Vinyes contra canvi

Vinyes d’alçada a Salàs de Pallars. FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
Eva López
29/11/2019 - 10:04h

El canvi climàtic està incentivant molts cellers a dedicar bona part del seu pressupost a adaptar-se a nous escenaris

L’ONU (Organització de Nacions Unides) ho ha advertit aquesta setmana: encara que es compleixi fil per randa l’Acord del París, la temperatura mitjana del planeta augmentarà més d’1,5 graus fins a finals de segle. Així de clar.

Tot i els esforços que s’estan fent des de diversos fronts per alentir l’escalfament de la terra, sembla que el canvi climàtic és més real que mai, i que costarà Déu i ajuda aturar-lo, si és que això és encara possible.

Els experts consideren que si la temperatura puja per sobre dels 3 graus abans de final de segle les conseqüències que això pot originar seran catastròfiques. Un dels sectors més perjudicats serà l’agrícola. El nou escenari podria originar que moltes espècies vegetals no s’adaptin al nou clima i deixin de produir-se, o simplement siguin immenjables.

PUBLICITAT

A la vinya és un dels àmbits on més preocupa. El cep –molt sensible als canvis de temperatura– necessita unes característiques molt particulars per desenvolupar-se, i els canvis que s’estan produint tant pel que fa a la temperatura com pel que fa a la pluviometria neguitegen un sector que s’afanya a buscar solucions ja no per frenar el canvi climàtic –fet que tothom considera impossible–, sinó per adaptar-s’hi.

Tot i que els climatòlegs asseguren que a Catalunya encara hi ha vinya per dies, és cert que l’augment de les temperatures i l’escassetat de pluja farà que molts cellers s’hagin de replantejar la manera d’elaborar si volen mantenir les peculiaritats que tenen els vins de cada zona. Ja se sap que no totes les varietats s’adaptaran igual al nou clima.

El Penedès, un dels afectats
Els estudis demostren que al Penedès el canvi climàtic es nota tant com a la resta del món. En només 70 anys la temperatura ha pujat més d’1,7 graus i les precipitacions han baixat. A més, la temperatura màxima ha pujat molt més que la mínima, i els dies d’estiu són molts més ara, que unes dècades enrere.

Amb aquest teló de fons, són moltes les empreses que ja s’han posat a treballar per mirar de buscar solucions a aquesta problemàtica, en la qual també s’estan implicant administracions i denominacions d’origen.

Al Penedès hi ha desenes d’exemples de companyies que estan immerses en projectes que assegurin la qualitat dels seus vins, i de retruc també la dels veïns. Perquè si una cosa és clara, del canvi climàtic, és que si no hi lluitem plegats, aquesta guerra la tenim perduda.

També et pot interessar

Comentaris