Llum verda al pressupost de l’Ajuntament del Vendrell pel 2021

Avatar
23/02/2021 - 20:11h

El model econòmic per a la sortida de la crisi del coronavirus enfronta govern i oposició

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar aquest dilluns al vespre el pressupost municipal per a l’any 2021, el qual puja un import de 53 milions d’euros, 2,4 milions d’euros dels quals seran per a inversions i 6,72 milions per a continuar eixugant el deute. Recordem que el Pla d’Ajust vigent fins al 2023 obliga el consistori vendrellenc a anar reduint l’endeutament fins al 50% dels ingressos corrents. En tancar aquest any, es preveu que se situï en el 64%.

El pressupost vendrellenc va comptar amb els vots a favor del govern i la regidora no adscrita i en contra de tota l’oposició (SP-ERC, JxV i Primàries Catalunya, atès que el representant de Podem-El Vendrell, Oscar Blasco, no va poder participar en la sessió telemàtica).

PUBLICITAT

Debat polític

Com era de preveure, el debat polític sobre els comptes vendrellencs es va centrar bàsicament en si es destinen prou recursos o no a ajudes als sectors més vulnerables colpejats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus i si, lligat amb aquest aspecte, cal o no afrontar ara determinades actuacions a la via pública. Així, per exemple, el govern (PSC-Cs-AvP) va remarcar la seva voluntat de reactivar l’economia local i apostar per a actuacions urbanístiques en favor de la cohesió social i la transformació de la via pública.

L’explicació inicial del pressupost va anar a càrrec del regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, que dies enrera ja havia detallat en una roda de premsa.

En el primer torn d’intervions, la regidora no adscrita Mar Galeano va donar el seu recolzament al pressupost, tot i que va demanar d’incrementar en el futur l’aportació als pressupostos de participació ciutadana, fixada en 100.000 euros.

Precisament la participació ciutadana, que va considerar minsa, va ser la primera crítica de Josep Maria Llasat (Primàries). Va afirmar que el govern no havia donat prou informació i amb temps suficient del pressupost, i que “hi ha un munt de conceptes genèrics per conèixer les inversions. Per Llasat, alguna inversió prevista podria postposar-se en favor dels ajuts més urgents als sectors més afectats per la crisi del coronavirus.

Des de Junts pel Vendrell, Josep Mercadé va criticar un augment de la pressió fiscal, també que hi hagués moltes inversions poc concretes i de les quals va dubtar que puguin tirar endavant totes elles i va mostrar la seva preocupació per la manca d’un reglament de participació ciutadana.

El portaveu de Som Poble-ERC, Lluís Navarrete, va criticar que no s’hagi reactivat l’acord precisament per a la reactivació econòmica del municipi del Vendrell -amb uns 3.800 aturats i unes 2.000 persones afectades per ERTO-, que el govern no convoqui els grups de l’oposició per parlar-ne i que el pressupost del Vendrell pel 2021 és “continuïsta, com si no hi hagués Covid”. Navarrete va reconèixer que l’Ajuntament aporta molts diners a ajuts socials, però no que fós líder al país -com remarca el govern- i, en canvi, “no es diu que també som suposadament líders en pressió fiscal als ciutadans”.

PUBLICITAT

Rèpliques

En el torn de rèpliques i contrarèpliques, Baltasar Santos va dir des del govern que s’havia donat tota la informació a l’oposició en les reunions corresponents, però que Llasat no hi havia acudit -el regidor de Primàries va esmentar que tampoc ho havia fet el mateix regidor d’Hisenda en altres convocatòries-; va destacar que “no podem tornar al 2010, quan l’Ajuntament s’endeutava, i hem de complir el Pla d’Ajust”; i va dir que si el consistori no tenia més recursos era també per culpa de la Generalitat. Amb tot, Santos va dir que “apostem per un model econòmic social, avancem cap a una moneda social i un pla d’economia social i responsable”.

Segons va dir també el regidor d’Hisenda, Som Poble-ERC “tot i estar d’acord amb moltes de les nostres propostes, no vota a favor del pressupost per petites diferències de les quals en fan un gran mur”.

Josep Maria Llasat va reclamar, “una vegada més”, l’estudi econòmic suposadament fet fa dos o tres anys sobre el cost de remunicipalitzar serveis públics -per si és o no rentable recuperar una gestió externalitzada-; i Lluís Navarrete va retreure al govern que no eliminés la partida per a possibles càrrecs de confiança o que el pressupost d’aquest any compti amb uns 400.000 euros més per a salaris de la corporació. “No farem un acte de fe ni donarem xecs en blanc perquè, per exemple, volem saber propostes més concretes”, va dir el regidor d’ERC en el moment d’anunciar el seu vot en contra.

En el torn final del tancament del debat, el regidor d’Hisenda va dir que “qui no vol arribar a acords busca excuses i qui vol, busca raons. No sé quina por tenen a pactar amb el PSC”. “He dit que el pressupost és hereu, no continuïsta, i canvia a que dediquem els diners, que són els mateixos”, per repassar tot seguit algunes de les iniciatives socials que s’inclouen en els números per a aquest 2021.

Moció per la llibertat d’expressió

A banda del pressupost, aquest ple del Vendrell va destacar dilluns també per l’aprovació d’una moció per la llibertat d’expressió arran dels casos de Pablo Hasél i Valtonyc. Amb tot, es va acabar aprovant un text esmenat pel govern, la qual cosa va ser criticada per tota l’oposició, inclòs el grup de Junts pel Vendrell que l’havia presentat inicialment i a la qual s’havien afegit la resta de partits.

La moció que va tirar endavant amb l’abstenció de la regidora d’AvP i en contra de l’oposició era en defensa de la llibertat d’expressió i contra les manifestacions violentes i actes vandàlics. El text original era en favor de la llibertat d’expressió i artística i demanava que l’Ajuntament del Vendrell defensés “públicament la llibertat d’expressió i de creació artística com un dels pilars centrals de la nostra societat democràtica”, a més de solidaritzar-se amb els dos rapers i “qualsevol artista que pateixi persecució per les seves obres de creació”.

Finalment, val a dir que d’entrada es va aprovar per unanimitat desestimar les al·legacions presentades per la societat ACVIL Aparcamientos, SL, i sol·licitar dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat previ a acordar la resolució del contracte de concessió de l’explotació d’un aparcament subterrani per a vehicles automòbils a les tres plantes subterrànies de l’immoble situat entre els carrers del Doctor Güixens, de la Cerdanya, 15, i l’avinguda de Jaume Carner, 40, per “incompliment del contractista de les seves obligacions essencials”.

L’aparcament afecta unes 292 places de zona blava.

Tot seguit d’adjunta l’entrevista que el 3d8 va fer a l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, sobre el pressupost per al 2021.

També et pot interessar

Comentaris