Nova normalitat? Quina?

19/06/2020 - 09:38h

Jordi Parellada

Ja s’han pronunciat!

El Ministeri de Sanitat ha fet pública la confirmació que el 22 de juny, a banda de trobar-nos a les portes del solstici d’estiu –cosa que ja sabem de cada any–, desapareixerà l’estat d’alarma.

De cop, les regions sanitàries de l’àrea metropolitana de Barcelona –ja sabeu que en formem part ara sí, ara no– de Lleida es precipitaran a la fi del confinament havent passat per una fase 3 curta i, possiblement, en format sorpresa –tal com s’especula aquest dilluns en boca de l’alcaldessa de Barcelona–.

Tot un desgavell de decisions poc assenyades, precipitades, interessades i que recorden una cursa per veure qui la diu més grossa. Mentre escric aquestes ratlles hauran arribat –o ho faran en les properes hores– milers de persones a Mallorca provinents d’Alemanya per passar uns dies de vacances en forma de “suposada prova de la Covid-19”.

Tot molt conscient, i tant!

Sobretot sabent que, els que hi tenen família, no ho poden fer i, en tots els casos, en patiran les conseqüències.

Aquests mateixos polítics –i d’altres acompanyants– ens parlen d’una “nova normalitat” però, a qui i a què es refereixen exactament?

PUBLICITAT

Després d’aquest gran impacte en tota regla al món laboral, amb els ERTOs i les situacions laborals precàries –ho hem vist amb els salaris de sanitaris mateix–, una nova crisi econòmica encetada –qui digui que no, menteix–, l’evidència de la bretxa digital, descoberta gràcies al teletreball i a la tele-educació –que no s’ha pogut realitzar en unes mínimes condicions per ambdues parts– , i d’una problemàtica social deficient, crònica, arrossegada des de fa anys en determinades famílies amb situació molt fràgil des d’abans de l’inici de la pandèmia, els únics que volen arribar a una nova normalitat són determinats membres de classes benestants per continuar exercint en els seus càrrecs de poder, allunyats de la realitat.

Es refereixen a la “nova normalitat” com si es tractés de retornar a la situació anterior, però sanejada, i ja sabem que per a moltes persones la situació prèvia ja era prou alterada, fora de qualsevol “normalitat”.

Una societat on un jutge o un tribunal manté innocents a la presó o a l’exili i una corona corrupta protegida i inviolable, no és justa ni massa normal. Tampoc ho és que mantingui a la presó determinades persones per injúries a aquesta corona.

La normalitat s’hauria de poder definir i assumir a nivell familiar, individual i col·lectiu, i hauria de ser en una societat justa per viure amb garanties i amb llibertat per sobre de tot.

També et pot interessar

Comentaris