“L’escola Arsenal és un actiu per Vilafranca i el Penedès”

12/01/2022 - 12:38h

Entrevistem el director de l’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca, Albert Abella

Tot i que és arquitecte de formació, l’Albert Abella fa més de 25 anys que està vinculat a l’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca, que aquest curs compleix 50 anys. Primer n’era professor i, després, es va convertir en el seu director. Segons explica, el 1995 el van acceptar per entrar a formar part de l’Escola i, aleshores, es va enamorar del que significava la docència i no ho va voler deixar mai. Té el convenciment que el van escollir per entrar a l’Arsenal perquè tenia un sentiment molt pròxim amb les escoles d’arts i oficis perquè el seu pare va ser alumne de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja, la seva parella també i, de fet, ell mateix va passar un any – entre el batxillerat i la carrera- millorant el seu dibuix, també, a la Llotja. Una vida, doncs, estretament lligada a l’art.

Com va començar a caminar l’Arsenal?
Va néixer l’any 1971 a Sant Sadurní per iniciativa d’un grup de professionals de les arts i el disseny vinculats a l’Escola Massana amb el nom d’Escola d’Art 71. El 1978 va assolir el reconeixement d’ Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Aquest reconeixement va permetre oferir la titulació oficial de Graduat en Arts i oficis Artístics, a la vegada que es vinculava amb l’Escola Llotja de Barcelona. L’any 1999, aprofitant la implantació de la LOGSE, que va suposar la transformació de les escoles d’arts i oficis en escoles d’art i disseny, es crea el projecte Arsenal.
Quina ha estat l’evolució de l’escola i la seva metodologia d’ensenyament?
Les escoles d’arts i oficis es regien per un programa educatiu que anomenàvem Pla del 63.Als anys 90, quan vaig entrar a l’escola, es parlava d’experimentació, projectes, dibuix i teoria com a eines transversals que donaven servei a les diferents especialitats. Descobrir i encaixar en aquest sistema ha estat, per a mi, el motor que ens ha fet arribar on estem ara.A partir d’aquí el que hem fet és intentar seguir evolucionant el nostre programa tot adaptant-nos a les diferents lleis. En aquests moments som centre pilot per la implantació de sistemes pedagògics d’innovació docent. L’escola ha fet una forta aposta per implantar la metodologia de l’aprententatge basat en projectes com a sistema pedagògic.


Què s’imparteix ara?
L’escola imparteix cicles formatius de grau mig i superior de les famílies de joieria artística i comunicació gràfica i audiovisual. A part de la formació reglada, l’escola ofereix diferents programes de formació continuada com son ReCursos d’especialitat adreçat a professionals, ReCursos per emportar cursos i activitats per a tots els públics i que es realitzen fora del centre, ReCursos d’art on entre altres ofertes s’obren els tallers de ceràmica, dibuix i pintura.

PUBLICITAT

Què fa especial l’escola Arsenal?
La seva gent. Tant els professors que ja som veterans com les noves incorporacions i també el personal no docent, que assegura que tot això funcioni i, naturalment l’alumnat que accepta participar en el nostre projecte educatiu que, des de sempre, ha tingut com a motor quatre aspectes que la fan especial:
La innovació (cada curs hi ha novetats en l’àmbit pedagògic): el risc (no anem pel camí més confortable); la interdisciplinarietat (és important tant l’especificitat com el que tenen en comú les especialitats) i el disseny i el dibuix, que són les bases de qualsevol activitat plàstica.

Quina relació té l’escola amb el seu entorn?
L’escola està oberta. La gran majoria dels nostres projectes estan relacionats amb el nostre entorn i assumim el risc de mostrar-los públicament.

Quins premis o reconeixements destacaria?
L’escola ha obtingut infinitat de reconeixements i premis en tots els àmbits: ceràmica, disseny gràfic, joieria i pintura.Recordo premis que ens han fet especial il•lusió com poden ser dos premis internacionals Letra Roland pel projecte de la façana de l’antic mercat de la Pelegrina. També som l’escola que més vegades ha guanyat el concurs de joieria Insígnia Mestre Artesà i molts més.

Perquè és important tenir una escola com Arsenal?
Considero que l’ensenyament artístic és indispensable en qualsevol etapa. No tan sols per fomentar l’aparició de nous professionals en l’àmbit de les arts i el disseny sinó per acostar la relació amb les arts a tots els públics.
L’escola és un centre que recull una part d’alumnat que pot estar a punt d’allunyar-se del sistema educatiu i el torna a situar dins el sistema. És un centre que forma emprenedors , que treballa les emocions, cosa absolutament essencial per poder integrar-se en el nostre complex món laboral i social. L’escola ajuda a fer visible Vilafranca i el Penedès i és un actiu.

Quins són els reptes de futur de l’escola?
El futur de l’escola passa per tres eixos estructurals. Primerament la innovació pedagògica ja que fem una forta aposta per l’aprenentatge basat en projectes. El segon eix és la sostenibilitat ja que apostem per potenciar el disseny responsable. I, finalment, el tercer eix és la mobilitat internacional.

Faci’m una carta als Reis pel centre… Què demanaria? Tenen prou ajuda de l’administració?
Des de l’any 2014 l’Institut Municipal de Formació, que depèn de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament, ha assumit la gestió del centre. Hem renovat l’oferta, els espais i els equipaments.Dit això es pot considerar que l’escola està en un bon moment, però aspira a més. Una reivindicació històrica és que la Sala Trinitaris i el Claustre amb els seus pisos superiors s’incorporessin a l’escola. D’altra banda, i en relació amb el Departament d’Educació caldria que es tornés al nivell de finançament previ a la crisi. Abans finançava aproximadament un 65% del servei i ara aproximadament un 15%. Recuperar el finançament departamental i l’ampliació d’espais seria, ben segur, u

També et pot interessar

Comentaris