El GEVEN s’oposa al projecte d’oci que afecta Cal Pla de Cunit

La Masia Cal Pla de Cunit
09/03/2022 - 08:00h

El grup ecologista critica la iniciativa de fer al costat de l’emblemàtica masia un gran càmping amb una piscina d’onades

El Grup ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN) critica el projecte anunciat fa unes setmanes per l’Ajuntament de Cunit i una empresa promotora que vol construir un “macroprojecte consistent en la construcció d’un càmping amb una gran piscina d’onades als terrenys adjacents a la masia de Cal Pla”, amb el vist-i-plau municipial.

“Considerem que aquest projecte atempta greument contra el patrimoni agrícola i ambiental del municipi, destruint el darrer paisatge en mosaic agroforestal i tallant pel mig el principal connector ecològic de la localitat: la riera de Cunit i el seu entorn”, es diu des del GEVEN en un comunicat de premsa fet públic aquesta setmana.

Recordem que el projecte vol ser un pol d’atracció lúdica i turística per al sector d’aficionats i professionals del surf, que podríen gaudir-ne tot l’any.

Des del GEVEN es cita l’informe ‘Estat de la Natura de Catalunya 2020’ i el qual assenyala que la major causa de pèrdua de biodiversitat és el canvi d’usos del sol i “la pèrdua del mosaic agroforestal està directament relacionada amb aquests canvis”, diuen els ecologistes.

Assenyala també que en els darrers 20 anys les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons han perdut de mitjana el 25% dels seus individus i que en els ambients agrícoles (com els de l’entorn de Cal Pla) és superior al 30%. A més a més -diu també l’informe citat pel GEVEN- “deixa clar que la causa de fons d’aquesta pèrdua de biodiversitat és un model socioeconòmic que intensifica l’obtenció de recursos en determinades àrees i n’abandona d’altres que havien estat utilitzades de manera més sostenible”.

“Aquestes dades realment són d’una gravetat extrema i cal implementar polítiques per posar-ne solució, també des dels ajuntaments”, es continua des del grup ecologista.

Canvi climàtic i altres amenaces
D’altra banda, actualment el GEVEN remarca que “ens trobem davant d’una crisi climàtica amb efectes evidents sobre el nostre territori. Un d’aquests efectes l’estem patint aquests dies amb una sequera extrema que ja fa molts mesos que dura. Davant de les evidències que assenyalen que aquests episodis seran cada cop més freqüents, i de què ens trobem en una comarca que depèn de l’aigua de l’Ebre, resulta aberrant malgastar un recurs tan preuat en el manteniment d’una piscina d’onades de milions de litres d’aigua. Per tant, tan sols tenint en compte aquest argument el projecte resulta del tot insostenible”.


Respecte a la importància de la zona com a connector ecològic, els ecologistes diuen que s’ha de posar en valor la funció que fa la riera de Cunit (i tot el seu entorn agroforestal) com a “darrer corredor entre el litoral del municipi i la seva part més interior, fins a connectar amb el Parc del Foix. Considerem que qualsevol projecte hauria d’anar encaminat a afavorir aquesta connexió dels ecosistemes i no a perjudicar-la”.

Per últim, el GEVEN explica que cal recordar que l’entorn proper a la Masia de Cal Pla de Cunit també està amenaçat per altres projectes urbanístics (com és el cas del Sector de Miramar) i que sumats al macroprojecte del càmping i la piscina d’onades “comportaria la pràctica extinció i la pèrdua de qualsevol oportunitat de recuperar o restaurar la funcionalitat ecològica a través de la riera de Cunit”.

Alternatives
Per tot això, el GEVEN considera que s’han de plantejar alternatives per recuperar la Masia de Cal Pla, sense haver d’hipotecar el paisatge, la biodiversitat i el patrimoni agrícola de Cunit i del Baix Penedès. “Aquestes alternatives haurien d’anar encaminades i enfocades a plantejar solucions, davant de la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic i alhora impulsar l’economia local. Una opció seria l’impuls de projectes agroecològics i de custòdia del territori, sumats a la transformació de la Masia de Cal Pla en un centre d’interpretació de la història i el patrimoni de Cunit”.

“Demanem a l’Ajuntament de Cunit voluntat política real per a fer un canvi de model i redirigir els seus esforços a actualitzar les seves polítiques, adaptant-les a la realitat actual, que ens demana gestionar amb més seny els nostres recursos naturals i adaptar-nos urgentment per ser més resilients davant de la crisi climàtica”, afegeix el grup ecologista del Baix Penedès en l’esmentat comunicat, alhora que anima a la ciutadania a participar en la consulta pública que ha obert l’Ajuntament de Cunit pel projecte que planteja, amb data límit aquest dijous, 10 de març.

Per accedir a l’enllaç de la consulta clica aquí

També et pot interessar

Comentaris