Més de cent tractors es mobilitzen per denunciar la “misèria” que cobren els viticultors

Marxa lenta dels tractors pel centre de Vilafranca. (FOTO: GEMMA SÁNCHEZ)
03/03/2022 - 17:31h

Els pagesos exigeixen a les grans empreses de vi i cava un augment del preu del raïm per garantir el futur del sector

Més d’un centenar de viticultors s’han mobilitzat aquest dijous amb els seus tractors a Vilafranca del Penedès amb una marxa lenta. Convocats per Unió de Pagesos, han volgut denunciar la “misèria” que cobren per cada quilo de raïm que venen als elaboradors de vi i cava, especialment a les grans indústries.

“Hauríem de cobrar un mínim de 0,50 euros per cobrir costos, i ens fan vendre el quilo per sota dels 0,35”, ha recordat el responsable de la Vinya i el Vi a Unió de Pagesos, Josep Marrugat. El sindicat en culpa sobretot a Freixenet Henkell, i insta tota la indústria a revaloritzar el raïm per garantir el futur del sector. En aquest conflicte d’interessos, UP també vol que la Generalitat “es mulli” per aconseguir una apujada de preus.

Sota el lema ‘La pagesia diu prou’, els viticultors penedesencs s’han sumat a la munió de protestes convocades per Unió de Pagesos arreu del territori. En el cas de la vinya, el sector ha alçat la veu amb una tractorada que ha paralitzat durant una hora el trànsit del centre de Vilafranca. La marxa ha acabat davant la seu de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), a les afores del municipi.

Amb la marxa lenta d’aquest dijous, els viticultors exigeixen un augment del preu del raïm que s’ajusti a la defensa del paisatge que fan tant les grans empreses vinícoles com les administracions. “No n’hi ha prou amb què s’omplin la boca amb la qualitat del paisatge mentre hi ha misèria entre els pagesos que conreem el raïm”, ha criticat Josep Marrugat, que ha exigit a la Generalitat que propiciï un “desllorigador” i “s’imposi” per resoldre la situació.

Marrugat ha recordat que els preus que actualment paguen els cellers no arriben a cobrir els costos de producció, “i això no es pot aguantar perquè les despeses estan augmentant constantment”. En aquest sentit, ha recalcat que els pagesos reben menys d’un 10% del preu de l’ampolla de vi que paga el consumidor a la botiga. La xifra, ha assegurat, “no arriba ni al 5%” en el cas dels vins servits als restaurants. “Això és molt trist i miserable”, ha asseverat.

Mesures de l’administració

Després de la protesta, els representants dels viticultors han entregat un manifest a la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i al director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Josep Pena. Fonts de la Generalitat han apuntat a l’ACN que l’administració “referma el seu suport” als pagesos a l’hora de defensar una pujada de preus del raïm.

Des del Departament d’Acció Climàtica insisteixen en demanar un “compromís” a tots els agents del sector vinícola i recorden que la Generalitat té poc marge legal a l’hora d’actuar en la regulació de preus. Defensen que treballen per crear l’Observatori de la Cadena Alimentària, on es publicaran els costos mitjans de producció del raïm per tal de dotar el sector de més “transparència” i instar les empreses a pagar en base a aquestes taules de despeses.

També et pot interessar

Comentaris