“M’aportarà molt l’experiència als EUA, però serà dur perquè allà el físic és més important”

Judit Ambrona ha jugat tres anys amb equips de la base del Barça (Foto: FC Barcelona)
19/08/2022 - 17:00h

Entrevistem Judit Ambrona, jugadora de bàsquet vendrellenca que jugarà als Estats Units

La jugadora de bàsquet vendrellenca Judit Ambrona, que l’última temporada va jugar al FC Barcelona de categoria júnior, va marxar aquest dijous als Estats Units per estudiar i jugar la propera temporada a la Universitat Saint Joseph’s de Filadèlfia (Pensilvània), equip de la primera lliga universitària nord-americana. Nascuda al Vendrell fa 18 anys, Ambrona estudiarà la carrera universitària de Ciències del Medi Ambient i, de moment, s’ha compromès a jugar un any amb l’equip universitari de Filadèlfia. Ambrona va deixar el Vendrell fa tres anys per jugar amb l’equip cadet del FC Barcelona, entitat amb la qual ha jugat els dos últims anys com a júnior. Aquest 2022 ha quedat campiona de Catalunya i sotscampiona d’Espanya. La vendrellenca, que fa 1,80 m i juga d’ala-pivot, va atendre el 3d8 abans de marxar a Amèrica.

Quina ha estat la seva trajectòria esportiva fins avui?
Vaig començar als 6 anys al Club Bàsquet Vendrell, on vaig estar fins als 15 anys, que vaig anar a l’equip cadet de segon any del Barça. Hi he estat 3 temporades.

Com va ser que va fitxar pel Barça?
Jugant amb el Vendrell en una lliga més baixa ens va tocar el Barça B, vaig fer un bon partit i van veure que jugava bé. Van parlar amb el meu entrenador i em van dir si volia anar a fer una prova, dos dies a entrenar, i l’entrenador del Barça va dir que sí que em volia.

La seva alçada, 1,80 m, és molt important per la seva edat?
Depèn. Sóc de les altes, però hi ha altres noies més altes. Als Estats Units suposo que no seré de les altes.

Com ha anat la seva trajectòria al Barça?
Com a cadet de segon any havíem d’anar, en teoria, a jugar fases per disputar campionats, però va venir la pandèmia i es va cancel·lar tot. L’etapa de júnior de segon any és per perfeccionar a preferent B, un nivell més baix que l’A, i tampoc no vam fer gaire cosa en campionats; però com a júnior A de segon any sí que ha estat molt millor. A principi de temporada vam anar a un torneig internacional a València, on vam quedar quartes; i al final de temporada vam quedar campiones de Catalunya i segones d’Espanya, per darrera del Gran Canària.

Com defineix el seu joc?
M’agrada jugar al màxim, fer-ho el millor possible i, sobretot, ajudar l’equip si necessita alguna cosa tant dins com fora de la pista.

Quin és el nivell del bàsquet femení en la seva categoria?
A Catalunya és alt i la lliga va estar molt empatada i es va decidir per poques victòries de diferència. Quan vas a campionats d’Espanya sí que es nota també aquest nivell superior respecte d’altres comunitats, sobretot a les primeres fases de grups i vuitens de final.

Com es va gestar la seva experiència a punt d’iniciar als Estats Units?
Fa un parell d’anys em va arribar a casa un paquet de l’empresa Elite Sports Academy, que contacta amb moltes noies de Catalunya i d’Espanya per donar-los oportunits d’anar a Amèrica. Primer t’exposen la idea i si acceptes comences tot el procés que inclou uns exàmens. Algú es dedica a gravar els partits, que s’envien als Estats Units i et comencen a trucar universitats interessades. Aleshores fas una entrevista, si t’agrada ho acceptes i la universitat et fitxa.

De què depèn que fitxi per una universitat o una altra?
Jo he fitxat molt tard, el mes de juliol, perquè tenia companyes al Barça que ja van fitxar el febrer. Has de fer moltes reunions amb diversos entrenadors i potser a uns no els acabes de convèncer. Les universitats et van trucant i hi vas parlant, a vegades de més o menys nivell que d’altres. Al final he tingut sort i he pogut fitxar per una universitat de divisió 1, que és la més alta.

Què n’espera d’aquesta nova experiència esportiva?
M’aportarà molt, però serà dura perquè allà el físic és molt més important i es treballa diferent d’aquí. A més, el primer any és molt exigent, tens pocs minuts i has de treballar molt. També serà diferent perquè, esclar, és un lloc i una vida nova i deu costar d’adaptar-s’hi. Ara bé, crec que podré aprendre molt, créixer molt en el meu nivell de bàsquet i també millorar moltíssim el meu nivell d’anglès.

Ha fitxat per un any, però pensant en un projecte més a llarg termini?
Pots estar-hi quatre anys, tota l’etapa universitària, però també es fan contractes per un any perquè, per exemple, pot ser que no rendeixis bé o passi qualsevol cosa que no em vulguin renovar l’any que ve i aleshores faria un transfer i me n’aniria a una altra universitat.

Què ha estudiat i què estudiarà a partir del curs que ve?
El primer any faré ciències d’una manera més general, però el que vull fer és ciències mediambientals. Fins ara estudiava batxillerat científic a l’Institut Andreu Nin del Vendrell.

Com funcionen la residència i estudi universitaris al lloc on va?
Estaré en un apartament dins del campus universitari i, per exemple, ja sé que al meu pis, amb menjador, cuina i un lavabo compartiré una de les dues habitacions que té amb una noia de Letònia que ja comença el seu tercer any, mentre que a l’altra habitació hi haurà una noia de Canadà i una altra d’Austràlia que ja començaran el segon any a la universitat.

Hi ha tingut algun contacte previ?
Sí, fa unes setmanes. Vam fer una videotrucada amb les companyes d’equip que ja són als Estats Units i les que encara no.

Tinc entès que el finançament d’aquesta estada és a través d’una beca…
Sí, m’han donat una beca completa amb tot pagat menys els bitllets d’avió.

També et pot interessar

Comentaris