“Per vendre un immoble cal despersonalitzar-lo perquè agradi al màxim de gent”

03/11/2019 - 09:00h

Entrevistem la ‘home stager’ vilafranquina Fiona Dorado

El cas d’aquesta ‘home stager’ vilafranquina que havia treballat en el món de les finances, el màrqueting i l’interiorisme demostra que mai no és tard per canviar i renovar-se professionalment. Amb 53 anys i havent fet cursos de ‘home stager’ i de fotografia immobiliària, Dorado és ara una emprenedora i empresària que ha creat la seva pròpia empresa (Fiona Home Staging). Ha començat de zero i s’ho ha fet tot ella sola, fins i tot el web (www.fionahome.es) i el perfil a Instagram (@fiona.homestaging). Des de fa unes setmanes, Dorado és la delegada de l’Associació Talent Femení a l’Alt Penedès, entitat de la qual ha estat finalista als premis en la categoria d’Innovació.

Per quin motiu s’ha decidit a ser emprenedora?
A partir d’una crisi professional i personal, tot just fa mig any vaig decidir deixar la meva darrera feina de màrqueting en un despatx d’interiorisme per crear el meu propi projecte ajuntant algunes de les coses que més m’agrada fer: decoració, màrqueting i fotografia.

I com li va?
Disfruto moltíssim, i he descobert la meva passió als 53 anys [riu]. Penso que, precisament, aquesta edat és un plus i reforça la meva marca personal. Començar de zero és dur, però compensa perquè gaudeixo moltíssim. També és gratificant veure que tens força i ganes per poder encetar i tirar endavant un projecte nou. I l’èxit arriba si ets autèntica. Faig el que sento, i això es transmet a l’hora de treballar.

Què és el ‘Home Staging’?
Una tècnica de màrqueting immobiliari sorgida fa uns 30 anys als Estats Units que consisteix a millorar la presentació de qualsevol habitatge que està a la venda o al mercat de lloguer per augmentar el seu poder d’atreure més gent i, per tant, que es vengui més ràpid i a millor preu.

No conec cap altra ‘home stager’. És una feina molt nova, a casa nostra?
Tot just va arribar d’Amèrica fa uns 5 anys i és un ofici molt incipient, però que crec que anirà a més. Al Penedès, jo només conec una altra empresa que fa el mateix que jo, però als Estats Units, per exemple, pràcticament totes les cases que es posen a la venda o a lloguer es preparen abans de començar el procés.

Veig que les fotografies que fa deuen ser claus en la seva feina.
Sí. Les sensacions que transmeten les fotografies amb les quals es presenta un immoble són els elements més importants que rep el possible client quan inicia una recerca d’habitatges per internet. El màrqueting emocional és una eina que s’utilitza per captar l’atenció dels compradors amb les sensacions que transmeten. Si no emociones, no vens.

Què fa, principalment, com a ‘home stager’?
El primer que cal és despersonalitzar l’immoble que el client vol vendre o llogar i crear un ambient neutre i acollidor perquè agradi al màxim de gent possible. Quan vols comprar un pis no ajuda veure’l amb elements vitals dels anteriors propietaris, sinó que t’has d’imaginar força quina vida pròpia li donaràs. Treballo per aconseguir que l’immoble que el client vol vendre es diferenciï pel seu valor, i no pel preu.

A més de fer més visible el pis als portals immobiliaris, quin altre benefici cabdal aporta el ‘home staging’?
Ajuda els propietaris dels pisos a no perdre diners en el procés de venda, ja que la inversió que es realitza per fer un home staging sempre serà molt inferior a la primera rebaixa de preu que s’aplica quan un pis no es ven ràpidament.

Me’n podria donar xifres?
El cost d’un home staging suposa entre l’1 i el 2% del valor del pis. Aquesta inversió es recupera sempre, perquè no caldrà rebaixar després el pis per vendre’l ràpidament. El preu d’un pis no el marca el propietari, sinó el preu del mercat i, normalment, els propietaris que posen un habitatge a la venda pugen massa el preu inicial i després l’han de rebaixar. Hi ha casos en què el preu es rebaixa dues o tres vegades, i cal pensar que al cap de 4 mesos d’estar a la venda, en un portal immobiliari aquell pis ja se’l considera cremat.

Veig que fins i tot treballa amb mobles de cartró.
Així és, perquè semblen de veritat i ajuden molt a crear un ambient agradable per vendre un immoble. I, esclar, també em faciliten molt la meva feina de muntar un pis molts cops des de zero.

Quina tipus de clientela té?
Bàsicament, empreses immobiliàries, inversors, particulars i també empreses constructores per dissenyar un pis pilot, entre d’altres possibilitats. I últimament també m’estic trobant que hi ha gent que em demana una decoració de home staging tot i que només sigui per gaudir d’una millor decoració personal, sense que pensi a vendre o a llogar el lloc on viu.

Per què va entrar a l’Associació Talent Femení?
Perquè en el moment d’emprendre em sentia sola. Som un grup de dones empresàries que creem sinergies i ens donem suport, i això ens permet empoderar-nos. He pensat que, ja que a mi em va anar molt bé el suport inicial, jo també vull ajudar altres dones a començar els seus projectes.

També et pot interessar

Comentaris