Cop de mà a les llibreries en un moment tan difícil

16/05/2020 - 12:10h

Quim Jubert. La Cultural Llibreria

Aquesta pandèmia també ha provocat miracles. Miracles que omplen de carícies el rebost de l’ànima. Ho hem vist en la millora ambiental, i en el nostre sector ha fet surar un esperit col·laboratiu realment admirable i esperançador. Tant pel que fa als editors i distribuïdors, que s’han fet càrrec de la situació i han posat totes les facilitats a les llibreries, com pel que fa als lectors, que han intuït que un tancament tan perllongat de l’activitat posava en perill les llibreries i han respost massivament donant-nos suport amb comandes per recollir en el moment de tornar a obrir portes. La majoria d’aquestes comandes s’han canalitzat a través de la campanya “Llibreries obertes”, i és el nostre deure agrair la iniciativa que van posar en marxa el grup Som* i Mortensen, a la qual s’hi va afegir després Òmnium, ja que s’ha impulsat d’una manera completament solidària i altruista. Han assumit tota la feina de posar en marxa i gestionar la plataforma, el catàleg de llibres, cercar espònsors per poder publicitar-la als mitjans… sense cap més compensació que la de donar un cop de mà a les llibreries.

I, a més a més, la campanya ha compartit un valor molt important: el de la responsabilitat social. La major part dels llibreters vam entendre que el confinament comportava restriccions en tots els àmbits i per això ens vam negar a continuar funcionant online i fent enviaments a domicili. És el contrari que ha fet Amazon, que no ha parat de treballar durant el confinament. Però estem convençuts que l’èxit de la campanya “Llibreries obertes” també està vinculat a la reacció d’una part de la societat envers el món que propugna Amazon arran del que hem viscut amb espant aquestes darreres setmanes: ciutats convertides en urbanitzacions desertes, sense cap altre establiment obert que els supermercats, els estancs i les farmàcies.
Malgrat tot, aquesta crisi serà un sotrac econòmic. Els resultats d’abril seran catastròfics, i els de març, i segurament els de maig.

PUBLICITAT

Ara bé, el que és innegable, ara mateix, és que aquesta iniciativa ha salvat moltes llibreries del tancament. De tot això en sortirem malferits però vius. I ara, des del sector s’ha proposat una segona oportunitat per al 23 de juliol. A molts ens pot semblar una temeritat, però confiem-hi. Per malament que vagi, serà millor que res.

També et pot interessar

Comentaris