“El Pla Estratègic del cava no és una qüestió de maquillatge”

FOTO: CR CAVA
14/02/2021 - 16:00h

Optimista de mena, Javier Pagés està convençut que el sector del cava sortirà exitós de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19

Pagés és president del Consell Regulador des de fa dos anys, temps durant el qual ha liderat una de les revolucions més importants en l’esfera cavista, la qual s’ha definit en el Pla Estratègic. Vinculat al món de les bombolles des de ben petit (forma part d’una de les nissagues més importants del sector), Javier Pagés es reivindica com un dels grans defensors del prestigi i la qualitat del cava, i també de la unitat dels que hi treballen. Assegura que treballant plegats, elaboradors i viticultors poden aconseguir tot el que vulguin.

He llegit que abans de Nadal deia que l’objectiu de la DO era “sobreviure” pel que fa a les vendes. El cava continua viu?
I tant! La campanya ha trencat totes les expectatives que teníem quan va començar la pandèmia. Encara estem treballant en les dades de tancament de l’any, però el balanç és molt més positiu del que ens imaginàvem. Imagino que aviat farem públiques les xifres, però a grans trets, destaca com s’ha mantingut l’exportació –en alguns mercats més que en d’altres–, i que la davallada del mercat nacional no ha estat, ni de bon tros, tan gran com prevèiem. És cert que no tots els cellers ho han passat igual, i n’hi ha que realment estan patint molt, però a escala global les sensacions són bones.

Diu que cal ser optimistes per plantar cara a la pandèmia. Ho són, els cavistes i els viticultors?
Les dificultats hi són, això no ho podem negar. El moment que vivim no és fàcil, sobretot perquè la pandèmia afecta no només l’economia, sinó la salut de moltes persones. Però soc optimista de mena i penso que aquesta crisi no serà com la que vam viure fa una dècada, no serà de llarga durada. És cert que ha vingut de cop, i que és profunda, però tinc la sensació que una vegada comencem la remuntada tot s’anirà posant a lloc amb celeritat.

Tot just estem sortint de la tercera onada de la crisi sanitària. La crisi del sector també ha anat a onades, el darrer any? El tancament de la restauració els manté amb la soga al coll…
L’estat de la restauració afecta molt el nostre sector, perquè hi ha moltes empreses que en depenen. És un dels principals canals de venda de molts cellers, i per tant si a ells els va malament, també ens toca a nosaltres. També és cert, que el del cava és un sector molt diversificat, i pels que comercialitzen online o a través de l’alimentació les coses estan sent més fàcils. Però l’evolució de la restauració preocupa, i molt. Estic convençut, però, que els restauradors estan fent mans i mànigues per sobreposar-se a les dificultats, i que sabran transformar-se per adaptar-se al nou escenari.

El Consell Regulador del cava ja fa mesos que treballa en la seva transformació a través del Pla Estratègic. Com va el seu desplegament?
De moment, seguim treballant en com aplicar les mesures que estan incloses dins el pla. Aquesta mateixa setmana m’he reunit amb elaboradors i viticultors per parlar de com encaixa la nova operativa en la seva manera de fer. Volem estar preparats de cara a la pròxima verema, que és quan realment es començarà a aplicar el pla.

Imagino que l’objectiu és que els canvis es vegin.
El document que s’ha elaborat té unes bases fortes, i s’ha fet amb el convenciment que millorarà el sector, beneficiant tota la cadena de producció. El Pla Estratègic del cava no és una qüestió de maquillatge, sinó que persegueix una transformació real. Vol donar eines valuoses als cellers per diferenciar i fer valdre els seus productes.

Un d’aquests canvis, és la zonificació dels caves. Quan veurem al mercat escumosos etiquetats amb aquesta distinció?
A finals del 2022 ja podrem comprar caves etiquetats en una de les quatre zones que s’han establert per la DO (Comtats de Barcelona, Vall de l’Ebre, Vinyes d’Almendralejo i Alts de Llevant), però no serà fins al 2023 que les etiquetes portaran la subzona. Per què? Perquè la primera distinció s’aplicarà als caves de guarda –mínim de nou mesos de criança–, i la segona serà per als caves de guarda superior –a partir de divuit mesos de criança. Si la normativa s’aplica a partir de la pròxima verema, els temps que calculem són aquests.

