Aragonés i Jordà anuncien un pla de xoc per al sector del vi de 5,3 milions d’euros
La majoria de les inversions es faran per promocionar el most concentrat rectificat que Agricultura ja va anunciar la setmana passada
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui un pla de xoc que mobilitzarà 5,3 milions d’euros en ajuts per als viticultors, els cellers i les DO víniques.
Un pla de xoc que, segons ha precisat el vicepresident, “cobreix tota la cadena de valor d’un sector que ens representa a l’exterior, que fa marca país i que té un impacte en el desenvolupament i l’equilibri territorials extraordinari”.
El vicepresident i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han fet l’anunci a Sant Sadurní on s’han reunit amb la recent constituïda Associació d’Elaboradors del Cava. A la tarda tenien previst reunir-se, en aquest cas per via telemàtica, amb els presidents dels consells reguladors de les 11 DO víniques.
“Les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la COVID19”, ha dit Jordà. I ha afegit: “D’aquests 5,3 milions d’euros, vull destacar la línia d’ajuts per a la promoció del most rectificat com a mesura estrella, de la qual ens sentim molt orgullosos”.
Tal com ja es va fer públic la setmana passada, el bloc més gran de les ajudes -4 milions d’euros-, es destinaran a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR), amb l’objectiu de reduir l’excedent de raïm i ajudar així als viticultors.
Aquesta subvenció promou la desviació d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most.
La consellera també s’ha referit a la importància de destinar una part d’aquests ajuts a la promoció del vi català i ha explicat que s’ha complementat la línia del PDR pel que fa les DO víniques, amb 330.000 euros, i a més “destinarem 770.000 euros als Consells Reguladors de les DO, per pal·liar tota aquella manca d’ingressos que hi hagut alhora de cobrar les quotes i els precintes dels cellers i dels viticultors”.
El pla de xoc s’aprovarà demà a la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social.
El sector vitivinícola ha patit amb intensitat els efectes de la crisi de la COVID19, especialment pel tancament de restaurants i hotels. La venda de vins i caves passa en un 40% pel canal HORECA. Cal afegir-hi, a més, l’impacte de la baixada del turisme, sobretot per als petits i mitjans cellers, i l’impacte específic sobre l’enoturisme, implantat al 40% dels cellers.
ls efectes de la COVID19 s’afegeixen a la crisi de preus que arrossega de fa anys el sector del cava, que té un pes del 65% de tot el sector, per l’excedent de raïm i vi base cava.