Unió de Pagesos reclama un gran acord de país entre cellers i viticultors

Roda de premsa d’Unió de Pagesos dimarts a Vilafranca. FOTO: UNIÓ DE PAGESOS
18/03/2021 - 20:00h

A les portes de les eleccions agràries, el sindicat ha posat sobre la taula la necesitat de pactes per solucionar el preu del raïm

A només una setmana de les eleccions agràries, Unió de Pagesos (UP) ha reclamat un “gran pacte de país” entre cellers i viticultors per arreglar un problema endèmic al sector del vi: el preu del raïm. Des del sindicat advoquen per la necessitat de teixir acords entre qui produeix la matèria primera i qui la compra per assegurar als pagesos un preu digne per als seus productes.

A la situació enquistada dels darrers anys, amb preus del raïm que amb prou feines cobreixen els costos de producció, s’hi ha sumat aquest any la crisi sanitària, que ha provocat una davallada de vendes de vi i cava de l’11,5% de mitjana. Això no ha ajudat a solucionar la problemàtica de l’excedent de vi, que fa dues veremes va justificar l’estancament dels preus, encara a nivells molt baixos.

Per això, el sindicat ja ha anunciat que tornarà a demanar al Ministeri d’Agricultura que per aquesta campanya aprovi de nou la verema en verd “amb imports i pressupost suficient per cobrir les peticions”, apunten. Fa uns dies, Josep Esteve, coordinador de l’Àrea Metropolitana d’Unió de Pagesos, lamentava que el 2020 les ajudes no van cobrir les necessitats de tots els viticultors afectats.

Mirant al futur

Malgrat tot, encara que finalment s’aprovi de nou la verema en verd (que consisteix a fer caure el raïm del cep quan encara és verd), des del sindicat agrícola consideren necessari arribar a un “gran acord de país” que permeti la planificació del futur del sector a mitjà i llarg termini. Per Unió de Pagesos aquest pacte ha d’incloure contractes plurianuals amb preus justos i coneguts, i el pagament del raïm a 30 dies des del lliurament, “com obliga l’actual llei de morositat, sense excepcions”, han recordat.

En aquest sentit, UP ha fet èmfasi especial en la casuística dels viticultors que produeixen raïm ecològic. Des del sindicat alerten que, tot i que aquesta tendència és cada vegada més àmplia a Catalunya, els esforços que estan fent els pagesos en la majoria de casos no es veuen compensats pel preu que paguen els cellers per aquest tipus de raïm.

“Si l’aposta de determinades denominacions d’origen és ferma a valorar el seu producte potenciant la producció ecològica, és imprescindible que els cellers el compensin adequadament”, asseguren des del sindicat, amb la mirada posada en les grans pèrdues que l’any passat va provocar la plaga de míldiu.

També et pot interessar

Comentaris