Conseqüències de la Covid

05/03/2021 - 09:44h

Maite Colomer

M’ha impressionat un estudi realitzat per diverses psicòlogues a Espanya sobre les conseqüències de la Covid. Amb la col·laboració d’experts estadístics, la mostra ha estat suficientment nombrosa i representativa dels diferents sectors com per poder-ne extreure conclusions fiables.

El treball analitza la perspectiva psicològica durant la pandèmia i conclou que més de la meitat de les persones enquestades han patit efectes psicològics, com ara problemes del son, incertesa, por de perdre un ésser estimat, por de patir alguna malaltia greu, etc. D’altra banda, més del 40% han patit més irritació, canvis d’humor, sentiments depressius, dificultats per concentrar-se o atacs d’angoixa.

També han augmentat considerablement el consum de tabac i alcohol, així com dels psicofàrmacs i l’ús de videojocs i televisió.

El que impressiona és que una proporció tan elevada de persones s’hagin vist afectades per canvis psicològics. Segur que molts d’aquests factors tornaran a la situació anterior una vegada recuperada la normalitat, però molts no ho faran, sinó que tendiran a cronificar-se, com és habitual en el cas de l’estrès posttraumàtic, en què es necessita l’ajuda de personal especialitzat per poder sortir-se’n.

Per pal·liar aquestes conseqüències, el mateix estudi proposa una sèrie de recomanacions als ens públics, com l’elaboració de plans integrals d’actuació que incloguin campanyes informatives, seguiment dels casos de risc o implementació d’accions preventives d’agreujament psicològic. També cal integrar els serveis sanitaris especialitzats en salut mental amb els centres d’investigació.

Els estudis i els especialistes hi són, però per tal que s’implementin les seves propostes és necessari que qui té les eines i els mitjans posi la prioritat en les persones i la seva salut psíquica.

Felicitats, Dra. Nekane Balluerka i col·laboradors!

També et pot interessar

Comentaris