“L’objectiu principal de la meva presidència és trobar dones Rotarys”

Xavi Gonzàlez
22/09/2019 - 06:00h

Maria Josep (Coque) Tuyà és l’actual president del Rotary Club Vilafranca

Des de fa unes setmanes Maria Josep (Coque) Tuyà és la presidenta del Rotary Club Vilafranca, la primera dona que exerceix aquest càrrec d’aquesta entitat nascuda el 1993. Des de fa quatre anys presideix la Fundació Futura Local i durant dues legislatures (entre els anys 2007 i 2015) va ser regidora de l’Ajuntament de Vilafranca, sis dels quals formant part de l’equip de govern.

Qui forma part del Rotary Club Vilafranca?
Som prop d’una quarantena d’empresaris i professionals del Penedès que representem diferents sectors econòmics i socials existents a la zona. Persones que tenen un caràcter altruista i que es defineixen amb la frase següent: “Retornem a la societat allò que ens ha donat”. És a dir, que la societat ens ha donat a nosaltres la possibilitat de tenir estudis, de fer una carrera professional o de tenir una empresa, i el mínim és retornar-ho amb els nostres actes.

Quins són els objectius de l’entitat?
Des del 1993, any de la seva constitució a Vilafranca, el Rotary ha desenvolupat una gran tasca social i de servei, duent a terme tot tipus de projectes socials entre els quals destaquen les Nits Solidàries, la col·laboració amb les llars d’avis, el premi anual als tres millors estudiants de la selectivitat i el premi al professional de l’any per la seva trajectòria de servei social, els camps d’estiu, i les estades de curta i llarga durada per joves de Vilafranca que vulguin completar els seus estudis d’idiomes a l’estranger, que gestiona el company Joan Palau.

El seu càrrec a la presidència serà només per un any?
Al Rotary, la presidència només dura un any. Jo, a l’entitat, vaig entrar-hi fa tres anys. El segon en vaig ser la secretària i l’any passat em van demanar que en fos la vicepresidenta. Així, la persona que agafa aquest càrrec passa automàticament l’any següent a ser la presidenta, un càrrec que finalitzarà el 30 de juny del 2020. Un dels objectius principals que em marco serà trobar dones Rotarys.

Des del 2005 organitzen la Nit Solidària, un acte lúdic, festiu, solidari i obert. És l’esdeveniment més significatiu per a l’entitat?
Sens dubte. Aquest any celebrarem els 15 anys de la Nit Solidària i volem que sigui una cosa diferent. D’aquí a pocs dies decidirem l’entitat beneficiària, però a mi m’agradaria –com hem fet els darrers anys, en què moltes entitats esportives s’han afegit a fer actes per augmentar la recaptació– que s’hi sumessin altres entitats de la vila.

Com es decideix l’entitat beneficiària de la Nit Solidària?
L’any passat vam destinar la recaptació a una nova ambulància de Creu Roja. La proposta ens va arribar de la mateixa entitat, però d’altres vegades són els mateixos membres del Rotary els qui proposen algun projecte. Intentem que siguin de Vilafranca o comarca, tot i que algun any hem fet aportacions a entitats de fora, com l’any que es va donar a Enriqueta Villavecchia, la fundació oncològica infantil.

Un dels actes més emotius que organitzen és l’acompanyament dels avis al concert de la banda i a la processó.
Aquest acte fa catorze anys que l’organitzem. El projecte el lidera el Joan Tarrada, que es posa d’acord amb les residències de gent gran de Vilafranca i amb l’assistenta social perquè els avis puguin anar al concert de la banda i a veure la processó del dia 31. Aquest any va ser molt emotiu, amb prop d’una vuitantena d’avis que van gaudir d’allò més. Nosaltres el 31 no fem festa major, però val la pena quan veus la cara de felicitat dels avis.

Vostè també presideix la Fundació Futura Local.
Des de fa quatre anys i ara, precisament, haurem de renovar la junta. Aquesta fundació va néixer l’any 2003 i estava integrada per persones vinculades al món local amb la idea de formar càrrecs electes. Donàvem classes a la Diputació, a l’escola d’Administració Pública i a molts consells comarcals, però la crisi va propiciar una davallada. Com li deia abans, ara fa quatre anys vam renovar els estatuts i vam vincular la fundació molt més al Penedès.

PUBLICITAT

Com recorda el seu pas per l’Ajuntament de Vilafranca?
El recordo com una experiència molt bonica. Potser va ser una mica curta, però per mi totes les activitats que vam fer de cara a la societat van ser molt enriquidores. Em vaig sensibilitzar molt amb el tema de l’ocupació, i una de les coses que tinc gravades són les cares d’agraïment de tots els joves quan realitzaven els cursos de formació a la Fassina. Soc del parer que els joves han de sortir formats i amb certificats sota el braç per engrandir el seu currículum.

Tornarà algun dia a la política?
Això no es pot descartar mai, perquè és un món que m’agrada molt i del qual formo part des dels 18 anys, quan vaig entrar a la JNC i integrava la llista de CiU a Sant Martí Sarroca amb el Pere Balada. Aquella va ser una experiència impressionant.

També et pot interessar

Comentaris