“A Eugene estava tan frustrat que vaig estar a punt de deixar córrer la temporada”

20/09/2022 - 20:02h

Entrevistem l’atleta de Sant Martí Sarroca, Pol Retamal, després de la seva gran temporada a l’aire lliure

Pol Retamal ha viscut aquest estiu els moments més brillants de la seva encara incipient carrera. Campió d’Espanya dels 200 llisos a Nerja (Málaga) i sisena plaça a l’Europeu de Munich a la mateixa prova. A més, va participar al mundial d’Eugene (Estats Units) amb el relleu de 4×100 de l’equip espanyol que va signar la tercera millor marca estatal de tota la història. La part més negativa de tot plegat, però, va ser la seva exclusió de la prova individual dels 200 llisos a Eugene per una decisió tècnica que no va entendre

Campió d’Espanya de 200 llisos, participació al Mundial d’Eugene i sisena plaça a l’Europeu de Munich, amb què et quedes?

Sense cap dubte amb el triomf al campionat d’Espanya. Després de la lesió que vaig arrossegar tot l’hivern no m’esperava gens guanyar el campionat i, per mi, va ser un moment molt especial. El Mundial ja sabem quins problemes hi va haver i a l’Europeu crec que no vaig aconseguir la plaça que jo volia.

Explica’ns la teva exclusió de la prova dels 200 llisos del Mundial d’Eugene malgrat tenir la mínima per a participar-hi. Ho vas entendre?

No. Si ho analitzo, no em van explicar gairebé res. Els motius que exepressaven la Federació i l’entrenador no em quadraven amb la realitat de la meva marca. Fins i tot, em van arribar a dir que no tenia nivell suficient per a competir a la prova o que ho feien per evitar el “jet-lag” pensant en l’Europeu.

Com et vas sentir en aquell moment?

Doncs molt frustrat. Hi va haver un moment en el que vaig arribar a pensar a deixar-ho córrer tot. A acabar allà la temporada 2022 i tornar cap a casa. El cert és que un mal record.

Malgrat el mal moment anímic que vas viure, al relleu del 4×100, l’equip espanyol va acabar signant la tercera millor marca de tots els temps. Tot un altre moment històric

Sí. I en certa manera allò va contradir els motius pels quals em van deixar fora dels 200. La prova ser espectacular i la pena és que no vàrem poder passar a la final que hauria estat una altra fita històrica

I de l’Europeu de Munich amb la sisena plaça a la final dels 200, què en penses?

Vist des de fora, és una bona posició, però jo em sentia capacitat per fer millor resultat. La carrera no va anar com jo esperava.

Imagino que a l’hivern poc esperaves acabar signant una temporada tan espectacular?

No, ni de lluny. Em vaig lesionar al peu i durant tres mesos vaig estar en procés de recuperació que va coincidir amb el periode dels campionats en pista coberta. Vaig començar la temporada a l’aire lliure sense plantejar-me res en concret i, per tant, tot el que he aconseguit ha estat un premi més que inesperat

Com s’aconsegueix arribar a ser un atleta d’elit?

Disposar d’entrenadors de gran professionalitat i nivell i tenir un grau de motivació adequat, com a tots els esports o com a totes les activitats humanes diria jo. Estar motivat és clau. A més, en el meu cas, coincideixo amb companys implicats i que també aspiren a molt i l’ambient de treball és sempre bo. Després acaba intervenint la sort.

Quins són els teus seguents objectius?

Començar la preparació per l’Europeu de pista coberta de Turquia on correré els 60 llisos perquè en pista coberta no hi ha la prova dels 200. I ja més a llarg termini començar a pensar en el Mundial de Budapest.

Un dels problemes d’aquesta darrera temporada és que Mundial i Europeu van coincidir gairebé el mateix mes…

Sí. El Mundial d’Eugene s’hauria d’haver celebrat el 2021, però es va ajornar al 2022 per la pandèmia i això va provocar que entre les dues competicions no hi hagués gairebé espai. Encara hauria estat pitjor perquè hi havia la possibilitat que entre Mundial i Europeu només hi hagués hagut quinze dies i, al final, van deixar un mes de marge.

El Penedès està en un moment dolç a nivell de molts esports, però el cas de l’atletisme és especialment destacable amb la Xènia Benach i tu.

Sí. El cert és que la comarca està vivint una època molt bona. Parlant d’atletisme, no és fàcil que coincideixin dos corredors de nivell internacional en el mateix moment.

On veurem Pol Retamal en el futur?

No em plantejo metes concretes. Vaig pas a pas pensant en la nova temporada i quan arribi el moment tractaré de fer-ho el millor possible, com sempre.

També et pot interessar

Comentaris