Junts per Catalunya guanya les eleccions del 14-F a l’Alt Penedès per només 18 vots

15/02/2021 - 01:26h

Junts x Cat és la més votada en 14 municipis, ERC en 10, a la Granada i Sant Pere de Riudebitlles les dues forces empaten i el PSC només guanya als Monjos

Aquestes eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 han deixat a l’Alt Penedès gairebé un empat tècnic entre Junts x Cat i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Només 18 vots han separat Junts x Cat, que ha obtingut 11.430 vots (25,61%) com a força política guanyadora, per davant d’ERC que n’ha obtingut 11.412 vots (25,57%). Per darrera hi ha hagut el PSC amb 7.642 vots (17,12%), la CUP amb 4.395 vots (9,85%), En Comú Podem amb 2.489 vots (5,58%), Vox amb 2.153 vots (4,82%), el PDeCAT amb 1.898 vots (4,25%), Ciutadans amb 1.373 vots (3,08%) i, finalment, el PP amb 909 vots (2,04%). Val a dir que en comparació a les eleccions del 2017 només el PSC i la CUP han guanyat vots, la resta n’han perdut.

Pel que fa al conjunt de les forces independentistes el votant de la comarca de l’Alt Penedès amplia el seu suport amb 65,28% per sobre del 61,98% del 2017. I de l’aparició de les noves forces destaquen els 2.153 vots rebuts pel partit de l’extrema dreta i els 1.898 vots del PDeCAT que finalment no podrà tenir representació al Parlament de Catalunya.

Dels 27 municipis de la comarca, en 14 Junts x Cat ha estat la més votada. Aquests municipis són: Puigdàlber, Santa Fe del Penedès, Pontons, Font-rubí, Castellví de la Marca, Les Cabanyes, Avinyonet, Pacs, Vilobí, Torrelavit, Sant Martí Sarroca, Olèrdola, Subirats i Vilafranca del Penedès; en 11 ho ha estat ERC que són, Castellet i la Gornal, Olesa de Bonesvalls, Torrelles de Foix, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Mediona, Sant Quintí de Mediona, el Pla, Sant Sadurní d’Anoia i Gelida,  i només en un municipi (Santa Margarida i els Monjos) ha guanyat el PSC. La igualtat a la comarca s’ha visualitzat en dos municipis, La Granada i Sant Pere de Riudebitlles on Junts i ERC han empatat en vots.

Es poden consultar tots els resultats de l’Alt Penedès detalladament en aquest enllaç.

Lluïsa Llop, diputada per ERC

Val a dir que l’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, continuarà una segona legislatura com a diputada al Parlament per ERC. Ocupava el lloc 16 d’una candidatura per la demarcació de Barcelona encapçalada pel candidat a president, Pere Aragonès, i en la que els independentistes han obtingut 19 representants. Llop és diputada des del 19 de juny del 2018, quan va entrar a la cambra catalana per substituir una altra representant de la vegueria Penedès, Alba Vergès, la qual deixava el seu ascó per passar a ser consellera de Salut.

Les dades al conjunt de Catalunya

Pel que fa a les dades generals de Catalunya, el PSC i ERC han empatat en la primera posició amb 33 escons, tot i que el PSC ha guanyat en número de vots ja que n’ha obtingut 47.000 més que els republicans. Per darrere cal destacar la irrupció de Vox, amb 11 escons, que ocuparà la quarta posició; seguida de la CUP, amb nou escons; en Comú Podem, amb 8 representants, i Ciutadans, que en quatre anys ha passat de ser primera força a setena i s’ha quedat amb sis escons, 30 menys que el 2017. El PDeCAT s’ha quedat, finalment, sense representació al Parlament.

Amb aquests resultats sobre la taula, caldrà, doncs, que els partits treballin els propers dies intensament per intentar aconseguir un Govern de la Generalitat sòlid i estable. De moment, fins aquest diumenge al vespre, tant el candidat del PSC, Salvador Illa, com el d’ERC, Pere Aragonès, han anunciat que els dos presentaran la seva candidatura a una possible investidura com a president del Govern de la Generalitat.

En la següent crònica es pot llegir la informació relativa als resultats del 14-F a la comarca del Baix Penedès:

I quant a la participació electoral, aquesta baixa fins a registres que no es donaven des dels anys noranta:

També et pot interessar

Comentaris