“Un encàrrec per renovar la tradició”

03/04/2020 - 11:00h

Xavi Aranda, historiador

L’any 1959 Josep Ricart va rebre l’encàrrec de fer una imatge de sant Fèlix. La proposta que va rebre l’escultor tenia doble objectiu: fer una imatge nova i trencar amb la icona existent.

Hi havia un debat transversal sobre si la imatge del sant era l’adequada o no amb cartes a Acció Catòlica i Panadès. Hi havia qui volia la renovació (ja que només era una figura plàstica) i qui amenaçava que s’estava jugant amb foc. Algú demanava revisar la novena (adaptant-la amb el poc que se sap de sant Fèlix), i Mercader Miret afirmà que la imatge en ús era un exemple de mala tradició perquè no semblava ni un sant ni un patró.

L’autor inteŀlectual del canvi va ser mossèn Trens, tot i que ell afirmava que van ser l’arxipreste Tomás Pujades i els administradors de l’any. Trens va establir les bases per a la nova imatge de sant Fèlix en una conferència celebrada el juny del 1959 al Museu de Vilafranca, en dir que durant la història hi havia hagut diverses interpretacions plàstiques de sants que poc s’ajusten a la realitat. Per exemplificar-ho va mostrar una Mare de Déu vestida de guerrer i un sant Antoni de Pàdua vestit d’almirall, amb tricorni, banda, espasa i bastó de comandament, i va projectar imatges d’una pintura mural del segle IV de la catacumba de Domitila de Roma on apareixen sant Fèlix i sant Audacte vestits amb túnica i dalmàtica romanes.

Trens afirmà que del patró de Vilafranca només se sap el seu martiri, que era un sant que tenia doble funció de sortir en processó i restar a la casa dels administradors i que els detalls de la roba haurien de fer l’efecte de voleiar en anar a processó. Ricart va rebre aquestes directrius i les va plasmar amb exactitud. Sobretot en el tema de la roba, que Trens havia observat en algunes processons de Setmana Santa.

La feina de Ricart va ser tan exceŀlent que el seu treball no s’ha discutit al llarg d’aquests 60 anys. La imatge ha traspassat fronteres i s’ha fet un lloc al costat d’altres elements iconoclàstics tan característics de Vilafranca com el Drac i els Castellers.

També et pot interessar

Comentaris