“El Cavern és un lloc turístic en una ciutat coneguda sobretot pel futbol i la música”

Meritxell Sardà a l’exterior del club nocturn de Liverpool on van començar els Beatles, el 1961, i van fer-hi 292 concerts fins el 1963.
22/05/2020 - 14:09h

Entrevistem la penedesenca Meritxell Sardà, que treballa al mític The Cavern Club on van començar a tocar els Beatles

Molts penedesencs que hagin anat al The Cavern Club, el mític local del centre de Liverpool on van començar a tocar els Beatles, potser han coincidit, sense saber-ho, amb la sadurninenca Meritxell Sardà. Potser va ser ella qui els va vendre l’entrada al local on els ‘Fab Four’ van fer el primer concert el migdia del 9 de febrer del 1961 i van tocar-hi 292 cops fins al 3 d’agost del 1963. Per la seva fascinació de sempre pels Beatles, Sardà viu a Liverpool des de fa 6 anys i està casada amb un dels directors del local, Paul Jones, que fa de George Harrison al grup ‘resident’ de la mateixa sala.

Per què va establir-se a Liverpool?
Perquè volia viure una experiència diferent i tenia ganes de perfeccionar l’anglès, i perquè sempre m’han agradat molt els Beatles a causa de la influència del meu pare. Als 7 anys ja em va portar a la “Setmana dels Beatles”, quan encara no els coneixia, i recordo escoltar bandes de tot el món tocant les seves cançons. I també recordo preguntar-li a ell qui eren, quina era la seva història i com va acabar tot. Per mi, els Beatles eren com un conte, i han format part de la meva vida. He crescut interessada en el grup, en la seva música i en el que deien. A més, crec que les cançons dels Beatles ajuden a entendre i a perfeccionar l’anglès.

Em sembla lògic que volgués millorar l’anglès a Liverpool.
Com que els Beatles formaven part de mi, ho veia com la segona casa. Amb els meus pares hi havia estat unes quantes vegades i ja coneixia fins i tot algunes persones. Era, per tant, un lloc on em trobava bé i em sentia segura. Vaig venir l’1 de febrer del 2014, en principi per tres mesos, i de seguida vaig conèixer una noia d’Alacant amb la mateixa intenció i vam buscar un pis juntes. Quan es va acabar el contracte de 3 mesos al Cavern, vaig voler allargar-ho per viure la Beatle Week i després ja vaig conèixer qui és ara el meu marit.

Com va entrar a treballar al Cavern?
Com que ja coneixia el mànager i els directors, tot i que no els tenia confiança, vaig decidir portar-los el currículum. M’era igual si havia de recollir gots, posar cerveses… Volia fer el que fos per tal d’estar allà i gaudir de la música i de l’experiència, i em van contractar.

Això és ben bé entrar dins d’aquell conte.
La veritat és que sí. Tampoc n’era gaire conscient, perquè era molt jove i sempre he sigut impulsiva, en aquest sentit. Vaig pensar: “Sigui el que sigui, tot estarà bé”. Va anar tot molt ràpid i n’estic molt contenta. Si m’ho ha-gués pensat massa, no hi hauria anat.

Tinc entès que està estudiant en una universitat propera a Liverpool.
Sí, a Lancashire. Després de fer assessoria d’imatge a Barcelona i treballar en el món de la moda, vaig venir aquí als 22 anys i des d’en fa dos estudio nutrició i salut. Estic contenta de com han anat les coses i al ser ara més madura ho valoro tot més.

Gràcies a la seva vinculació amb el Cavern, ha vist mai els beatles Paul McCartney o Ringo Starr?
No. Vaig estar a punt de veure McCartney el 26 de juliol de fa 2 anys, quan hi va fer un concert gratuït sorpresa. El va anunciar el dia abans, però jo era a Barcelona amb la família. El meu marit i jo ho sabíem, però no podíem dir res, i ell havia de treballar i tenia dues invitacions. Vam decidir que els donaríem als nostres respectius pares. Els vam comprar vols sense dir-los res i el mateix dia van deixar les vacances per anar al Cavern a veure el Paul McCartney. Jo em vaig quedar amb la meva mare, la sogra i la cunyada prenent el sol [riu].

Quants treballadors té l’empresa que gestiona el Cavern?
És una empresa familiar amb uns 200 treballadors on tothom fa de tot. Té quatre amos, entre els quals la germanastra de John Lennon, i quatre codirectors, un dels quals és el meu marit. És enginyer de so, té cura dels equips de megafonia i que totes les bandes que toquen al local tinguin les condicions necessàries per als concerts.

