Els pagesos tornen a sortir al carrer per denunciar el baix preu del raïm

FOTO: Maria Rosa Ferré
24/02/2022 - 18:00h

Unió de Pagesos ha convocat dijous una concentració amb tractors a Vilafranca per protestar contra les condicions de treball al camp

A finals del 2020, els carrers de Vilafranca es van omplir de tractors en una marxa que demanava dignificar la pagesia. Dos anys més tard, els viticultors tornaran a prendre dijous al carrer per denunciar la greu crisi de preus que travessa el sector del camp i la “inacció” del govern per mirar de revertir la situació.

Al capdavant de la mobilització –que es reproduirà en altres punts de Catalunya– hi haurà el sindicat Unió de Pagesos (UP), que aquesta setmana ha anunciat una bateria de protestes per dir prou a una situació que s’allarga en el temps. Els pagesos reclamen eines per frenar l’empitjorament de les condicions de treball al camp, amb mesures que passen per defensar els productes comunitaris per davant dels de països tercers, o que se simplifiqui la paperassa que els pagesos han de fer a l’hora de gestionar tràmits administratius “per combatre la bretxa digital”.

A més de les concentracions que s’han convocat per a dijous, amb parada inclosa davant del Departament d’Agricultura de la Generalitat, també se n’han anunciat per a mitjans i finals de març. El dia 16, els agricultors es concentraran davant les grans distribuïdores, les quals consideren en bona part responsables de la davallada de preu de les matèries primeres, i el 16 de març la mobilització es traslladarà davant la seu del Ministeri d’Agricultura, a Madrid.

La protesta al Penedès

A Vilafranca, la mobilització de dijous arrancarà de l’aparcament de costat de l’Hospital Comarcal a dos quarts de nou del matí. Els tractors circularan amb marxa lenta fins davant de l’oficina comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI (l’hora prevista d’arribada són les 10 h), passant per la carretera d’Igualada, la rambla Nostra Senyora i l’avinguda Tarragona.

Bona part dels que està previst que participin en la mobilització seran viticultors. Aquest sector ja fa anys que es queixa de les dificultats que tenen per cobrir els costos de producció –sobretot els que fan raïm per cava, una DO que copa el 70% de demanda de matèria primera a Catalunya–, i divendres, en roda de premsa, Unió de Pagesos va assegurar que es troben en una “situació límit” i que el preu del raïm “ha tocat fons”.

També et pot interessar

Comentaris