Viticultors del Cava, decebuts pels resultats de les eleccions a la DO Cava

Jaume Domènech (JARC) i Antoni Borràs (Unió de Pagesos)
11/07/2022 - 17:32h

Perden una de les tres vocalies que tenien per la baixa participació però mantenen que estaran amatents en l’avanç del Pla estratègic de la DO Cava i per un preu just del raïm

Tot i guanyar les eleccions del cens B al Consell Regulador del Cava, format per titulars d’explotacions vitícoles que no són socis de cooperatives o societats de transformació, la candidatura Viticultors del Cava ha perdut una de les tres vocalies que tenia fins ara. Els 712 vots n’hi ha donat dues en un cens de 2.902 votants, és a dir una participació del 33% a Catalunya mentre que l’altra vocalia ha estat per viticultors no catalans representats per Requena (Comunitat Valenciana) i Almendralejo (Extremadura) amb 383 vots amb un 49,6% i un 59,9% de participació respectivament.

Antoni Borràs (Unió de Pagesos) i Jaume Domènech (JARC) són els dos vocals escollits de la candidatura catalana. Davant els mitjans de comunicació remarcaven que treballaran en els pròxims quatre anys per la valoració justa del raïm i el cava, principal demanda dels viticultors catalans. En aquest sentit, expliquen que cal avançar en el Pla estratègic de la Denominació d’Origen Cava, establir ponts amb les empreses elaboradores i sumar esforços amb els petits elaboradors independents i cooperatives amb l’objectiu que els viticultors obtinguin un preu just pel seu producte.

Decebuts dels resultats

Amb un to contundent i després d’agrair els seus votants malgrat la baixa participació, Borràs es queixava de la manca de més cobertura per part dels mitjans de comunicació i la poca implicació de l’administració catalana. “Estarem atents a les propostes de l’altra candidatura que ha obtingut la tercera vocalia i que aquestes vagin en benefici i en suport al productor de raïm”, reflexionava.

De la seva banda, l’altre representant escollit, Jaume Domènech mostrava amb un to més conciliador la seva decepció per la pèrdua de la tercera vocalia després de 36 anys dient que “no defugim de les responsabilitats i no volem culpar ningú. Potser no hem sabut comunicar prou bé tot el que portàvem al nostre programa”, i continuava dient que “el sector elaborador portem tres campanyes amb uns preus que només fan que tirar enrere i aquesta situació és molt complicada per culpa de la pujada de preus”. Santi Vallès, de l’Associació de Viticultors del Penedès, és qui ha quedat fora es va mostrar sincer dient que “no esperàvem aquests resultats. Tot el sector ens hem de parar a reflexionar què ha passat”.

Viticultors del Cava enceta una etapa en la qual treballarà per una major implicació dels viticultors en la capacitat de decisió que tenen en un Consell Regulador format per nou vocalies. En aquesta línia reclamaran també al Consell que actuï amb més transparència en donar a conèixer els estocs de vi base i ampolles i que faci esforços per la valoració que el cava mereix.

També et pot interessar

Comentaris