La baixada del preu del raïm tensiona el sector del vi

Concentració dels viticultors davant de l’INCAVI.
14/08/2019 - 18:52h

Uns 250 viticultors es manifesten davant de l’INCAVI per protestar contra la davallada del preu del raïm, i han convocat més mobilitzacions per divendres

Els viticultors ja n’estan tips. Després de setmanes especulant sobre una possible baixada del preu del raïm, finalment s’ha confirmat que els dos grans elaboradors de cava pagaran menys aquesta verema per la matèria primera. L’anunci ha crispat la pagesia, que aquest dimecres s’ha congregat a les portes de l’INCAVI per demanar solucions a una problemàtica endèmica i que fa anys que es repeteix a les portes de la collita.

A la crida dels convocants de la protesta (JARC, Unió de Pagesos i l’Associació de Viticultors del Penedès) s’hi han sumat uns 250 pagesos visiblement molestos per la decisió que han pres les dues grans companyies del cava, des de fa uns mesos majoritàriament en mans de capital exterior.

Malgrat que bona part dels viticultors s’esperava aquesta davallada, pocs s’haurien atrevit a afirmar fa uns dies que la rebaixa seria tan gran. Segons els sindicats, el quilo de raïm es pagarà aquesta verema entre un 12 i un 28% més barat (de 27 a 35 cèntims el quilo per a cava), molt lluny dels 45 cèntims que es van abonar la darrera campanya.

Tal com recull el manifest redactat pels convocants de la manifestació, els preus de la verema d’enguany se situaran al nivell del 1998, un fet “injustificable” segons els viticultors. “Aquests preus enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen”, diu el manifest, que assegura que les empreses que més raïm compren “han encetat una deriva egoista i insolidària que no respon a l’estratègia engegada pel Consell Regulador de prestigiar la marca cava”.

Segons han apuntat els mateixos viticultors, la gran quantitat d’excedent de producte que hi ha als cellers (es calcula que acumulen uns 285 milions de caves i uns 70 milions de litres de vi) és el que explica la davallada de preus. Per això han demanat que es pugui reduir la producció de cada hectàrea, però que el raïm que en surti es pagui “a un preu digne”.

En declaracions als mitjans de comunicació, Rafel Renom, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès, n’ha parlat així: “Els viticultors estem molt decebuts amb el preu del raïm perquè es carrega el mitjà de vida de molts de nosaltres”, afegint que “ningú s’esperava que la ventallada fos tan forta”. “Les grans empreses han perdut la vergonya envers la viticultora de la regió”, ha lamentat Renom.

Les empreses que més raïm compren han encetat una deriva egoista i insolidària que no respon a l’estratègia engegada pel Consell Regulador de prestigiar la marca cava”

Manifest dels viticultors

Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya i el Vi de Joves Agricultora i Ramaders de Catalunya (JARC), per la seva banda, ha sentenciat que els preus anunciats pels dos cavistes més grans són “inassumibles”, i ha vaticinat que molts elaboradors seguiran aquesta política. “És una vergonya que un raïm de qualitat extrema com el que produïm es pagui a aquest preu”, ha criticat Vidal, que ha demanat la mediació de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el tema, tal com recull el manifest dels viticultors. Finalment, la viticultora sadurninenca ha deixat clar que els pagesos no volen anar contra ningú, però necessiten “trobar solucions”.

Santi Vallès, responsable de l’Associació de Viticultors del Penedès, s’ha sumat a les crítiques de Renom i de Vidal assegurant que si se segueix amb aquesta polítics de preus, el conreu acabarà desapareixent.

Suport dels polítics
A la concentració de dimecres no només hi van assistir representants del sector vinícola, sinó que també s’hi van sumar molts polítics penedesencs que van defensar la necessitat de revalorar la feina dels pagesos com una eina per a la perdurabilitat del territori. Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, es va oferir a intervenir entre els elaboradors i els viticultors amb l’objectiu que assoleixin l’entesa. “Soc aquí en positiu, per mirar d’ajudar. Hi ha moltes empreses que fan les coses ben fetes, que treballen pel territori, però les que no ho fan han d’entendre que això ens perjudica a tots”, va dir Lluch.

En aquest sentit també es va manifestar la diputada d’ERC al Parlament Lluïsa Llop, qui va assegurar que els republicans comparteixen les demandes del sector, queixant-se que aquests preus “aboquen a la misèria perquè no es pot subsistir”. Llop es va mostrar predisposada a treballar per revertir la situació, tot i que va recordar que la llei de la competència no permet a les administracions intervenir gaire en el tema.

També han donat suport als viticultors altres representants polítcs, com Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramon Riera, president del Consorci Enoturisme Penedès, Sergi Vallès, president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Jordi Ferrer, alcalde de Sant Llorenç d’Hortons i Ramon Giró president de la delagació de la Cambra de Comerç del Penedès

Per seguir reivindicant una millor remuneració per la matèria primera, els tres sindicats signants del manifest han convocat per a aquest divendres al matí una concentració de viticultors amb tractors a la rambla Sant Francesc de Vilafranca que començarà a les 10 del matí.

També et pot interessar

Comentaris