“Volem que aquesta festa major tothom ho peti amb el foc, les cercaviles i qui s’estimi”

22/07/2022 - 16:00h

Entrevistem els Administradors de Santa Anna 2022, organitzadors de la festa major del Vendrell que comença dilluns

A tocar de l’inici de la festa major del Vendrell 2022, la primera sense les restriccions que va obligar a establir la pandèmia del coronavirus i que començarà dilluns, el 3d8 ha parlat amb el quintet dels Administradors de Santa Anna 2022. Recordem que un sisè administrador, Tomàs Querol, va abandonar aquesta tasca al cap de poques setmanes del nomenament, l’octubre de l’any passat. Són Alba Domingo Alcalá, periodista i presidenta de l’Àliga del Vendrell; Mariona Figueras Morales, col·laboradora dels Gegants i del Drac de Foc El Cabrot; Aura Garí López, del Drac de Foc El Tallot i Nens del Vendrell; Jordi Pellicer Plasa, també membre de la colla castellera vendrellenca i implicat en activitats de lleure educatiu; i Josep Puig Rafols, membre de l’Esbart Vila del Vendrell-La Lira, que representa el ball de Panderetes, i que encarna el personatge Llucifer als Pastorets del Vendrell.

Com estan, quan falten pocs dies per a la festa major del 2022?
Emocionats, però també ansiosos, en ple compte enrere i quan els nervis collen molt i estan més a flor de pell que mai. Et sembla que vas tard en tot, però bé, ens queda seguir treballant fins al final.

Com valoren el suport que hagin pogut tenir de diversa gent?
Molt bé, i a l’última barra d’un concert per recaptar diners potser érem una trentena de persones. Moltes entitats ens han ajudat i et vas trobant gent pel carrer molt il·lusionada per la festa major. A més, per exemple, al primer gran acte al maig per presentar el cartell ho vam ‘petar’ i també vam recrear la festa major del 1610 gràcies a una troballa del Salvador Arroyo i el Marc Casellas.

En una entrevista que els vaig fer ja fa uns mesos m’apuntaven que volien fer actes per a tots els públics. Se n’han sortit?
Sí, i portem propostes per a públics que potser estaven una mica oblidats. Sense haver-ho parlat, al principi ja vam coincidir tots que volíem que fos una festa major diversa.

D’on surt el lema ‘Peta-ho’?
De nosaltres. Volem aprofitar tots els sinòmins que té, sobretot després de la pandèmia, que no ens ha permès sortir i ballar. Volem que aquesta festa major sigui brutal per ganes i que tothom ho ‘peti’ amb el foc, les cercaviles, la gent que estimes… Aquest any és tot com un esclat.

Serà la primera festa major sense restriccions després de la pandèmia…
Amb els esdeveniments que ja hem anat fent prèviament hem vist que la gent té més ganes de sortir que mai. A més, et trobes joves de 17 anys que encara no han pogut sortir i serà la seva primera festa major. En algun conta-contes, hi havia mares que ens deien que el seu fill de 3 anys no sap el que és un picarol, per exemple.

Com van pressupostàriament?
Bé, tot i que tant de bo tinguéssim més diners per donar i per vendre [riuen]. Venint dels anys de pandèmia, no ens podem queixar. Sí que hi ha comerços que voldrien donar-te més, però no poden, i d’altres que t’ho donen tot, com aquell qui diu. Amb diners o d’altres maneres, tothom vol ajudar a fer la festa més gran. L’Ajuntament ens dona 120.000 euros i nosaltres anem després a buscar finançament als patrocinadors, que hem intentat que apostessin més que altres anys. Ara bé, la col·laboració que tenim amb l’Ajuntament és plena i la Regidoria de Festes ens ha donat suport en totes les decisions que hem pres fins avui.

Han tingut problemes per contractar algú per les dates, per exemple?
No, al final hem fet el programa que hem volgut tenint el pressupost que tenim. I, per exemple, volíem recuperar l’Empalmada i l’hem recuperat després d’uns anys de no celebrar-se. També volíem que cada dia tingués un tarannà diferent pel que fa als concerts.

Aquest any es potencia el dia 27, oi?
Sí, en un treball que hem fet conjuntament amb les comissions de Cercavila i de Foc. A vegades sembla que la proposta infantil sigui per al públic infantil i només els seus pares, però ara l’hem reforçat per fer-la més atractiva i que se la cregui el poble sencer, començant per naltros mateixos. Per exemple, es podran veure en directe per la televisió tant la cercavila del 26 com la del 27. La voluntat és que tots dos dies tinguin una entitat gran i important. I, a més, quan ho organitzàvem també pensàvem a deixar un llegat més enllà d’aquesta festa major.

Això deu estar força garantit amb el diàleg amb les comissions…
És un ‘modus operandi’ bastant establert, però, per exemple, la cercavila infantil del 27 s’haurà de fer dos o tres anys seguits perquè ja sigui una tradició i pugui entrar al Protocol de la Festa Major. A la memòria de la festa d’aquest any ho reflectirem perquè es consolidi aquest i altres actes per part dels propers administradors que vinguin.

Quin paper han tingut en l’elaboració del Protocol de la Festa Major?
Hem tingut una visió privilegiada en el sentit que ens el van passar perquè ens el miréssim i en poguéssim parlar si vèiem alguna cosa que no ens quadrés. Ara, és destacable que aquest Protocol l’han fet ja abans una sèrie de persones a les quals se’ls suposa un cert bagatge festamajorenc i estan integrades en la cultura del poble.

També et pot interessar

Comentaris