El govern del Vendrell dissenya un pressupost de 53 milions d’euros “per avançar”

El regidor d’Hisenda del Vendrell, Baltasar Santos, en la presentació del pressupost municipal per a l’any 2021.
Ricard Vinyals
17/02/2021 - 20:51h

El portarà al ple de dilluns i remarca que aposta per la cohesió social i la transformació urbana com a eixos principals

El ple de l’Ajuntament del Vendrell aprovarà inicialment dilluns, en una nova sessió telemàtica, el pressupost municipal per a l’exercici 2021. El regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, ha donat a conèixer aquest dimecres el grans números i també detalls dels comptes per a aquest any i va remarcar que es tracta d’un pressupost “per avançar”, sobretot, pel que fa a la cohesió social i la transformació urbana del Vendrell.

“Volem més inclusió social, més transformació urbana i més seguretat i convivència”, ha resumit el regidor d’Hisenda.

PUBLICITAT

El pressupost que proposa el govern vendrellenc -si bé apunta que també l’ha negociat amb “alguns grups de l’oposició”- ascendeix a 53.013.273,66 euros, la qual cosa suposa un descens d’uns 2 milions d’euros respecte de l’exercici del 2020. Principalment, hi ha 170.074 euros menys d’ingressos per impostos, que tot i sumar uns 28 milions d’euros s’han vist congelats excepte la taxa de recollida de residus, que suposarà 5,3 milions d’euros i que s’incrementa pel cànon d’incineració fixat per la Generalitat.

Despeses
La principal despesa serà en el capítol de personal, per import de 16,6 milions d’euros i amb un increment del 3% bàsicament per l’augment per llei de les retribucions en un 0,9% i un augment de la plantilla en alguns serveis. Amb tot i si bé les despeses augmentaran pel que fa a la gestió de residus, la neteja viària i les polítiques de foment de l’ocupació es reduïran, per exemple, per una menor activitat programada en festes, cultura i esports pels efectes de la pandèmia.

A les despeses també hi ha la continuïtat en l’amortització del deute històric a l’administració local vendrellenca, en el marc del Pla d’Ajust vigent fins al 2023, quan es preveu que l’endeutament que ara se situa en el 64% dels ingressos anuals corrents estigui en el 50%. Aquest 2021 es reduïrà en 6,72 milions d’euros més.

Finalment, el capítol de despeses contempla continuar les aportacions socials de l’Ajuntament del Vendrell als col·lectius més vulnerables i, per exemple, Baltasar Santos ha volgut remarcar en aquest sentit que l’administració “lidera la despesa en protecció social” al país. Així, si la mitjana catalana en ajuts socials es troba en una despesa de 142,15 euros per habitant i any i els ajuntaments de poblacions entre 20.000 i 50.000 gasten pel mateix concepte 132,18 €/hab, el Vendrell hi dedica 190,48€.

Inversions
Pel que fa a les inversions previstes aquest 2021, pugen a 2,3 milions d’euros però seran inferiors als 4,7 milions d’euros de l’any passat perquè bàsicament es tractarà de finalitzar projectes ja en marxa. Amb tot, el regidor d’Hisenda ha parlat d’una important actuació per a la millora urbana a la via pública -sobretot pel que fa a l’ampliació de voreres i asfaltat de carrers i la peatonalització de la zona de les Quatre Fonts i el Pont de França-, una partida de 100.000 euros per a projectes a partir d’un procés de participació ciutadana, 200.000 euros per a canvis en l’enllumenat públic, l’ampliació de l’espai per a l’Eina Servei d’Ocupació a l’equipament que ha deixat lliure el SOC i 41.000 euros per a millores a l’hospital asil.

PUBLICITAT

D’altra banda, Baltasar Santos ha esmentat els projectes del parc del Botafoc, l’actuació a l’antic Tabaris de Coma-ruga, la rehabilitació de Vil·la Casals, actuacions per a la preservació de l’espai de les Madrigueres i la millora del Camí de Ronda en direcció a Roda de Berà.

Millora de serveis
El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament del Vendrell també ha parlat en la presentació del pressupost d’aquest any d’una “millora de serveis” al municipi, entre els quals va citar una major eficiència en la recollida selectiva dels residus -que contempla l’ampliació del sistema porta a porta iniciat el darrer trimestre del 2020 al poble de Sant Vicenç de Calders, al Nou Vendrell i a la urbanització Torreblanca-; la gratuïtat anunciada de les places pública d’escola bressol P-2, l’ampliació del Pas Bus o servei de bus a demanda i, per exemple, una major coordinació amb els ajuntaments de Calafell i Cunit per “homogenitzar les ordenances per a una millora de la mobilitat sostenible i segura als municipis marítims”, ha dit Baltasar Santos.

Finalment, el regidor d’Hisenda ha esmentat la intenció d’estudiar la implantació d’una moneda social pròpia del municipi del Vendrell per a la reactivació de l’economia local.

També et pot interessar

Comentaris