“Váyase usted al médico”

09/04/2021 - 10:00h

Maite Colomer

Aquesta frase, molt probablement va ser emesa per un polític amb la intenció d’insultar les persones que van a psiquiatres o psicòlegs. Tot i les posteriors disculpes, la frase reflecteix la percepció negativa i generalitzada en la nostra societat a reconèixer i a parlar obertament de problemes psicològics.

Després de bastant temps reclamant un servei de psicologia a l’alçada d’una societat evolucionada, topem de sobte amb alguns polítics que, fruit de la incultura pròpia, del desconeixement, no només no li donen la importància que es mereix, sinó que en fan mofa. Aquests potser no són els polítics que ens portaran a una societat moderna i sana.

Sovint, quan una persona demana ajuda a un psicòleg o psiquiatre, no és fins després d’un llarg patiment i de reunir un gran coratge per fer front a una situació insostenible. En canvi, en cas d’un procés gripal o un braç trencat, acudim al metge sense dubtar-ho i, a més, ho fem saber a amics i parents.

Si volem una societat sana, aquesta ho ha de ser a tots nivells, tant físic com psicològic, estant ambdós interrelacionats i amb la impossibilitat d’assolir-ne un sense l’altre.

Des de la Generalitat de Catalunya, un primer pas ha estat la creació de la web GestioEmocional.cat, que permet avaluar la situació i necessitats de les persones que hi accedeixen. De la mateixa manera, intenta oferir recursos per superar les diferents situacions d’estrès, pors o angoixa provocades per la mateixa Covid.

És un primer pas que aplaudeixo i que espero que no sigui només un recurs temporal, sinó que perduri i millori amb el temps.

Una societat que no té cura de l’equilibri emocional dels seus habitants no serà mai una societat sana, i els nostres polítics, més que ningú, s’hi han de posar a treballar.

També et pot interessar

Comentaris