El Parlament aprova una resolució d’En Comú Podem per un preu just pel raïm

El president de la Generalitat, Quim Torra, responent la diputada Catalunya en Comú Jéssica Albiach (en primer terme, d’escorç), en la sessió de control del ple del Parlament, el 24 de juliol del 2019. (Horitzontal)
04/11/2019 - 17:28h

La Proposta de Resolució presentada insta al Govern de la Generalitat a fer tot el possible per garantir un futur digne per al sector

La Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya ha aprovat la Proposta de Resolució sobre el preu del raïm presentada pel Grup Parlamentari de Catalunya En Comú Podem.

La Proposta de Resolució fou presentada el passat mes d’agost, quan es va conèixer que les tres grans empreses elaboradores de cava havien decidit pagar el preu del raïm un 28% per sota del preu de l’any passat, situant-lo al voltant dels 0,3€/Kg, és a dir, per sota del preu de cost, que s’estima en 0,4€/Kg, i molt per sota d’eun preu just que garanteixi la viabilitat de les explotacions (estimat en 1 €/Kg).

“Enfront aquesta injustícia, on tres grans empreses amb un comportament oligopòlic poden determinar el futur de tot un territori com és el Penedès i d’una activitat històrica i patrimonial”, diuen des de la formació. La Proposta de Resolució presentada insta al Govern de la Generalitat a fer tot el possible per garantir un futur digne per al sector.

També emplaça el govern a seguir exercint la missió de mediació i arbitri encarregada per part de les organitzacions de viticultors i a reforçar el sistema de control per evitar l’entrada de raïm, most o vi de fora de les denominacions d’origen.

Aquesta és el text de la resolució completa:

Aprovada per la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya el 29 d’octubre de 2019.

L’anunci dels preus del raïm per a la present campanya, anunciats per part de dues de les principals empreses compradores ha despertat profund malestar i inquietud en tot el sector vitícola. La baixada de preus, d’una mitjana d’entre un 25 i un 30% en relació a les darreres campanyes, junt amb les perspectives de la reducció de compres, estan posant en perill el futur de moltes explotacions vitícoles penedesenques.

Amb aquesta baixada de preus moltes explotacions haurien de vendre el raïm per sota del preu de cost i es posaria en perill la viabilitat a curt termini d’un gran nombre de les explotacions vitícoles penedesenques.

L’impacte econòmic i social de la baixada de preu del raïm, d’altra banda, afectaria també a les empreses auxiliars lligades al sector (maquinària vitícola, fitosanitaris, material vegetal, materials vitícoles diversos,..) i altres activitats comercials, que al Penedès tenen una gran dependència de la bona marxa de les explotacions vitícoles.

Igualment, el progressiu abandonament de moltes explotacions agràries que ja s’està experimentant i que es podria accentuar amb la baixada de preus, tindria un gran impacte sobre el territori, trencant el ja fràgil equilibri entre el mon urbà i rural, desequilibrant la tinença i propietat de la terra i afectant a la funcionalitat socioecològica de l’espai agrari, entre d’altres. El Parlament de Catalunya insta el govern a:

1. Treballar perquè les explotacions vitícoles, davant el risc que suposen els preus inexplicablement baixos que perceben els productors, tinguin un futur digne.

2. Seguir exercint la missió de mediació i arbitri encarregada per part de les organitzacions de viticultors a l’hora d’establir una reflexió de fons sobre el futur del sector, que condueixin a uns preus rendibles pels productors de raïm i de vi base, per sobre dels costos de producció i unes condicions de pagament conegudes amb anticipació suficient a la firma dels contractes de compra.

3. Reforçar el sistema de control, i sanció si s’escau, de l’entrada de raïm, most o vi de fora de les denominacions d’origen, per evitar que entrin i puguin quali car-se com a vi o cava amb Denominació d’Origen.

També et pot interessar

Comentaris