Josep Ricart, un artista compromès socialment va ser l’autor de la imatge de sant Fèlix

Imatge de Sant Felix que va fer l’escultor osonenc l’any 1959 | Maria Rosa Ferré
01/04/2020 - 16:00h

Aquest escultor osonenc que va morir dissabte passat als 94 anys, també va fer la imatge de Santa Maria que presideix la basílica des de l’absis

El passat dissabte, dia 28, moria als 94 anys l’escultor Josep Ricart Maimir. Nascut a Taradell el 1925, el 1959 va rebre l’encàrrec del doctor Lluís Melo, aquell any administrador, de fer una nova imatge de sant Fèlix en la línia de la talla barroca que es conservava al Museu, ara al Vinseum, i d’acord amb les indicacions de Mn. Manuel Trens. L’any 1989, quan era rector Mn. Jaume Medina, Ricart va realitzar la imatge de Santa Maria que presideix la basílica des de l’absis.

Josep Ricart Maimir en una foto d’arxiu

Professor d’escultura

Format a Vic i a l’escola de Llotja de Barcelona, posteriorment va exercir durant vint-i-cinc com a professor en la que era l’Escola Superior de Belles Arts en l’especialitat d’escultura. Amb taller a la mateixa ciutat de Barcelona, les seves obres formen part de diversos espais públics de la ciutat i al Parlament de Catalunya es conserva la seva al·legoria de l’Estatut. Dedicat especialment a la imatgeria religiosa és de la seva autoria la imatge de sant Domènech de l’església de la Ràpita i té diverses escultures a Montserrat i altres significats indrets dels Països Catalans, el seu treball va ser reconegut amb nombrosos premis i distincions. Uns anys després de la seva imatge de santa Maria amb el nen de la basílica vilafranquina va presentar una àmplia mostra de la seva obra a la capella de Sant Pelegrí tot coincidint amb els 35 anys de la realització de la imatge de sant Fèlix que presideix les processons vilafranquines de les darreries d’agost.

Entrevistat el 1994

En una entrevista publicada en aquestes mateixes pàgines aquell 1994, Josep Ricart recordava que mossèn Trens li havia fet diversos encàrrecs d’imatges religioses i un bon dia li va portar el sant Fèlix barroc, una imatge petita que s’havia tret d’amagat del Museu de Vilafranca i que després va passar a formar part de la col·lecció d’art Manuel Trens. Aquest va deixar a Ricart mans lliures per representar el patró vilafranquí en base a aquella petita imatge i ell el va representar una mica més estilitzat de rostre, ja que el model era d’un barroc molt recargolat, el va fer una mica més dolç de cara, amb un to més litúrgic. També se li va demanar que no pesés gaire, tota vegada que havia de sortir en processó. Treballada sobre fusta de flandes, la imatge del Sant Fèlix es va fer buidada per dins, amb un pes de 51 quilos i una mida de 1’55 metres. La va pintar i encarnar l’artista barceloní Jaume Sanjaume, els administradors d’aquell any 1959 es van fer càrrec de totes les despeses i la palma de plata, el símbol del martiri que des del primer dia ha portat el Sant en una mà, va ser també donació d’un vilafranquí.

També et pot interessar

Comentaris