La DO Penedès també proposarà baixar el rendiment per hectàrea

FOTO: Maria Rosa Ferré
Eva López
11/06/2020 - 20:00h

El ple del consell regulador portarà la mesura a aprovació dijous vinent en una sessió que es farà de manera presencial

El consell regulador de la DO Penedès proposarà que aquesta verema es baixin els rendiments permesos per cada hectàrea de raïm. El ple de la denominació d’origen debatrà dijous la mesura, encaminada a reduir els excedents de matèria primera i de vi que hi ha acumulats de campanyes anteriors.

Segons ha explicat Francesc Olivella, director de la DO Penedès, la proposta que es portarà a provació determina que en les varietats blanques, el rendiment passi dels 12.000 quilos als 10.000, igual que ja va fer la DO Cava.

“Que dues DO que comparteixen territori coincideixin en una mesura com aquesta és encertat, perquè així tot té una concordança”, ha apuntat Olivella. En les varietats negres, el rendiment es mantindrà en els 9.000 quilos per hectàrea.

PUBLICITAT

La baixada de rendiment també coincideix amb les directrius que s’han marcat des del govern espanyol per accedir a ajudes com la verema en verd o la destiŀlació de crisi. Tal com ha marcat l’executiu de Pedro Sánchez, només podran accedir a les subvencions els cellers que estiguin a l’empara de DOs que hagin baixat el rendiment.

“No tindria sentit que l’administració donés ajudes i veiés que des de les denominacions no s’està fent res per mirar de solucionar els problemes”, creu Francesc Olivella.

Al ple de dijous, que es farà presencial al Fòrum Berger Balaguer, també està previst que es ratifiqui la baixada de les quotes per als elaboradors i els viticultors que estan inscrits a la DO Penedès. La mesura, que ja es va anunciar fa unes setmanes, proposa una rebaixa del 50% en la quota de manteniment dels cellers, i el 50% per la quota dels pagesos.

A més, el ple –que està format per una vintena de representants de diversos sectors–també tractarà la soŀlicitud d’una ajuda de 150.000 euros per la promoció i la comunicació dels membres de la denominació d’origen penedesenca. “Des de fa temps, aquesta ha estat una de les principals apostes de la DO Penedès i creiem que és important seguir treballant en aquesta línia”, ha assegurat Francesc Olivella.

La DO és una de les que més han crescut en seguidors a les xarxes durant l’estat d’alarma –segons recull l’informe elaborat per Enoturista.cat–, i ara està previst que de mica en mica també vagi recuperant la promoció presencial.

També et pot interessar

Comentaris