1-O i 3-O

09/10/2020 - 09:25h

Daniel García Peris

125a concentració @ANCGelida commemorant tant l'#1O com el #3O tot recordant l'estrena a @tv3cat de la pel·lícula sobre la mort de Guillem Agulló #LlibertatPresosPolítics #Gelida #Penedès

Atípic. Aquest adjectiu l’hem fet servir fins a la sacietat des de l’inici de la pandèmia. Amb resignació en molts casos –i amb paciència en d’altres– seguim amb les nostres rutines intentant adaptar-nos a la situació. Quan arriben dates assenyalades podem intentar evadir-nos del context actual. El record del referèndum de l’1-O ens transporta a un temps on la llibertat era a l’ordre del dia. Quan vam votar per la democràcia, perquè el respecte a la nostra societat es demostra exercint el dret a decidir. Quan el govern espanyol va voler castigar físicament la ciutadania amb les càrregues policials en una repressió impròpia d’un estat membre de la Unió Europea. Però, sobretot, quan la indignació que es va generar va tornar a fer sortir el poble al carrer el 3-O. Per fer una vaga general amb un ampli seguiment i especialment per l’inesborrable discurs del rei Felip beneint l’acció repressiva.

Enguany, a Gelida commemorem aquests dos dies tan destacats a la concentració setmanal de cada divendres pels presos polítics i exiliats. És tot un reflex de l’evolució del procés després d’aquests anys. S’hi barregen sentiments diversos. Per una banda, es manté el record viu de la mobilització democràtica ciutadana més important que s’ha fet en els darrers temps a Europa. Ens cal rememorar-ho perquè va ser increïble l’organització a tots els nivells per fer-ho possible. Però també ens fa ser conscients de les conseqüències d’aquest impuls amb la llarga llista de represaliats en aquests tres anys. El darrer, el MHP Quim Torra, primer president de la Generalitat en actiu inhabilitat. No sembla que hi hagi aturador, en aquesta ofensiva. Encara queden molts capítols per viure d’aquesta història. Ara que, de ben segur, sempre ens trobaran tossudament alçats.

També et pot interessar

Comentaris