ERC presentarà batalla perquè la vinya catalana es pugui assegurar contra el míldiu

FOTO: ERC
13/07/2021 - 19:22h

Els republicans presenten mocions als ajuntaments, al Parlament i al Congrés perquè el govern espanyol “deixi de discriminar als viticultors catalans”

Esquerra Republicana ha engegat un seguit d’accions per pressionar l’Estat perquè deixi de perjudicar el sector de la vinya català, després que el govern de l’Estat hagi deixat fora de cobertura la pagesia davant d’una possible nova crisi provocada pel míldiu.

Tal com explica el president del republicans a la comarca, Pol Pagès, “presentarem mocions a tots els municipis i iniciatives al Parlament i al Congrés per assegurar que es cobreix l’afectació del míldiu en les assegurances”.

Pagès també ha explicat que “tots som molt conscients que el sector vitivinícola a Catalunya en general i al Penedès en particular està passant una greu crisi que ja fa anys que dura” i que “la solució a aquesta crisi és complexa i cal una mirada amplia que impliqui a tots els afectats”.

En aquest sentit el president dels republicans afegeix que “la solució no només depèn dels propis viticultors i viticultores ni dels cellers elaboradors, també cal que totes les Administracions (tant les pròpies com les de l’estat), les Denominacions d’Origen i altres estaments implicats remin en la mateixa direcció per tal de protegir no només una font econòmica importantíssima en el nostre territori sinó també una manera de ser i un paisatge que ens defineix com a penedesencs”. 

Per la seva banda la diputada penedesenca i portaveu dels republicans a la comissió d’Agricultura, Lluïsa Llop, argumenta que “la collita passada, a part de la crisi recurrent de preus, es va afegir la crisi de la Covid-19, amb el canal de restauració tancat i un canvi importantíssim en els hàbits de consum, i per acabar-ho de complicar encara més, les vinyes van patir un dels atacs de míldiu més importants que es recorden, agreujant encara més la situació”.

lop considera que malgrat els esforços que van fer els viticultors en l’ús de mesures habituals (èpoques de llaurat, esporga, escabellats…) i tractaments preventius i curatius per combatre aquesta i d´altres malalties a la que s’exposa el cultiu del raïm, les pèrdues de la collita van ser molt importants en algunes zones.

Especialment greus van ser les conseqüències en les vinyes de cultiu ecològic ja que tenen més reduïda la possibilitat d’utilitzar productes fitosanitaris. En algunes es va perdre el 100% de la collita.

Això representa un greu problema especialment en un moment on s’està fent un esforç important en implementar l’agricultura ecològica en les explotacions agràries del nostre país, un esforç on el Penedès és la punta de llança. 

Davant d’aquesta situació però, Llop ha posat en valor les ajudes que el Departament d’Agricultura liderat per la consellera Teresa Jordà va posar a disposició dels agricultors afectats pel míldiu, a les que es van poder acollir els viticultors que havien perdut com a mínim un 35% de la collita respecte l’any anterior.

L’assegurança de l’Estat perjudica Catalunya

Per protegir-se de les pèrdues causades a les seves diferents explotacions, el sector agrícola té diferents eines per fer-hi front. Una d’elles és la d’accedir a la contractació d’una assegurança que dona cobertura a les pèrdues causades per diferents motius. 

A l’Estat espanyol existeix una estructura d’assegurances agràries formada per l’Estat a través de la Entidad Estatal de Seguros Agrarios (ENESA), la Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones (DGSFP) i el Consorcio de Compensación de Seguros (CCS). Hi participen també els diferents territoris de l’estat, les Organitzacions Professionals Agràries i les Entitats d’Assegurances. 

És evident, tal com remarquen els republicans, que l’Estat té un rol essencial i principal en les assegurances a través d’Enesa, DGS i CCS. 

Les assegurances es contracten a través de l’empresa Agroseguro que està formada per un pool de companyies d’assegurances. I una de les assegurances que ofereix és la de “Uva de vino en Península y Baleares”.

 

Tal com expliquen els republicans el passat setembre del 2020 es va publicar al BOE l’assegurança agrícola, la que marca les condicions pel 2021, que deixa de banda a Catalunya en la cobertura del míldiu, però si que s’inclou en els altres diferents territoris. 

És per això que des d’Esquerra Republicana es considera un greuge aquesta decisió del govern espanyol envers els agricultors de Catalunya que veuen com no poden assegurar-se en cas que les seves explotacions pateixin pèrdues causades per aquest fong. 

En aquest sentit Lluïsa Llop, ha anunciat que a més de la Proposta No de Llei que ERC ja ha presentat al Congrés, al Parlament impulsarà una proposta de resolució per fer més pressió al ministeri espanyol perquè corregeix-hi aquest greuge contra els viticultors catalans.

També et pot interessar

Comentaris