El PSC guanya les eleccions del 14-F a la comarca del Baix Penedès per davant d’ERC

Un col·legi electoral amb mesures de separació dels electors per evitar contagis del coronavirus. (Foto: Ajuntament de Cunit)
Ricard Vinyals
15/02/2021 - 00:42h

Els socialistes s’imposen en 9 dels 14 municipis, Vox obté l’11,36% dels vots i Cs cau de la primera a la cinquena posició respecte el 21-D del 2017

El PSC ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya en el conjunt de la comarca del Baix Penedès aquest 14 de febrer, amb 8.628 vots, el 25,70% dels vots emesos -més de 10,60 punts per sobre dels resultats que havia assolit el 21-D del 2017, quan havia estat la quarta força política més votada-.

Els socialistes de la comarca penedesenca han contribuït d’aquesta manera a la victòria del PSC com a força més votada en el conjunt del país i per municipis han estat també la primera força en la majoria de poblacions: 9 dels 14 municipis de la comarca, comptant els quatre amb més població: El Vendrell, Calafell, Cunit i l’Arboç.

Els llocs on el PSC no ha guanyat les eleccions d’aquest diumenge al Baix Penedès ha estat a la Bisbal del Penedès, Bonastre, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys amb victòria d’ERC i Masllorenç, l’única victòria de Junts per Catalunya a la comarca penedesenca.

PUBLICITAT

La segona força més votada al Baix Penedès, com ara fa 4 anys -però aleshores per darrera de Ciutadans (Cs)-, ha estat ERC. 7.296 electors, el 21,73%, han votat els republicans, que han perdut més de 3.300 vots respecte del 21-D, tot i que percentualment han pujat 2,25 punts.

Darrera d’ERC, com el 2017, hi ha Junts per Catalunya, amb 5.108 vots. Percentualment és el 15,21%, similar a fa quatre anys, però suposen uns 4.000 vots menys que aleshores.

Sorpreses destacades

Una de les sorpreses de la nit electoral al Baix Penedès, com al conjunt de Catalunya, és el suport que ha rebut Vox. El partit d’extrema dreta ha estat la quarta força a la comarca penedesenca, amb 3.815 vots -l’11,36%-.

I la segona sorpresa important, no per previsible a les enquestes prèvies, ha estat la caiguda de Cs de la primera plaça el 21-D a la cinquena d’aquest 14-F. Ciutadans ha rebut 2.170 vots en el conjunt del Baix Penedès i n’ha perdut 15.615. La caiguda és més evident si es mira el suport en percentatge de vots, atès que ha perdut prop de 26 punts i s’ha quedat en tot just el 6,52% dels sufragis emesos.

En Comú Podem perd una posició en l’escalat de forces, essent la sisena més votada aquest diumenge al Baix Penedès, amb el 5,94% de les paperetes. En vots n’ha comptabilitzat 1.994.

Darrera dels comuns hi torna a haver i en setena posició, com fa 4 anys, la CUP, que ha pujat 1,54 punts respecte del 2017. Aquest 2021 ha rebut 1.691 vots al conjunt del Baix Penedès.

Finalment, el PP ha rebut un suport percentualment similar al 21-D, però ha perdut un miler de vots i s’ha quedat en 1.303; i la darrera dada important també a la comarca del Baix Penedès -com a Catalunya- ha estat la caiguda del PDeCAT. Al conjunt dels 14 municipis no arriba al miler de vots. En concret, ha comptabilitzat 843 vots, el 2,51% dels emesos en aquestes eleccions a tota la comarca.

Es poden consultar tots els resultats del Baix Penedès detalladament en aquest enllaç.

Dos diputats del territori

Amb els resultats al conjunt de la demarcació de Tarragona, val a dir que el Baix Penedès tindrà dos diputats al proper Parlament de Catalunya. Com a l’anterior legislatura, però amb alguns canvis. Així, el vendrellenc Matías Alonso, cap de llista de Cs, repetirà com a diputat i s’hi sumarà l’alcaldessa de Cunit i primera secretària del PSC del Baix Penedès, Dolors Carreras, que anava de número 4 pels socialistes. En canvi, la vendrellenca Yolanda López, d’En Comú Podem, deixarà la cambra catalana després de dues legislatures perquè els comuns només han tret un diputat i López anava de número 2.

PUBLICITAT

Les dades al conjunt de Catalunya

Pel que fa a les dades generals de Catalunya, el PSC i ERC han empatat en la primera posició amb 33 escons, tot i que el PSC ha guanyat en número de vots ja que n’ha obtingut 47.000 més que els republicans. Per darrere cal destacar la irrupció de Vox, amb 11 escons, que ocuparà la quarta posició; seguida de la CUP, amb 9 escons; En Comú Podem, amb 8 representants, i Ciutadans, que en quatre anys ha passat de ser primera força a setena i s’ha quedat amb sis escons, 30 menys que el 2017. El PDeCAT s’ha quedat, finalment, sense representació al Parlament.

Amb aquests resultats sobre la taula, caldrà, doncs, que els partits treballin els propers dies intensament per intentar aconseguir un Govern de la Generalitat sòlid i estable. De moment, fins aquest diumenge al vespre, tant el candidat del PSC, Salvador Illa, com el d’ERC, Pere Aragonès, han anunciat que els dos presentaran la seva candidatura a una possible investidura com a president del Govern de la Generalitat.

En la següent crònica es pot llegir la informació relativa als resultats del 14-F a la comarca de l’Alt Penedès:

D’altra banda, en aquesta notícia informem de la important abstenció electoral registrada aquest diumenge al Penedès, coincidint amb la pandèmia del coronavirus. La participació ha baixat a nivells dels anys noranta.

També et pot interessar

Comentaris