Passat, present i futur

Una de les sales més emblemàtiques del celler Purgatori, de Família Torres. FOTO: Sara Matthews
Judit Benages
11/01/2021 - 12:17h

Família Torres elabora el vi Purgatori en un celler de les Garrigues recuperant el llegat dels monjos benedictins que es redimien dels pecats l’any 1170

Família Torres va inaugurar ara fa dos anys el nou celler Purgatori, situat enmig del parc natural dels Bessons, a la regió de Costers del Segre, on elabora, precisament, el vi Purgatori, el qual està elaborat amb garnatxa i carinyena i ha esdevingut l’emblema de la Família Torres a Costers del Segre, recuperant el llegat dels monjos benedictins que ja feien vi en aquest indret inhòspit l’any 1770.

David Barriche, reusenc que gestiona amb molta dedicació el celler, explica al 3d8 que l’any 1780 els monjos de l’abadia de Montserrat es van establir a la finca com a penitència. La zona era coneguda pel seu clima extrem i les seves dures condicions: a l’estiu hi feia molta calor i, a l’hivern, un fred difícil de suportar. La seva tasca era treballar la terra per proveir d’aliments a la diòcesi. El seu llegat va ser el descobriment d’un nou terrer, d’un vi superior. La llegenda que l’envolta diu que grans barrils desapareixien misteriosament. Alguns deien que eren els àngels que els portaven al cel.

PUBLICITAT

Tota la finca mostra aquest passat, amb marques a les parets, on fins i tot es poden veure dibuixades les muntanyes de Montserrat. I és que el celler preserva l’edifici antic que va fer construir l’Abadia de Montserrat fa dos segles i mig i Família Torres n’ha realçat la seva història vitivinícola.
L’interior del celler, al nou edifici, és molt peculiar.

Els dipòsits són d’acer inoxidable i de formigó, però estan construïts amb terra de la mateixa finca. Reben raïm procedent de la vinya de just davant, distribuïda en tres cotes diferents fins als 550 metres, amb un desnivell de més de 200 metres. Cada parceŀla es collirà a mà en el moment òptim de maduració i es processarà també a mà i per separat, per preservar la integritat del fruit. La combinació de l’acer, que potencia la fruita, i del formigó, que afavoreix una bona maduració i evolució del vi, permetrà dotar-lo de major complexitat. Després, els vins envelliran en botes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat. Família Torres produeix entre 50 i 60 mil ampolles del vi Purgatori cada any.

Per Barriche, el fet de tenir la vinya a pocs metres del celler és un avantatge, sobretot durant la verema: “És una època que durant el dia pots prendre un centenar de decisions i, a vegades, no en serveix cap. És molt important poder tenir el cep i la vinya, a pocs metres per trepitjar terra i tornar a reformular la idea si creus que no ha estat l’encertada”.

PUBLICITAT

Història del celler

El celler Purgatori s’ha erigit en el recinte de l’històric Mas de l’Aranyó de manera totalment integrada al seu entorn, preservant l’edifici antic que va fer construir l’Abadia de Montserrat fa dos segles i mig i realçant la seva història vinícola. I és que el nou edifici, un elegant espai funcional construït amb materials nobles, connecta amb l’antiga cava dels primers residents, sota la vella masia, que també ha estat parcialment rehabilitada per condicionar una gran sala de tast.

El celler s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de la Família Torres i el seu afany per reduir les emissions de CO2 per tal minimitzar els efectes del canvi climàtic.
La Família Torres va adquirir el mas i la finca de 870 hectàrees l’any 1999, el va rehabilitar i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya.

Actualment, compta amb 200 hectàrees de vinya certificada com a ecològica, i 100 hectàrees d’oliveres. El clima continental, les marcades osciŀlacions tèrmiques entre el dia i la nit, i la distribució de la vinya en tres cotes diferents, converteixen aquesta finca de les Garrigues en una de les més qualitatives de la Família Torres, a més d’un exceŀlent camp de proves per estudiar varietats ancestrals recuperades i per investigar l’adaptació dels ceps al canvi climàtic. Per David Barriche és tot un privilegi poder treballar amb les varietats ancestrals, un projecte al qual Família Torres ha dedicat molts esforços.

També et pot interessar

Comentaris