Comtats de Barcelona aplegarà els caves que s’elaboren a Catalunya

Avatar
15/07/2020 - 16:56h

El Consell Regulador del Cava aprova per unanimitat la zonificació i segmentació de la DO amb una clara aposta per la qualitat i la diferenciació

En un dels plens més transcendents de la seva història, el Consell Regulador del Cava ha aprovat avui per unanimitat la nova zonificació i segmentació qualitativa de la D.O. Cava. Amb aquestes mesures, segons el president de la DO, Javier Pagés: “El Cava es situa a a l’avantguarda de les denominacions d’origen de vins escumosos de màxima qualitat elaborats sota l’estricte mètode tradicional”.

Als caves de més de 9 mesos se’ls denominarà a partir d’ara Cava de guarda, i als de més de 18 mesos Cava de guarda superior. En aquest última categoria s’engloben els Reserves, els Grans Reserves i els de Paratge Qualificat, acompanyats per un grau d’exigència, compromís i dedicació sense parangó.

No només es parla, doncs, de l’opció d’identificar l’origen, el territori; sinó de conceptes com ara ecològic, registre de vinyes que reuneixen unes condicions molt especials i majors temps de criança, tot això unit a una garantia de traçabilitat per al consumidor. La voluntat és aconseguir més singularitat i diferenciació per als caves amb unes quotes qualitatives elevadíssimes.

PUBLICITAT

Els Reserva, per exemple, passen de 15 a 18 mesos de criança, s’identifica l’anyada en l’etiquetatge, es disposa de nous marxamos i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics. Així mateix, s’identifica a aquells cellers que duen a terme l’elaboració dels productes emparats per la DO Cava amb el 100% del premsatge i el vinificat en la propietat.

D’aquesta manera, es busca posar en relleu i reconèixer en l’etiquetatge, mitjançant una distinció específica per celler (no per producte), el model de producció que, per les seves intrínseques característiques i condicions, permet donar valor especialment a la relació entre la vinya i la vinificació i el producte final, d’una banda, i al terroir i la proximitat per l’altra.

La zonificació de la DO Cava s’estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d’origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que vénen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que
coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents.

PUBLICITAT

Finalment, el tercer nivell de zonificació és el del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el formen, havent de comptar amb característiques edàfiques, climàtiques i de cultiu pròpies que les diferenciïn del seu entorn.

Seguint aquests criteris, s’han determinat les zones de Comtats de Barcelona (amb les subzones: Valls d’Anoia-Foix; Serra de mar; Conca del Gaia; Serra de Prades i Pla de Ponent), del Valle del Ebro (amb les subzones: Alto Ebro y Valle del Cierzo), de Viñedos de Almendralejo i d’Altos de Levante.

El Consell Regulador del Cava va convocar a grans especialistes mundials en vins escumosos per a examinar i avalar el projecte de segmentació i zonificació de la DO Cava. Són especialistes que han aportat el seu prestigi, expertise, visions i valoracions a aquest destacat desafiament. Es tractad’experts del nivell de Richard Juhlin, Tom Stevenson, Ferran Centelles, Sarah Jane Evans MW, Pedro Ballesteros MW i Fernando Mora MW.

També et pot interessar

Comentaris