“Tothom del Vendrell podrà decidir sense filtres polítics previs on vol que vagin els seus diners”

20/05/2022 - 19:00h

Entrevistem el regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Vendrell amb motiu del procés de Pressupostos Participatius

L’Ajuntament del Vendrell es troba des del dia 10 de maig i fins al 5 de juny en un procés de pressupostos participatius perquè la ciutadania triï propostes per incorporar a les inversions municipals del 2022, amb un import global de 200.000 euros. El 3d8 n’ha volgut parlar amb el primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Christian Soriano.

Quin és l’objectiu dels pressupostos participatius del Vendrell?
Cohesionar socialment i territorialment el Vendrell. És una eina més de participació ciutadana perquè la ciutadania ens digui als representants públics on vol que vagin destinats els seus impostos. Ho veiem com una responsabilitat de cara a aquesta ciutadania i com una eina més perquè puguin fer valdre la seva veu.

Com es cohesiona socialment?
Això és el que ha de decidir la ciutadania, però ja d’entrada hi podran participar els 40.000 habitants dels 36 km2 del Vendrell, sense tenir en compte la seva condició social o nivell de renda. Tothom podrà decidir directament sense cap filtre polític previ on vol que vagin els seus diners. Que tothom pugui presentar-s’hi el que fa és construir identitat col·lectiva, municipal i social.

Hi ha cap llistat previ per votar?
No. És una recollida lliure o carta en blanc de propostes, dues per persona o entitat, i que no superin un cost global de 200.000 euros. Després hi haurà una validació tècnica per dir si la proposta és viable o no. Per tant, hi ha un primer procés lliure; un filtratge posterior dels tècnics de l’Ajuntament, que tindran en compte els condicionants jurídics, administratius i econòmics –per tant, un criteri objectiu perquè no entrarem a valorar el fons de la qüestió–, i una tercera i última fase de les votacions de propostes, que farem durant la Fira de Santa Teresa.

Per què no s’ha fet aquest procés participatiu fins ara?
Només puc parlar d’aquesta legislatura, que en començar ens trobem que no existeix un reglament ni bases d’uns pressupostos participatius, i després hi ha hagut una pandèmia que ho va aturar tot. El que sí que hem fet és crear una estructura jurídica i administrativa que ens permeti dur a terme aquests pressupostos participatius. Tot això requereix el seu temps.

Hi ha una directriu política prèvia sobre on cal invertir més o menys?
No. Només tenim dos criteris: el que et deia de dues propostes per entitat o ciutadà i estar empadronat al Vendrell. A partir d’aquí, llibertat total. Crec que en aquests processos el que és important és que la ciutadania no estigui amb les mans lligades, sinó lliures per poder decidir com ho vol fer. La ciutadania la forma gent adulta i responsable i a nosaltres l’únic que ens correspon és fer la validació administrativa, jurídica i econòmica perquè la ciutadania triï.

Com funcionarà tot el procés de presentació de propostes?
L’eslògan que hem escollit el govern per a aquesta campanya de pressupostos participatius és ‘Avancem amb tu’, una declaració d’intencions de continuar avançant cap al municipi que volem, però fent-ho també de la mà de la ciutadania. I sabem que les connexions online tenen una importància molt rellevant, però també hem d’esquivar el que és la bretxa digital amb les persones que no tenen aquest accés a les eines digitals. Aleshores, el que fem és obrir fins a final de mes d’aplicació e-Agora del Vendrell on la gent pot trobar el link i participar directament i, al mateix moment, instal·larem dues carpes informatives [divendres 27 de maig i 3 de juny al carrer Dr. Robert, i dissabte 28 de maig al mercat setmanal de Coma-ruga, en horari de matí] per poder fer propostes presencialment.

La ciutadania sabrà si s’ha acceptat o no la seva proposta?
Sí, perquè a les fitxes se’ls demana el mòbil i el correu electrònic precisament perquè aquest procés no es redueixi a proposar una actuació i ja està. Hi ha d’haver un retorn, perquè si ets una persona o entitat de la societat civil que t’has implicat i dedicat temps a un projecte com el dels pressupostos participatius, la nostra responsabilitat, com a mínim, és dir si la resposta a la petició és sí o no, i en el cas que sigui no, explicar el perquè. Per exemple, si econòmicament no s’ajusta al pressupost o aquella idea competencialment no la pot tirar endavant l’Ajuntament.

Si una proposta no tira endavant perquè es passa de pressupost, considera poder recuperar-la més endavant?
Això ho decidirà la ciutadania. Quan fem el procés de votacions, es faran les propostes fins arribar als 200.000 euros. Potser la primera és tan bona i val justament això i aleshores només se’n faria una.

Per què l’import per determinar propostes és de 200.000 euros? I, donat el cas, hi ha voluntat d’ampliar-lo en futurs exercicis?
Creiem que és una xifra important i força ambiciosa per ser els primers pressupostos participatius i els encarem com uns pressupostos de tempteig. Hem de veure si funcionen bé el reglament i les bases establertes i si s’han d’adaptar o no. La xifra, òbviament, és susceptible de pujar en una propera dotació pressupostària; per què no? Dependrà de la voluntat i la participació de la ciutadania. Soc optimista i crec que veurem un retorn molt clar, perquè la ciutadania el que ens demana és implicar-se i participar en l’activitat pública. A partir d’aquí, la nostra feina és comunicar aquest procés amb la màxima celeritat possible perquè tothom sàpiga que la voluntat d’aquest govern és ‘avançar amb tu’.

També et pot interessar

Comentaris