L’Incavi es reinventa per ser una eina clau del sector del vi

20/07/2022 - 18:25h

L’ens presenta un pla estratègic amb 23 projectes i una inversió inicial de mig milió

L’INCAVI ha posat tota la carn a la graella per reivindicar-se com una peça clau del sector del vi català. L’ens, que enguany compleix 42 anys, acaba de presentar el Pla Estratègic – Horitzó 2025, un document que respon a la voluntat de l’administració d’actualitzar-se, tal com ha explicat la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells.

“Si volem canviar el sector, hem de ser honestos i canviar també nosaltres”, ha assegurat la directora, que ha apuntat que la fórmula triada per la institució per assolir la seva fita és la realització de 23 projectes d’àmbits ben diferenciats. Les propostes s’han definit en cogovernança amb diferents agents del sector del vi.

Per poder dur a terme totes les actuacions, l’INCAVI comptarà enguany amb 500.000 euros (a més dels 130.000 de pressupost ordinari) que es destinaran, bàsicament, a un dels projectes estrella del pla estratègic: la millora dels laboratoris de la seu de Vilafranca. “Els cellers encara han d’anar a buscar a fora el que no troben aquí”, ha apuntat Alba Balcells, que ha reconegut que amb aquesta reforma -que ja s’està executant- el servei es convertirà en un centre de referència en matèria d’anàlisis. Entre d’altres, el canvi facilitarà que les empreses no s’hagin de desplaçar a altres territoris per dur a terme determinades tasques.

També en matèria d’R+D, l’INCAVI vol aprofitar l’embranzida del pla per esdevenir capdavanter mundial en l’assegurament de la traçabilitat en el sector vinícola utilitzant la tecnologia intel·ligent blockchain. “Volem ser un referent”, ha dit la directora general.

Amb l’objectiu que els vins catalans es puguin singularitzar, l’administració vinícola també s’ha proposat incidir en la identificació i preservació de les varietats autòctones catalanes. Per fer-ho l’INCAVI incrementarà la recerca en aquest àmbit. També es fomentarà la reconversió de vinyes i s’oferirà suport per la conservació de vinyes velles.

Més promoció

A més dels projectes anteriors, l’administració vinícola ja treballa en altres propostes més enfocades a la promoció dels vins catalans. “El sector fa temps que ens demana incidir en aquest àmbit” ha reblat Alba Balcells, tot explicant que la creació d’una imatge de marca paraigua serà l’eix central d’aquesta transformació.

Sota aquesta millora s’inclouran diferents actuacions com la creació del web Catalan Wines, que englobarà totes les DO del país. “Aquesta és una de les peticions més insistents que ens han fet”, ha apuntat la directora general, que ha detallat que per crear el portal l’INCAVI es vol inspirar en el web wosa.co.za de Sud-àfrica.

També en el camp de la promoció, Balcells ha dit que es volen potenciar els vins de finca qualificada, aconseguint que n’hi hagi, com a mínim un, en cada una de les DO catalanes. Actualment, n’hi ha 12 arreu del país, que s’engloben sota cinc denominacions. Per donar a conèixer aquests productes, l’administració també crearà una gran ruta enològica.

També et pot interessar

Comentaris