La pluja malmet algunes vinyes del Penedès i fa créixer el temor al míldiu

La pedra va destrossar els pàmpols d’aquesta vinya de La Granada
Eva López
22/05/2020 - 18:01h

La gran quantitat d’aigua que va caure el cap de setmana no afavoreix en època de floració

L’aigua gairebé sempre és benvinguda pels pagesos. Això sí, ha de caure de manera adequada. Les precipitacions que el cap de setmana passat van deixar fins a 60 litres per metre quadrat en alguns indrets del Penedès no van ser gaire adients, i han generat més neguit que satisfacció en molts agricultors, sobretot els que es dediquen a cultivar vinya.

Tot i que no va ser majoritari, en diversos punts del territori l’aigua va caure en forma de pedra i va destrossar completament alguna vinya del territori. “Hi ha hagut afectacions a diferents indrets, com la Granada, el Pla del Penedès, les Cabanyes o la Bleda, però la superfície tocada no és gaire gran”, ha reconegut Rafel Ramon, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès.

El que més inquietud ha despertat entre els viticultors, però, és l’amenaça de míldiu. “A aquestes alçades, tanta quantitat d’aigua ja no va gaire bé”, ha apuntat Ramon, que ha explicat que d’aquí a 10 o 15 dies es veurà si la pluja ha despertat el temut fong.

Fa un parell de campanyes, el Penedès va viure una de les pitjors plagues de míldiu de la seva història a conseqüència de les intenses pluges que van caure la primavera del 2018, un episodi que els pagesos esperen que no es repeteixi. “Fins ara no hi ha hagut un excés d’aigua, i anava bé.

PUBLICITAT

Ara veurem què passa. Si la gent ha fet els tractaments quan tocava, no hi ha d’haver gaires problemes”, ha apuntat Rafel Ramon, que ha recordat que l’època de floració –que tindrà lloc les pròximes setmanes– és una de les més delicades amb relació a l’aigua.

Ramon també ha alertat que la pluja dels últims dies pot ser perjudicial per al xareŀlo, la varietat estrella del Penedès, perquè no qualla quan l’aigua és excessiva en aquesta època.

També et pot interessar

Comentaris