Vaig estar a punt de veure McCartney el 26 de juliol de fa 2 anys, quan va fer un concert gratuït sorpresa al Cavern. El va anunciar el dia abans, però jo era a Barcelona amb la família. Hi van anar el meu pare i el meu sogre”

Meritxell Sardà

Quin tipus de clientela reben, tenint en compte la fama mundial del local?
El Cavern és un lloc turístic en una ciutat coneguda sobretot pel futbol i per la música. A més, des que va ser capital de la cultura europea el 2008 i es van invertir més diners a la ciutat, que abans era molt grisa, han vingut molt més turistes. La clientela són turistes que venen a veure futbol i passen pel Cavern, que sigui el dia que sigui està ple, i també molta gent local, tot i que no tanta com turistes. Els clients locals venen més el cap de setmana i no són gent jove, sinó més madura.

Al Cavern hi ha música en directe sovint?
Cada dia, des de les 11 del matí sense parar. Obre a les 10h i tanca a les 12 de la nit entre setmana, i a les 2 de la matinada els caps de setmana, i la música és a càrrec d’intèrprets en solitaris o bé bandes, aquestes de dijous a diumenges. I els dissabtes a la nit hi ha The Cave Dwellers, una banda sencera a la qual s’hi pot afegir gent del públic que demana tanda per tocar o cantar.

Què hi fa, vostè, al Cavern?
Vaig començar al bar, i si no hagués conegut el meu marit ja hauria tornat a casa, però les coses van com van. Vaig deixar-ho un temps. Em van proposar treballar per a l’atenció al client a The Magical Mistery Tour, que és una branca de la mateixa empresa que ofereix visites de dues hores pels llocs més emblemàtics relacionats amb els Beatles; i al final vaig deixar això, que era com un hobby. Ara, amb el pas del temps, per mi anar a fer feina al Cavern és de més a més. Durant quatre dies a la setmana vaig a la universitat. També treballo en un estudi de ioga i a la taquilla del Cavern. M’he creat un cercle propi que abans no tenia i ara em sento més d’aquí, i tinc el meu espai. Vulguis o no, a tots ens crida l’atenció el Cavern, però no deixa de ser un bar musical de nit. Arriba un moment que et canses de veure sempre la gent de festa i bevent.

És que anar al Cavern produeix l’excitació de ser “on va començar tot”…
Esclar. De fet, als 18 anys, vaig venir-hi amb la meva millor amiga quan tota la classe se n’havia anat de viatge de final de curs a Mallorca [riu]. Era per la Beatle Week, amb concerts cada hora, cervesa, dormir poc i passar de dinar i de sopar… Sempre la recordem com la millor setmana de la nostra vida, però ara em sembla que no hi ha res com anar al Cavern un dia entre setmana al matí i prendre’t un cafè. Abans no ho hauria fet mai, però ara ho valoro més.

Què destacaria de la nit de Liverpool, a banda del Cavern?
Hi ha dos racons a la ciutat: Concert Square, on va la gent més jove i hi ha rebombori nocturn, i al carrer Mathew Street, que és on hi ha el Cavern i hi va la gent més madura. Són dos tipus de festa diferents, però jo mai aniria a Concert Square i sempre em quedaria a Mathew Street [riu].

Hi ha dos racons a la ciutat de Liverpool per sortir de festa: Concert Square, on va la gent més jove i hi ha rebombori nocturn, i al carrer Mathew Street, que és on hi ha el Cavern i hi va la gent més madura”

Meritxell Sardà

La gent sap que el Cavern d’ara no és ben bé l’original?
Aquesta és la pregunta estrella. N’hi ha molta que ho sap i molta d’altra que no. Tothom ho pregunta i això vol dir que no n’estan segurs, però no sé què dir-te. Justament a la porta hi ha la història del local, que la vam posar perquè ho preguntaven molt. El Cavern és al lloc de l’original i reconstruït amb els mateixos totxos, però amb una altra orientació. Sempre diem, però, que és el lloc on va començar tot, hi ha màgia i et fa sentir una emoció especial.

Al Cavern original també s’havien de baixar moltes escales per accedir-hi?
No, no era tan profund. El que passa és que l’entrada original no era on és la del d’ara. L’entrada del Cavern actual era la sortida d’emergència de l’original i, pel canvi de l’orientació, l’entrada original és a la sortida d’emergència d’ara.

També et pot interessar

Comentaris