50 anys d’Òmnium Alt Penedès

24/09/2022 - 09:52h

Jordi Parellada

“L’any 1961, durant la llarga nit de la dictadura franquista, cinc empresaris compromesos amb el país van signar l’acta de constitució d’Òmnium Cultural. En Lluís Carulla, en Joan Baptista Cendrós, en Fèlix Millet, en Pau Riera i en Joan Vallvé.

Després de períodes d’estira i arronsa amb l’estat, de temps de suspensions i clausures, arriba el retorn de la ‘legalitat’ l’any 1967. A partir de llavors comença el desplegament de les delegacions d’Òmnium pel territori. 

Vilafranca i el Penedès no podien ser diferents i l’any 1972, a través d‘una comissió rectora formada per quinze persones: Antoni Gallemí, Josep Maria Rafecas, Oriol Rosell, Jordina Gallemí, Montserrat Casas, Salvador Pedrola, Joan Martí, Fèlix Cusiné, Josep Mercader, Josep Giralt, Joan Virgili, Antoni Raventós, Telm Huguet, Joan Terrades i Fèlix Simon, totes elles interessades per la cultura i la llengua catalana, es comencen a mobilitzar per crear una delegació penedesenca i, el 5 d’octubre de 1972, arriba el fruit creant la nova delegació del que avui és Òmnium Cultural Alt Penedès. La seu social s’ubica a la desapareguda llibreria Esquei del carrer Sant Joan, 8 de Vilafranca.”

Així us podria anar explicant el que ha succeït aquests 50 anys al voltant de la llengua, de la cultura i del país –perquè de fets, n’han ocorregut, i molts–, però prefereixo que us acosteu a la capella de Sant Joan i ho pugueu reviure amb la mostra gràfica que hem preparat d’aquests 50 anys.

Podreu comprovar com es repeteixen algunes lluites i reivindicacions, cosa que fa la sensació que són cícliques, però veureu que no, que canvien aspectes essencials, participants i que, veient-ho des de la distància, s’han produït avenços.

El creixement de l’entitat i la necessitat de la seva existència són fets gestats amb la tenacitat, la constància i l’esforç de multitud de persones.

L’exposició estarà oberta del 21 de setembre al 9 d’octubre, de dimecres a divendres entre les 5 de la tarda i les 8 del vespre, els dissabtes entre les 6 i les 8 i els diumenges entre les 12 i les 2 del migdia i entre les 6 i les 8 del vespre.

A banda, els tres diumenges (25, 2 i 9) i el dimecres 5 d’octubre (data de l’aniversari) hi haurà una petita mostra cultural a 2/4 de 7 de la tarda a càrrec de col·laboradors locals.

Hi esteu convidats!

I guardeu-vos el 26 novembre: farem el sopar de celebració.

També et pot interessar

Comentaris