No crec que la sentència del TS canviï gaire el fons d’allò que el Ministeri d’Agricultura va aprovar el 2019, sinó que en canvia la forma”

Javier Pagés, president del Consell Regulador del Cava

Poder definir l’origen del cava era una reclamació històrica de molts cellers. ¿Són molts els que han afirmat que usaran aquest distintiu? Cal recordar que no és obligatori…
Hi ha de tot. Dins el sector del cava hi ha moltes empreses, i cada una té una estratègia de venda diferent. Però el cert és que l’interès que anem copsant per fer servir la nova distinció és alt. La majoria de gent és conscient que al consumidor li agrada saber els detalls dels productes que compra, i l’origen és un dels més importants. Estem convençuts que la zona i la subzona donaran un plus als caves que les facin servir.

El nom d’una de les subzones del Cava va crear un conflicte amb la DO Penedès, que ha provocat la dimissió d’un membre de la junta de Joan Huguet…
Jo no diria que hi ha hagut conflicte. La DO Cava i la DO Penedès compartim un territori, i les dues podem fer servir els noms que designen cada zona d’aquest espai. És evident que tant ells com nosaltres, hem de vetllar perquè l’ús d’aquestes indicacions sumi, i no perjudiqui a ningú. I les converses que vam tenir es van basar en això. Sé que a algun membre de la junta de la DO Penedès no li va agradar, però el cert és que l’acord va ser majoritari.

Sabem que Corpinnat i la DO Penedès treballen per crear una nova DO d’escumosos catalans. Els espanta que s’aprovi precisament ara que el cava fa passos endavant?
Por no seria la paraula que jo faria servir. A mi m’agrada mirar la vida en positiu i centrar-me en les coses que faig jo. A l’empresa em van ensenyar que no s’ha d’estar pendent de què fan els altres, sinó de desenvolupar bé la teva feina i centrar-te en el que tu pots controlar. I en això estem. Això no vol dir que no es puguin aprendre coses de les estratègies que segueix la gent que tens al voltant.

Sembla que una nova DO no és tasca fàcil…
En un territori on ja hi ha tres DOs convivint és complicat. Però això no em toca a mi decidir-ho, el que sí que puc dir, com ja he explicat en moltes ocasions, és que a mi m’agradaria que tots els que formem part del sector anéssim plegats, perquè crec que som més forts si empenyem en la mateixa direcció.

El Tribunal Superior els ha tret la potestat de decidir sobre les plantacions de vinya. Creu que les decisions sobre el cava es prenen massa lluny d’on hi ha la majoria de productors?
L’ordenament jurídic de la DO Cava no és diferent del d’altres DOs que depenen d’una comunitat autònoma. Igual que la majoria, nosaltres ens basem en un sistema de funcionament publicoprivat, i hem de fer cas del que digui l’administració de qui depenem. No crec que la sentència del TS canviï gaire el fons d’allò que el Ministeri d’Agricultura va aprovar el 2019, sinó que en canvia la forma. Nosaltres seguirem reclamant el que creiem que és millor per a la DO Cava, i el Ministeri m’imagino que ens farà cas

Confia que el Ministeri respectarà la decisió que va prendre el 2019 i es farà cas de les recomanacions del Consell Regulador?
Entenc que ha de ser així, perquè el Ministeri ja ha expressat en diferents ocasions la seva intenció, i sembla que va en aquesta direcció.

Pensant en el panorama general, com creu que el relleu de Trump i l’inici del Brexit poden afectar el cava?
Entenc que el relleu de Donald Trump només pot aportar coses positives en tots els sentits, però en canvi no puc dir el mateix del Brexit. Crec que ens posarà les coses una mica més difícils de com les tenim ara, i més tenint en compte que el mercat de Regne Unit és un dels principals destins del cava. És evident que el trencament posa barreres al comerç, i això ens afecta.

També et pot interessar

Comentaris