La Cimera del Cava proposa mesures immediates per evitar una nova crisi pel preu del raïm

A la segons Cimera del Cava s’hi han aplegat una cinquantena de persones. FOTO: INCAVI
28/01/2020 - 19:09h

Elaboradors, viticultors i administració es reuniexen per segona vegada a Vilafranca per buscar solucions a la problemàtica que pateix el sector

Evitar una verema crítica com la del passat 2019. Aquest és el principal objectiu que s’han marcat la cinquantena d’assistents a la Cimera del Cava, que ha reunit aquest dijous elaboradors, viticultors i administració al centre Àgora de Vilafranca.

Cinc mesos després de la primera trobada -que es va fer amb la verema ja en marxa-, els agents del sector del cava han tornat a posar sobre a taula la necessitat d’unitat per salvar una crisi que l’any passat va deixar tocats desenes de viticultors. Molts d’ells van sortir al carrer per protestar contra una situació que es repetia després d’anys de certa calma.

Teresa Jordà, la consellera d’Agricultura, ha tornat a presidir la Cimera en la qual han participat les principals empreses cavistes, a les quals es va acusar de ser les causants de la crisi del preu del raïm. En declaracions als mitjans de comunicació, la consellera ha deixat clar que queda molta feina per fer, però s’ha mostrat molt satisfeta de què s’hagin pogut pactar mesures immediates per evitar que la verema del 2020 sigui com la de l’any passat.

“Les eines que volem treballar ens interpel·len a tots. Si no és així, no ens en sortirem”, ha dit Teresa Jordà, que ha explicat que està previst que la Cimera del Cava es torni a reunir el mes de març “amb els deures fets”.

Malgrat que no ha volgut donar detalls de les mesures en les quals es treballarà les pròximes setmanes, Jordà si ha apuntat que fan referència a l’elevat estoc que hi ha de vi, el principal argument que van fer servir les empreses cavistes per rebaixar el preu del raïm la passada campanya.

“A l’agost vam agafar el toro per les banyes, ara l’hem de sacsejar”, ha dit la consellera, que també ha deixat clar que cap de les propostes que s’han fet van encaminades a establir un preu pel raïm, ja que “seria del tot il·legal”, ha dit Jordà.

A l’agost vam agafar el toro per les banyes, ara l’hem sacsejat”

Teresa Jordà, consellera d’Agricultura

Teresa Jordà també ha explicat que ara que ja hi ha govern a Madrid, també es vol parlar amb el ministre d’Agricultura Luís Planas perquè s’estableixin mecanismes per millorar la situació del cava, o com a mínim evitar que empitjori. “Ells tenen part de responsabilitat en el que va passar”, ha reconegut la consellera.

Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, s’ha mostrat d’acord amb Teresa Jordà apuntant que la feina que li queda per fer al sector del cava és “ingent”, però s’ha mostrat convençuda que la unitat és l’única manera d’aconseguir progressos.

Vidal ha deixat clar que s’ha de seguir el camí encetat, recordant que el 60% del raïm que s’elabora a Catalunya està destinat al cava. “Val la pena esforçar-se”, ha dit la viticultora, que ha remarcat que en la reunió s’ha pactat que tant pagesos com elaboradors s’arremangaran a parts iguals per evitar una nova situació de crisi.

Per part dels elaboradors, tant Damià Deàs, president de l’Institut del Cava, com Pere Guilera, president de Pimecava, s’han mostrat molt satisfets dels acords als quals s’ha arribat en la cimera, remarcant que aquest és el primer escenari on es fa palesa la unitat.

Ambdós han fet referència al Pla Estratègic que el Consell Regulador del Cava va aprovar el 23 de desembre com una bona eina per assegurar el futur del cava. Tant Deàs com Guilera han vaticinat que el futur del producte és bo, “perquè la qualitat hi és”, han apuntat. Guilera fins i tot s’ha atrevit a predir que “el cava conquerirà el món per segona vegada”.

També et pot interessar

Comentaris