Produir un quilo de raïm costa aquest any 42 cèntims de mitjana

FOTO: Maria Rosa Ferré
14/07/2022 - 17:00h

Acció Climàtica presenta l’estudi de costos de producció del raïm per a la pròxima verema, amb l’objectiu de donar més valor a les baules de la cadena vinícola

Produir un quilo de raïm per elaborar cava aquest 2022 costarà entre 40 i 46 cèntims de mitjana, depenent de la varietat. Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera Teresa Jordà a la Taula del Cava, durant la qual s’ha presentat l’estudi de costos de producció que Acció Climàtica es va comprometre a realitzar a finals de l’any passat.

L’informe, elaborat pel CREDA i el Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, estableix una forquilla de preus per a cada una de les tres varietats majoritàries del cava (macabeu, xarel·lo i parellada). Per fer-ho s’han usat les dades de setanta explotacions de les tres zones productores més destacades de Catalunya: el Penedès, la Conca de Barberà i Tarragona.

Així, per al macabeu, l’estudi preveu un cost de producció que va dels 31 als 48 cèntims, 40 de mitjana. El preu és una mica més alt per la parellada, que se situa en una forquilla d’entre 46 i 57 cèntims, i 46 de mitjana. Produir un quilo de xarel·lo, per altra banda, costarà la pròxima verema entre 40 i 48 cèntims, 40 de mitjana. “Hem de tenir en compte la casuística de cada productor i de cada producte. Però haver establert un preu de referència ens ha d’ajudar a garantir la sostenibilitat de totes les baules de producció”, apunta Teresa Jordà.

Per als que no compleixin aquest barem, la darrera modificació de la Llei de la cadena alimentària preveu sancions, que podrien anar entre els 300 euros i el mig milió d’euros, depenent de la gravetat. “Tots sabem que fins ara hi havia viticultors que percebien un preu pel raïm sota costos”, ha apuntat Jordà, que ha reconegut que es faran inspeccions per assegurar que es compleix la normativa.

L’objectiu d’Acció Climàtica és elaborar anualment aquest estudi, depenent de com evolucionin els costos de producció del raïm. Enguany s’han avaluat tenint en compte els preus que han pagat els agricultors els darrers cinc anys –actualitzats a 31 de desembre de 2021– i se’ls ha aplicat la inflació fins al passat mes de maig. Entre d’altres, s’han tingut en compte despeses com la mà d’obra, els fitosanitaris o les despeses d’amortització.

Tal com va apuntar la consellera Jordà, està previst que més endavant s’elaborin altres estudis dels costos de producció del sector, com per exemple el del vi base a les cooperatives. “Volem aconseguir equitat i transparència en tots els processos”, va assegurar Teresa Jordà en la presentació de l’estudi.

La resposta del sector

Josep Marrugat, representant del sector de la Vinya d’Unió de Pagesos, ha qualificat de “correcte” el preu anunciat de mitjana pel preu del raïm, tot i que ha assegurat que “el més just és que el pagès rebés pel raïm el 10% del preu que es paga per l’ampolla de cava que se n’elabora”.

Per altra banda, Damià Deàs, president de l’AECAVA, ha reconegut que “valorar la matèria primera és una feina troncal” per a ells, tot i que ha apuntat que de cara al futur s’hauria de fer “feina de bisturí” a l’informe presentat per Acció Climàtica i “que parlés del cost de producció per hectàrea i no per quilo de raïm, ja que és diferent”.

També et pot interessar

Comentaris