Aragonés i Jordà anuncien un pla de xoc per al sector del vi de 5,3 milions d’euros

El vicepresident Pere Aragonès amb la consellera Jordà a Sant Sadurní. FOTO: DARP
11/06/2020 - 17:20h

La majoria de les inversions es faran per promocionar el most concentrat rectificat que Agricultura ja va anunciar la setmana passada

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui un pla de xoc que mobilitzarà 5,3 milions d’euros en ajuts per als viticultors, els cellers i les DO víniques.

Un pla de xoc que, segons ha precisat el vicepresident, “cobreix tota la cadena de valor d’un sector que ens representa a l’exterior, que fa marca país i que té un impacte en el desenvolupament i l’equilibri territorials extraordinari”.

El vicepresident i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han fet l’anunci a Sant Sadurní on s’han reunit amb la recent constituïda Associació d’Elaboradors del Cava. A la tarda tenien previst reunir-se, en aquest cas per via telemàtica, amb els presidents dels consells reguladors de les 11 DO víniques.

“Les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la COVID19”, ha dit Jordà. I ha afegit: “D’aquests 5,3 milions d’euros, vull destacar la línia d’ajuts per a la promoció del most rectificat com a mesura estrella, de la qual ens sentim molt orgullosos”.

Tal com ja es va fer públic la setmana passada, el bloc més gran de les ajudes -4 milions d’euros-, es destinaran a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR), amb l’objectiu de reduir l’excedent de raïm i ajudar així als viticultors.

Aquesta subvenció promou la desviació d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most.   

La consellera també s’ha referit a la importància de destinar una part d’aquests ajuts a la promoció del vi català i ha explicat que s’ha complementat la línia del PDR pel que fa les DO víniques, amb 330.000 euros,  i a més “destinarem 770.000 euros als Consells Reguladors de les DO, per pal·liar tota aquella manca d’ingressos que hi hagut alhora de cobrar les quotes i els precintes dels cellers i dels viticultors”.

El pla de xoc s’aprovarà demà a la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social.

El sector vitivinícola ha patit amb intensitat els efectes de la crisi de la COVID19, especialment pel tancament de restaurants i hotels. La venda de vins i caves passa en un 40% pel canal HORECA. Cal afegir-hi, a més, l’impacte de la baixada del turisme, sobretot per als petits i mitjans cellers, i l’impacte específic sobre l’enoturisme, implantat al 40% dels cellers.

ls efectes de la COVID19 s’afegeixen a la crisi de preus que arrossega de fa anys el sector del cava, que té un pes del 65% de tot el sector, per l’excedent de raïm i vi base cava.

També et pot interessar

Comentaris