“Si la música té un sentit i m’arriba, la puc contagiar”

05/12/2019 - 11:00h

Entrevistem el guitarrista Pau Figueres que actua avui a l’Auditori Municipal de Vilafranca

Després d’haver guanyat el Premi Enderrock al Millor Àlbum de Folk i Noves Músiques 2015 i d’haver format part de la banda de l’artista Alejandro Sanz, Pau Figueres presenta el seu segon àlbum, ‘Nada nuevo bajo el sol’, a l’Auditori Municipal de Vilafranca, avui dijous, a les 20.30h.

‘Nada nuevo bajo el sol’ és el seu segon àlbum. Què té de diferent del primer?
En aquest disc he tingut més clar cap on el volia portar. Hi ha un concepte una mica més general. El primer disc tenia unes idees més heterogènies i coherents. Es tracta d’un àlbum més madur, i també és més llarg. Hi ha hagut una evolució entre l’un i l’altre. Aquest és més complex i més profund.

Quins són els seus referents artístics?
Paco de Lucía és molt important, i també Robbie McIntosh. Tots dos són guitarristes de referència.

Com troba la inspiració? Va a l’estudi i espera que se li acudeixi alguna cosa?
Això també ho faig, però després del procés inicial, que comença de manera totalment aleatòria i espontània en qualsevol lloc. Em puc inspirar en totes les situacions en què puc estar tocant la guitarra. Si se m’acudeixen coses que em captiven, les enregistro amb la gravadora ràpidament i les vaig emmagatzemant. Les bones es queden a la meva ment; me’n recordo jo mateix. Amb el temps, les cançons van madurant soles i se’m va acudint com es poden continuar o retocar. En algun cas, ho componc tot a casa i a vegades també a l’estudi, tenint una idea prèvia d’allò que vull fer.

Les cançons de l’àlbum tenen algun vincle entre elles? D’on surt, el nom de les cançons?
Cada cançó té la seva personalitat, però és veritat que totes tenen alguna cosa en comú. En aquest àlbum està una mica amagat, però es van repetint algunes idees d’una manera similar o estructural.
El nom me’l suggereix la idea de cada cançó en concret, depèn de cada tema. A partir d’aquí, decideixo el nom. Sempre busco quina és la idea o la percepció que em genera escoltar allò.

Hi ha una part d’improvisació, a les seves cançons?
Sí, tot i que de vegades més i de vegades menys. En un concert hi ha molta més improvisació que al disc, ja que aquest segon es pot retocar. Al concert, com que normalment som quatre músics, actuem i improvisem.

Com ho fa per arribar al públic amb només una guitarra?
El que faig sempre és intentar sentir jo mateix, i espero que arribi al públic de la mateixa manera. En principi, si la música té un sentit i a mi em fa emocionar, es pot contagiar. Com que és música instrumental, va més per sensacions: a cadascú li arriba com li arriba. A vegades intento explicar alguna cosa i posar en context el públic perquè parteixin d’algunes idees que a mi m’ha donat la música, i potser això els ajuda. Però no sempre ho faig. També és bo que la gent ho escolti des de zero per veure què li suggereix aquella cançó que no té lletra.

Toca algun altre instrument?
Puc defensar-me amb el baix, la percussió, familiars de la guitarra (mandolina, ukelele, etc.).

Què té, d’especial, la guitarra per a vostè?
La guitarra té molts components que a mi m’atreuen molt, com per exemple que pots tocar sol. És molt completa perquè té un registre molt ampli, és polifònica i molt rítmica. A part, estàs directament en contacte amb les cordes i amb la caixa de ressonància.

Com promociona la seva feina?
A través de les xarxes socials. També funciona el boca-orella, que tota la vida ha funcionat: la gent que coneixes, els músics amb qui toques i els artistes a qui acompanyes… Actualment, també faig promoció per internet (Spotify, Bandcamp, iTunes Store, etc.) i als concerts.

Quina és la clau del seu èxit?
Això de l’èxit és relatiu, però crec que tinc una manera personal de fer música amb la guitarra.

També et pot interessar

Comentaris