“A la xarxa Twitch només cal que siguis tu mateix”

Ricard Vinyals
09/04/2021 - 08:00h

Entrevistem Lluís Camell, càmera i realitzador de televisió, fotògraf i membre de la xarxa social Twitch en català

Aquest llorencenc de 43 anys format com a tècnic superior en imatge és càmera i realitzador de Televisió El Vendrell, i també fotògraf. Ha realitzat diferents projectes en l’àmbit de la comunicació (Octofocus, Projecte 52, La marató pas a pas…) i vol preparar-ne un relacionat amb el món de l’esport. Tanmateix, en aquesta ocasió conversem amb ell en qualitat de membre destacat de la plataforma digital Twitch al nostre país. I és que les últimes dades reflecteixen que el canal d’emissions de Camell és al lloc 28 del llistat dels 50 amb més rank que la plataforma estableix per als continguts en català. No està gens malament, tenint en compte que hi dedica una hora i mitja a la setmana i que competeix amb persones molt conegudes i amb clubs esportius.

Què és Twitch?
És una xarxa social com YouTube on vas a veure contingut. La gràcia és que és directe, tot i que també pots recuperar el que hagi passat fa uns dies. Va néixer, sobretot, per a jugadors o gamers que jugaven en directe, als quals veia la gent mentre jugaven. Ara és una xarxa que està explotant, on hi ha continguts de tot tipus.

Com quins?
Gent que està jugant a videojocs o xerrant, que és el contingut que més es veu, gent que toca música en directe –també la cançó que els demanes–, que està cuinant, treballant o fent qualsevol altra cosa.

PUBLICITAT

Com se’ls coneix, als usuaris de Twitch?
Se’ls anomena streamers, però jo em considero un creador de continguts.

Què creu fa falta per triomfar en aquesta xarxa?
No fa falta que siguis algú famós i tinguis una audiència milionària, només cal que siguis tu mateix. La gent busca altra gent del seu rang personal. Gent que li caigui bé, que la faci riure, que li faci passar una bona estona i que l’entretingui. Hi ha gent que té unes 300 persones veient-la durant quatre hores cada dia, i aquests números poden donar-te una mica de sou.

Com funciona?
És una de les gràcies de Twitch: pots ser un seguidor que vegi tots els continguts en directe gratuïtament o també pots optar per la modalitat de subscriptor. Obres un compte i cada mes dones 5 euros a aquell creador de contingut.

Una de les gràcies d’aquesta xarxa és que pots ser un seguidor que vegi tots els continguts en directe gratuïtament o també pots optar per la modalitat de subscriptor”

Lluís Camell

Com va arribar a Twitch?
Soc consumidor de continguts en directe des de fa molt de temps i penso que ara triomfa Twitch. D’aquí a tres anys no ho sé, però el contingut en directe per internet ha vingut per quedar-se. Abans era a YouTube. Hi va haver un moment en què Facebook semblava que també funcionava molt, com Instagram, però Twitch sembla que és la plataforma que ho està democratitzant i que ho està fent més fàcil per a tothom.

A què atribueix aquest èxit?
Suposo que té èxit perquè és fàcil monetitzar i guanyar diners d’una manera més o menys senzilla. Amb una webcam i un micròfon, qualsevol persona pot fer un directe, i també amb un telèfon mòbil. Per a la gent que treballem a la televisió era inimaginable poder tenir un plató a casa fa deu anys.

Per què hauria de pagar a algú pel contingut que vol fer en directe?
Pel mateix que pagues per veure un partit de futbol. Tu no estàs jugant, juguen els futbolistes. ¿Per què costa tant entendre el concepte si es tracta de videojocs? D’altra banda, pagar 5 euros al mes a algú que t’entreté… Un gin-tònic en val 12. La gent de la nostra edat no ho tenim tant clar com els joves, que poden estar subscrits a diversos creadors. I a més de les subscripcions, hi ha l’opció de fer donacions directes de més diners.

PUBLICITAT

Suposo que hi ha gent que només viu de Twitch. Què feien, abans?
Segurament eren a YouTube, però aquesta plataforma s’està quedant com un repositori de vídeos. Per veure un tutorial te’n vas a YouTube, però quan vols entretenir-te vas a Twitch, on un grup que es diu Lauzeta, per exemple, està a punt d’aconseguir el primer contracte. A més, la gràcia és que a Twitch tu ets protagonista a través d’un xat en obert i en directe. Qui fa el contingut sap el teu nom, et pregunta com estàs, i la gent parla i interactua. Primer hi va haver la televisió, on algú xerrava i tu el veies i l’escoltaves; després Twitter, on comentes coses sobre el programa que veus. Doncs a Twitch ho tens tot junt. Qui s’acostuma a Twitch ja no mira la televisió i molts mitjans –també el 3d8– crec que hi acabaran entrant.

Es pot saber quants usuaris hi ha de Twitch, per exemple, al Baix Penedès?
Això no ho sé, però el que sí que hi ha és una comunitat molt potent de membres de Twitch en català. Es diu Creadors.tv i també emet per YouTube o Tik Tok.

Com se’n pot ser membre?
És molt fàcil. Només cal que facis contingut en català. El que et demanen és que segueixis a tothom del grup, perquè així ens ajudem entre tots. Som més de 300 persones i a través d’una campanya de pressió es va aconseguir que Twitch acceptés poder etiquetar els continguts amb la paraula Catalan (en anglès). Si poses aquesta paraula, et surt tot un llistat de gent que està fent contingut en català. Ara estan lluitant per tenir el mateix els bascos i els gallecs.

De què parla vostè al seu canal?
L’he creat per donar cabuda a les meves inquietuds. Sóc molt inquiet, m’agrada saber moltes coses, fa 12 anys que treballo a la televisió, estic acostumat a escoltar entrevistes i m’he animat a entrevistar a gent sobre temes diferents. Ho faig des d’un punt de vista humà, perquè sempre dic que no sóc periodista i m’expresso tal com sóc, sense estar sotmès a cap norma. I, sobretot, llegeixo totes les preguntes que m’arriben pel xat. Tot plegat, sense sortir de casa.

He creat el meu canal a Twitch per donar cabuda a les meves inquietuds”

Lluís Camell

Quants seguidors té?
Més de cinc-cents, assolits en uns tres mesos. Estic a Twitch per passar-m’ho bé, no per guanyar-m’hi la vida. A més, si ets a aquesta plataforma per fer diners se’t nota.

Es va parlar molt de l’entrevista d’Ibai Llanos a Gerard Piqué, que va donar molt de contingut…
Sí, perquè el Llanos és un crack i el Piqué sabia que s’hi acceptava de parlar-hi s’ho passaria bé. Ho prefereix a no pas estar amb un periodista que li farà preguntes típiques i tòpiques que fa deu anys que li fan. En aquest cas, Piqué va voler estar amb un paio catxondo i divertit i que als dos els permetia enfotre-se’n de tot. No parlo malament del periodisme, però el món està canviant.

Puc recuperar el contingut que m’hagi perdut d’un directe on entri ja iniciat?
Sí. Twitch els guarda trenta dies, però el que fa la majoria de creadors és fer el directe i després penjar-lo tot enregistrat a YouTube. Però la gràcia és el directe. És com qui consumeix la ràdio, que no para mai.

Qui ha al capdavant de la gestió de Twitch?
És d’Amazon i depèn de la mobilitat de contracte que tinguis et dona una subscripció mensual gratuïta.

També et pot interessar

Comentaris