“A Pontons no es miren les sigles sinó les persones”

05/03/2020 - 17:56h

Entrevistem l’alcalde de Pontons, Josep Tutusaus, l’únic municipi de Catalunya on govern el PP

Josep Tutusaus és alcalde de Pontons des del novembre del 2018, quan va agafar el relleu a Lluís F. Caldentey. Les passades eleccions municipals es va presentar com a cap de llista pel Partit Popular i les va guanyar novament amb majoria. Es declara feliç i explica una anècdota que va viure fa pocs dies quan entrava a l’ajuntament. En aquell moment passava una nena, d’uns set anys i membre d’una família nouvinguda, que li va cridar: “Bona tarda, alcalde!”. Un detall que li va fer molta il·lusió.

Les ventades d’aquesta setmana han afectat el municipi?
Un arbre que va caure va tallar l’entrada a la urbanització dels Pontonets, però la brigada va actuar ràpidament i el tall va ser menor

A vostè novament li van fer confiança amb majoria a les últimes municipals. Quina lectura en fa?
Penso que són un cúmul de situacions. Les persones ens coneixen, saben la nostra manera de treballar i ens tenen confiança, i potser als altres no els en tenen tanta. Jo soc del poble de tota la vida i portava setze anys com a tinent d’alcalde amb el Caldentey. És cert que l’equip que vaig portar a les eleccions era molt nou, però la gent ens va fer novament confiança. A Pontons no es miren les sigles sinó les persones, i li diré encara més: juntament amb les municipals es van celebrar les europees. Doncs a les municipals nosaltres vam guanyar amb el 54% i, en canvi, a les europees només vam treure un 20%. Com més petit és el municipi menys força tenen les sigles, i a l’inrevés

Com porta el fet de continar sent l’únic alcalde del PP a Catalunya?
A vegades no va gaire bé. M’he trobat que quan em presentaven ho feien com una cosa rara, pel fet de ser l’únic alcalde popular, però també és cert que hi ha altres municipis, com Badalona o Castelldefels, on el PP va guanyar però no ha pogut governar. Al meu ajuntament parlo de la meva gent, i penso que això ho fan tots els alcaldes que conec del Penedès.

Fa pocs dies es van presentar les inversions de la Generalitat al Penedès. Pontons no apareix a la llista?
Nosaltres tenim demanades unes actuacions a través del PUOSC que esperem que ens concedeixin, però a la Generalitat no ens defensa ningú i diria que passa per un moment molt estrany on no sabem si governen o no governen, o estan per altres coses. Per sort, el poble funciona i anem força bé

Amb el nou govern a Madrid de coalició PSOE-Podem el seu municipi hi ha perdut molt?
No hi ha perdut, perquè per Madrid els municipis pràcticament no existeixen. Amb aquests vint anys que portem de govern del PP només hem rebut una inversió de l’Estat, a través de l’1% cultural, que va ser la remodelació del Centre Social.

Quines són les inversions més importants que farà l’Ajuntament en el seu mandat?
Avui dia ja només ens queda un barri que no té aigua del poble, el de Sant Pere i Sant Joan, que és el més allunyat, i la inversió ronda el mig milió d’euros. L’altra serà la reforma del Centre d’Entitats, un local d’uns 600 metres quadrats que s’utilitza amb freqüència i on ens falta instal·lar-hi la calefacció i reparar el terra. Aquesta seria una inversió més petita, d’uns cent mil euros. D’altres les tenim en marxa.

