Les petites pors dels fills

27/07/2019 - 18:48h

Maite Colomer

Amb l’estiu i les vacances s’acosta una època en què podem passar moltes més estones amb els nostres fills. És una època propícia per tal que els pares, que ho faríem tot per als nostres fills, intentem ajudar-los a superar aquelles petites pors que pateixen.

Moltes pors sorgeixen quan ens hem d’enfrontar a una nova situació i, per als nens, l’exposició a noves situacions és constant. Aquestes pors són fruit i part de l’aprenentatge, i cal que donem certa llibertat al nen per tal que aprengui a resoldre-les ell sol i adquireixi eines que l’ajudaran a superar noves situacions d’estrès en el futur.

La majoria de pors són apreses. Durant tot el període d’aprenentatge els nens s’emmirallen en els adults per copiar els seus comportaments. Si un adult mostra por a una situació, el nen aprèn aquesta reacció, i la mateixa por s’instaura com un mecanisme de resposta habitual i permanent.

Cal ajudar-lo només quan ho necessita

De vegades, posem massa atenció en una situació a la qual el nen no en posa gens. Quan els pares comenten sobre la por del seu fill o sobre altres casos similars davant del nen, poden provocar la reacció oposada i aportar un model erroni al nen que, durant els primers anys de vida, està constituint el seu repertori de conductes.

També et pot interessar

Comentaris