Miguel Torres Chile celebra 40 anys de passió per la viticultura xilena

07/11/2019 - 18:43h

L’agricultura orgànica, el comerç just i la innovació des del respecte per la tradició són els pilars fundacionals del celler

Miguel Torres Chile celebra avui 40 anys des de la seva fundació i s’ha consolidat com un dels cellers de referència del país andí, distingida com a ‘Viña del año 2018’ per l’associació Vinos de Chile. Compta amb un equip de més de 200 col·laboradors i té 400 hectàrees de vinya en propietat, repartides en vuit finques a les regions de Maule, Bío-Bío i Ñuble. Elabora unes deu referències de vi i el pisco El Gobernador, que es comercialitzen a més de 115 països.

Per celebrar aquesta efemèride, Miguel Torres Chile ha llançat al mercat una edició especial de Santa Digna Rosat, el primer vi amb què es va estrenar el celler. L’ampolla es presenta amb un disseny únic representat per la flor nacional xilena, el Copihue.

És una forma de celebrar el sentit de pertinença que sent Família Torres a Xile. “Elaborar vins a Xile és un orgull –assegura Miquel Torres Maczassek–; la nostra missió, per sobre de tot, és protegir aquests paisatges i les seves vinyes amb un sentiment de compromís i de treball que celebrem al final de cada dia i renovem el dia següent”.

Vins singulars
Un dels capítols més apassionants dels 40 anys de trajectòria de Miguel Torres Chile ha estat el descobriment de varietats relegades a l’oblit i vinyes ancestrals que donen lloc a vins únics. Miquel Torres Maczassek –president executiu de Miguel Torres Chile des de finals de 2009 i cinquena generació de la família– descriu Manso de Velasco, la vinya de ceps de cabernet sauvignon de més de 115 anys que dona lloc al primer negre icona que va presentar el celler xilè, com “un supervivent de la revolució agrícola”.

Per altra banda, la recuperació de la varietat país, amb què s’elabora l’escumós rosat Estelado i La Causa País, han sigut també una altra de les grans contribucions del celler a la viticultura xilena. La seva aposta per aquest cep històric ha suposat un suport fonamental per a la feina de milers d’agricultors.  

Dins la filosofia que defensa Miguel Torres Chile de recuperar les varietats tradicionals s’emmarca també el rescat de la carignan, que a la vall del Maule ofereix una expressió singular, amb ceps centenaris. El projecte VIGNO (Club de Vignadores del Carignan) va ser una de les innovacions més rellevants, i es va presentar amb la primera anyada del negre Cordillera Carignan 1996.

El projecte enològic a la Vall d’Itata és el que dona vida a La Causa, una col·lecció de vins que posen en valor varietats antigues com la moscatell i cinsault, contribuint al mateix temps a recuperar la història vitícola xilena, ja que va ser en aquesta vall on es va originar la viticultura fa més de 300 anys.

Finalment, un altre dels grans desafiaments de la Família Torres a Xile ha estat trobar sòls de pedra pissarra com els de Priorat, un projecte que va començar a definir-se l’any 1995 amb l’adquisició de la finca Empedrado, a Constitución, a 180 km al sud de Curicó. Amb la primera anyada d’Escaleras de Empedrado 2012, primer pinot noir xilè plantat en terrasses de pedra pissarra, es concreta per fi el somni d’un vi que semblava impossible: “Els grans vins neixen de les dificultats –assegura Miquel Torres Maczassek–, al final la naturalesa recompensa a aquells que s’aventuren a buscar els seus límits”.

Comerç just
Durant la seva etapa al capdavant de Miguel Torres Chile del 2009 al 2012, Torres Maczassek, que considera Xile com la seva “pròpia casa” – va definir la futura estratègia del celler apostant per la sostenibilitat, la viticultura orgànica i posant el focus als vins de gamma alta.

Després de la crisi derivada del terratrèmol de 2010, va decidir orientar el celler cap el denominat ‘comerç just’ i es va convertir en un dels primers cellers en prendre aquest camí i obtenir la certificació ‘Fair Trade’ aquell mateix any. “El terrer no existeix sense el que el cuida”, assegura. “Sota el marc del comerç just busquem una estreta col·laboració amb els viticultors, una relació que va més enllà de la feina i que és finalment una forma de vida comú i d’entendre junts de la vinya”.

Ecologia i canvi climàtic
Enfocat el seu compromís en la viticultura orgànica, el 100% de les seves vinyes estan certificades com a orgàniques des del 2012 i destina grans esforços a projectes de sostenibilitat i recuperació de varietats tradicionals, treballant amb petits viticultors.

Per fer front al desafiament del canvi climàtic i contribuir a mitigar els seus efectes, Miguel Torres Chile treballa en la reducció del pes de les ampolles, que impacten significativament en la petjada de carboni, i inverteix cada any en energies renovables. També ha adquirit el 2018 una finca de 5.000 hectàrees a la Patagònia, “Fundo Los Cóndores”, destinat a la plantació d’arbres per compensar, amb esforços propis, les seves emissions de CO2.  

Experiències turístiques i gastronòmiques
Miguel Torres Chile ha apostat per l’enoturisme i ofereix vistes i experiències al seu celler de Curicó per donar a conèixer la riquesa vitivinícola xilena. Més de deu mil visitants, molts d’ells brasilers, arriben fins a Curicó cada any per conèixer el celler i aprendre sobre el món del vi i les seves labors agrícoles.

També contribueixen a difondre la cultura del vi a través de la gastronomia, ja que és amb la cuina que el vi s’enalteix i es gaudeix millor. Així, compta amb el Restaurante de Vinos Miguel Torres, ubicat al mateix celler a  Curicó, i amb La Bodeguita Miguel Torres, a Santiago de Xile, un establiment que aposta per la cuina xilena de l’autor amb el vi com a protagonista.

També et pot interessar

Comentaris