigui el gran aparador de totes les manifestacions castelleres que hi ha arreu.

Hi ha prou reconeixement, però?
Des de la declaració dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat el canvi ha sigut molt significatiu. Hem notat que cada cop hi ha més mirades que apunten cap al fet casteller, sobretot pels seus valors, i que això pot ser un ganxo important a l’hora d’atraure gent que no hi està vinculada.

Algun pronòstic per a diumenge?
No el sap ningú. Personalment no tinc cap preferència. El que demano és que es desenvolupi el millor possible i que les colles estiguin a gust. Ja hem passat una jornada i les dues que queden d’aquesta edició 2022 crec que seran modèliques i la classificació final serà la més justa que hi pugui haver.

També et pot interessar

Comentaris