“El projecte de Stay Homas va començar com una broma fent un vermut a la terrassa”

17/04/2020 - 09:00h

Entrevistem Rai Benet, baixista del grup Buhos i integrant del trio Stay Homas nascut durant el confinament per la Covid-19

Rai Benet, nascut el 1991 a Barcelona i resident fins al gener a Sant Cugat del Vallès, viu a l’Eixample barceloní juntament amb dos companys que, com ell, s’han fet molt populars durant el confinament per la crisi de la Covid-19. Benet és baixista del grup penedesenc Buhos, del qual també forma part el seu company de pis Klaus Stroink (trompeta). Amb l’altre inquilí, Guillem Boltó (trombó i veu de Doctor Prats), van penjar a Instagram ‘Coronao’, un tema musical sobre el confinament tocat amb guitarra i un cubell, i el vídeo es va viralitzar. El trio Stay Homas va anunciar un primer concert a la sala Apolo de Barcelona per al juliol, i les entrades es van exhaurir en 10 minuts.

Com sorgeix el projecte Stay Homas?
Sorgeix per la resposta de la gent. Va començar com una broma fent un vermut a la terrassa. Vam escriure una cançó sobre les coses que estaven passant, i la gent ho va rebre molt bé. L’endemà en vam fer una altra i ens vam animar a continuar.

A què es deu, el nom del grup?
Juguem amb el fet d’estar-se a casa i amb el primer tema de reggae jamaicà que vam interpretar i que es va fer viral.

A què atribueix l’enorme èxit que han tingut?
No ho tinc gens clar, però crec que una mica a l’espontaneïtat, i potser la proximitat. Està fet tot d’una manera molt precària, tocant amb un cubell, i al principi gravant amb el mòbil i penjant-ho sense haver-ho editat. Potser això ha enganxat la gent.

Com trien els estils musicals?
Ens llevem al matí, fem un cafè i diem: “Bé, avui què fem?” [riu]. També és veritat que hi ha estils que són més fàcils de fer en acústic.

Suposo que l’èxit i el que els ha comportat els limita una mica la producció.
Sí. Vam començar fent un tema cada dia i ara no tenim temps. A més, quan van allargar el període de confinament ja vam veure que no podríem assumir aquest ritme. Ara en fem un cada dos dies, més o menys. Pensa que es necessita molt de temps per fer una cançó, aprendre-te-la, parlar amb els coŀlaboradors, enregistrar-la, fer entrevistes…

Les coŀlaboracions externes també deuen complicar la producció.
Esclar. Primer decidim l’estil del tema, busquem uns acords, una melodia i una lletra, i després parlem amb la coŀlaboració, li passem un àudio per WhatsApp, l’escolten amb auriculars i es graven en vídeo cantant a sobre. És el vídeo que posem al mòbil mentre fem el nostre. És una mica complicat…

Estarien més tranquils prenent-se unes cerveses davant el televisor…
Sí, ens hem embolicat una mica, és veritat. Però així també estem entretinguts [riu].

Ja han fet concerts en directe per Instagram i ara en proposen un de presencial a finals de juliol a Barcelona. Déu n’hi do!
Cada diumenge toquem algunes cançons en directe a Instagram i donem notícies per parlar una mica cara a cara amb la gent, i pel que fa al concert de l’Apolo encara no sabem com gestionarem la part logística. Hi va haver una resposta tan positiva –de fet, vam exhaurir les entrades– que no ens imaginàvem i ara, esclar, ens l’intentarem currar al màxim sense perdre l’essència. A veure si ho aconseguim.

Esperem que ja no estiguin confinats!
Del confinament espero que ja n’haguem sortit. El que no tenim tan clar és que es puguin fer concerts, però esperem que sí.

Es plantegen donar continuïtat a Stay Homas més enllà d’aquest 2020?
Tots tres tenim compromisos amb els nostres grups que no volem deixar de banda, amb la qual cosa Stay Homas haurà de buscar forats entre aquests altres projectes i serà una mica complicat, però estem bastant convençuts que el de l’Apolo no serà l’únic concert. De fet, hem obert una plataforma en què la gent pot votar la seva ciutat perquè hi anem a tocar.

Doncs se’ls gira feina.
Ja veurem si serà factible o no perquè, esclar, fins i tot hi ha gent que vol que anem a Buenos Aires… Més enllà de si són possibles, segur que farem coses.

Del munt d’anècdotes que li poden haver passat, en pot destacar alguna?
Sense anar més lluny, abans no t’he pogut agafar el telèfon perquè estàvem fent una videotrucada amb Rubén Blades. Aquest mestre de la música va dir que volia parlar amb nosaltres des de Nova York i hi hem conversat una hora… Això crec que és insuperable, i ha estat una experiència molt forta.

Buhos és el primer gran projecte musical on soc i m’hi diverteixo molt”

Rai Benet, baixista de Buhos i membre d’Stay Homas

Parlem de Buhos, un grup que triomfa arreu on va. Quan hi va entrar?
Aquest és el meu tercer any. Hi vaig entrar amb el darrer disc que hem fet, La gran vida, amb el qual he estat dos anys de gira. Aquest any hem fet una aturada. Buhos és el primer gran projecte musical on soc i m’hi diverteixo molt.

Com s’explica l’èxit de Buhos?
Pel mateix que et deia de Stay Homas de no intentar fer les coses perfectes i de tenir una actitud una mica punky, en el sentit que sigui desenfadat. Evidentment és un altre registre, però als directes intentem ser molt propers al públic.

Deu ser complicada la interacció amb el públic…
És tot un món, però tant el Guillem [Solé, cantant] com la resta d’integrants de Buhos tenen molts anys d’experiència i ho fan molt bé. He après moltíssim d’ells.

Com va ser la seva entrada al grup?
M’havien trucat dos anys abans que hi entrés, però aleshores justament estava a punt d’engegar un projecte meu i vaig haver de dir que no. Dos anys després havia acabat el projecte, els Buhos es van quedar sense baixista i coneixia el Klaus d’estudiar a l’ESMUC, que m’ho va preguntar, li vaig dir que m’encantaria i després el Guillem em va trucar per fer-me la proposta oficial.

Hem aturat els concerts perquè estem fent un disc, la gira de presentació del qual serà el 2021″

Rai Benet

Què esteu fent ara el grup?
Hem aturat els concerts perquè estem fent un disc i, per tant, el més proper que preveiem és la sortida d’algun ‘single’ o ja del disc.

Teniu alguna data prevista?
No tenim clar ara mateix quan serà la sortida del disc, però la gira de presentació serà el 2021. Com que la situació amb tot això del confinament és molt estranya, s’ha de veure. Tots els plans s’han truncat una mica i tothom està refent els projectes.

Què espera del que queda d’aquest any 2020?
Que s’acabi aquesta situació, que tot torni una mica al seu camí natural i que tothom ens en sortim bé i el millor possible. Per sort, tots a la meva família estem bé i sóc molt afortunat en aquest sentit.

També et pot interessar

Comentaris