Cop de mà a les llibreries en un moment tan difícil

16/05/2020 - 12:10h

Quim Jubert. La Cultural Llibreria

Aquesta pandèmia també ha provocat miracles. Miracles que omplen de carícies el rebost de l’ànima. Ho hem vist en la millora ambiental, i en el nostre sector ha fet surar un esperit col·laboratiu realment admirable i esperançador. Tant pel que fa als editors i distribuïdors, que s’han fet càrrec de la situació i han posat totes les facilitats a les llibreries, com pel que fa als lectors, que han intuït que un tancament tan perllongat de l’activitat posava en perill les llibreries i han respost massivament donant-nos suport amb comandes per recollir en el moment de tornar a obrir portes. La majoria d’aquestes comandes s’han canalitzat a través de la campanya “Llibreries obertes”, i és el nostre deure agrair la iniciativa que van posar en marxa el grup Som* i Mortensen, a la qual s’hi va afegir després Òmnium, ja que s’ha impulsat d’una manera completament solidària i altruista. Han assumit tota la feina de posar en marxa i gestionar la plataforma, el catàleg de llibres, cercar espònsors per poder publicitar-la als mitjans… sense cap més compensació que la de donar un cop de mà a les llibreries.

I, a més a més, la campanya ha compartit un valor molt important: el de la responsabilitat social. La major part dels llibreters vam entendre que el confinament comportava restriccions en tots els àmbits i per això ens vam negar a continuar funcionant online i fent enviaments a domicili. És el contrari que ha fet Amazon, que no ha parat de treballar durant el confinament. Però estem convençuts que l’èxit de la campanya “Llibreries obertes” també està vinculat a la reacció d’una part de la societat envers el món que propugna Amazon arran del que hem viscut amb espant aquestes darreres setmanes: ciutats convertides en urbanitzacions desertes, sense cap altre establiment obert que els supermercats, els estancs i les farmàcies.
Malgrat tot, aquesta crisi serà un sotrac econòmic. Els resultats d’abril seran catastròfics, i els de març, i segurament els de maig.

Ara bé, el que és innegable, ara mateix, és que aquesta iniciativa ha salvat moltes llibreries del tancament. De tot això en sortirem malferits però vius. I ara, des del sector s’ha proposat una segona oportunitat per al 23 de juliol. A molts ens pot semblar una temeritat, però confiem-hi. Per malament que vagi, serà millor que res.

També et pot interessar

Comentaris