Com veu els primers intents de pactes entre PP i Ciutadans? Arribarà a Catalunya?
Jo tinc la meva idea i personalment no el faria. Ara bé, si el partit creu que cal fer-ho, em semblarà correcte. El que no sé és si seria millor o pitjor anar plegats, però penso que som partits diferents. Nosaltres no tenim res a veure amb Vox ni amb Ciutadans, som un partit diferent amb la nostra ideologia, el nostre model de societat o territorial

Com valora el fet que a Madrid governin PSOE-Podem i que el PP se n’hagi desmarcat?
No és que se n’hagi desmarcat. El PP es va oferir. Penso que Podem ensorrarà el país i que les seves polítiques són antigues i han ensorrat els països allà on han governat. Ells són l’extrema esquerra. El PSOE si puntualment hagués volgut hauria pogut arribar a pactes amb el Partit Popular. El principal problema que tenim aquí és que la Generalitat no governa, i al nostre poble tot allò que depèn de la Generalitat no funciona: el transport o la sanitat (només tenim metge dos dies a la setmana, i gairebé sempre un d’aquests dies falla)

I en el tema de seguretat?
És un altre dels problemes que tenim, perquè no hi ha prou Mossos d’Esquadra. No és que el cos no funcioni (jo, de fet, n’estic molt content), sinó que no hi ha prous efectius, i el nostre problema endèmic és i serà que estem a 20 quilòmetres de la capital. El primer bomber el tenim també a 20 quilòmetres, però tenim l’ADF més gran de Catalunya, amb 6 vehicles d’extinció i prevenció d’incendis. Els municipis hem passat sense voler a tenir competències que no són nostres, perquè quan algú ocupa una casa el problema és nostre; quan ve algú a viure al municipi amb necessitats, el primer lloc on va és als ajuntaments… I, com més petits, menys recursos. A mi m’agradaria que es dediqués a gestionar el que ells fan, que es diu Catalunya, i a buscar inversions. Després, si al seu temps lliure es volen dedicar a la independència que s’hi dediquin. Jo soc del Barça, i quan deixo de ser alcalde vaig a veure’l. Però quan estic governant ho haig de fer pels del Barça, però també pels del Madrid. Que no és fàcil, eh? Jo governo per tothom: pels creients i els no creients o pels independentistes o els que no ho són. Al meu balcó hi pengen les tres banderes: l’espanyola, la catalana i la del meu poble, i amb això compleixo la llei

El 2006, el seu antecessor va fer els tràmits per instaŀlar un parc eòlic al municipi. Aquella idea està morta? O ara, amb la derogació del decret, que ja no és tan restrictiu, s’ho torna a plantejar?
El decret ens afavoreix, i ara tot s’ha obert de nou. Estem parlant de dues zones del municipi que són les més altes, Cal Soler i Mas Fonoll. Ara, les empreses interessades haurien de tornar a presentar els seus projectes. Aquell any nosaltres ens vam presentar amb la creació del parc eòlic al nostre programa electoral i en canvi, Convergència s’hi va presentar dient tot el contrari. El resultat va ser 6 regidors del PP i un del PSC i Convergència no en va treure cap. Per tant, és ben clar el que volia el poble. El concurs ja està obert, i es poden presentar tant a la Generalitat com al Ministeri d’Indústria i Energia del Govern de Madrid els projectes. Però el vistiplau l’haurà de donar del Departament de la Direcció General d’Energia de la Generalitat

El parc eòlic comportaria un greu impacte visual per a la zona.
Catalunya és a la cua en parcs eòlics i en qualsevol energia renovable. Els aerogeneradors actuals no són aquells de fa set o vuit anys. A mi els ecologistes m’hauran d’explicar per què actuen contra les energies renovables. Ara, després haurem de comprar energia al país veí feta a centrals nuclears. Ens ho haurien d’explicar molt bé.

La penedesenca Dolors Montserrat ha marxat al Parlament Europeu. Ha estat una pèrdua important per al municipi i per al Penedès?
Doncs sí, tot i que ella, des del Parlament Europeu, continua fent coses i continua mantenint el seu contacte amb el Penedès. Sense anar més lluny, la setmana passada vam fer un dinar a Sant Sadurní amb la gent del partit amb la seva presència. Ella es deixa veure molt pel Penedès, i al final tampoc es tracta tant de ser al lloc sinó de les ganes de fer coses per la gent.

També et pot interessar

Comentaris