La baixa participació marca les eleccions al Parlament, també al Penedès

14/02/2021 - 23:10h

El territori registra una davallada de la participació de gairebé el 30%, amb una major incidència al Baix Penedès en què ha caigut 32 punts

Després de setmanes d’especular sobre la davallada en la participació electoral als comicis parlamentaris del 14F, les previsions més pessimistes s’han complert. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el vot ha baixat en un 25,7% a Catalunya, amb una participació del 53,4%. Feia dies que els experts apuntaven aquesta davallada, sobretot amb antecedents com els comicis portuguesos, en què fa tres setmanes es va registrar una abstenció rècord del 61%.

La pandèmia de Covid-19 ha estat el pitjor escenari per a unes eleccions, que aquest diumenge tampoc han comptat amb la climatologia com a aliat. A molts punts de Catalunya ha estat plovent tot el dia, un factor que històricament sempre ha jugat en contra de la participació en uns comicis.

Participació al Penedès

A l’Alt i el Baix Penedès, s’ha repetit el mateix patró participatiu que a Catalunya. Al conjunt del territori, la jornada electoral s’ha tancat amb una participació del 51,5% de mitjana, 29 punts per sota de la registrada el 2017. Mentre que l’Alt Penedès, han anat a votar un 57,8% dels 78.869 electors que estaven cridats a les urnes, al Baix Penedès la participació ha estat del 45,2%. A la comarca costanera el cens electoral inclou de 75.762 votants.

La davallada de la participació ha estat molt més accentuada al Baix Penedès, amb una caiguda del 32,4% respecte del 2017. A l’Alt Penedès, han votat un 26,5% menys de persones. Mentre que la comarca de la costa no ha arribat a la mitjana de participació catalana (al voltant del 53%), l’Alt Penedès l’ha superat.

Pel que fa a les capitals de comarca, a Vilafranca, han votat el 56,6% dels censats, un 25,8% menys que en els anteriors comicis autonòmics. Al Vendrell, el percentatge de participació és del 43,7%, amb una davallada de més de 33 punts respecte del 2017.

Evolució dels vots

Amb els dos avanços de participació que s’han donat al llarg de la jornada, un a les 13 h i un a les 18 h, ha quedat clar que els resultats pel que fa a la participació serien molt menors que el 2017. A les 13 h, a l’Alt Penedès havien votat un 10% menys d’electors, mentre que les 18 h la xifra ja s’ha elevat als 21,5. Al Baix Penedès, l’evolució ha estat similar. Al migdia, la participació queia un 13,7%, mentre que a la tarda la baixada s’enfilava fins al 25,4%.

Què va passar el 2017

Durant tota la jornada ja s’ha evidenciat que la participació no arribaria, ni de bon tros, als nivells del 2017 en què van votar un 84,77% dels electors penedesencs. De fet, fa quatre anys la participació va ser de les més altes de la història, amb percentatges entre quatre i cinc punts per sobre del 2011. En aquells comicis, Junts per Catalunya va guanyar a l’interior, i Ciutadans a la costa.

Constitució de les meses electorals

Malgrat el temor que hi havia abans de la jornada electoral d’aquest diumenge de no poder constituir algunes meses, el cert és que al Penedès han funcionat al 100% des de primera hora. En total, a les dues comarques s’han habilitat 260 meses, 136 a l’Alt Penedès, i 124 al Baix Penedès.

Vot per correu

Cal tenir en compte, que a la participació que s’ha registrat a les meses electorals d’arreu del país, cal sumar-hi el vot per correu que en aquesta ocasió ha batut rècords. Gairebé 285.000 catalans han emès el seu vot de forma anticipada, amb un augment del 350% respecte de fa quatre anys.

També et pot interessar

Comentaris